به گفته اکبر فتحی، معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهادکشاورزی سهمیه اربعین براساس نیاز استانهای کشور برای گوشت قرمز، مرغ، شکر و برنج تعیین و تامین شده است. این درحالی است که اگر تامین سهمیههای کالاهای اساسی بدون برنامهریزی و حمایت از تولیدکنندگان داخلی باشد می تواند نتیجه عکس پس از اربعین را به همراه داشته باشد.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، گرچه اظهارات فتحی با هدف تامین نیاز زائران با روش با تعیین سهمیه و تامین کالاهایی مانند گوشت قرمز، مرغ، شکر و برنج بر اساس نیاز استانها انجام می شود و میتوان از بروز کمبود در ایام اربعین جلوگیری کرد و نیازهای غذایی زائران را به نحو مطلوبتری تامین کرد، اما درصورت عدم نظارت کافی بر فرآیند توزیع و سهمیهبندی، احتمال سوءاستفاده، دلالبازی وجود دارد.
همچنین این اقدام معاونت برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهادکشاورزی شاید در کوتاه مدت به ثبات نسبی قیمتها در ایام اربعین کمک کند؛ چراکه عرضه کافی کالاها از نوسانات شدید قیمتی جلوگیری میکند، اما وزارت جهاد کشاورزی باید به فکر راههای بلندمدت و یا برنامهریزی دقیقتر برای توزیع و لجستیک این کالاها داشته باشد تا از هرگونه اختلال در زنجیره تامین جلوگیری شود.
اربعین یک دوره زمانی کوتاه مدتی است که در آن تقاضا برای برخی کالاهای اساسی به شدت افزایش مییابد؛ بنابراین اگر تولیدکنندگان از قبل برای این افزایش تقاضا برنامهریزی نکرده یا توان تولیدی لازم را نداشته باشند با فشار زیادی برای تامین حجم بالای کالا در مدت زمان کوتاه مواجه میشوند.
نظارت بر توزیع، رکن اساسی تامین کالای بازار
حتی ممکن است بخشی از ذخایر که برای مصرف عادی بازار در نظر گرفته شده بود، به سمت تامین نیاز اربعین هدایت شود و منجر به کاهش عرضه در بازار عادی و دوباره نوسان قیمتها را پس از ایام اربعین به دنبال داشته باشد.
همچنین تمرکز بر تامین چند قلم کالای خاص برای اربعین ممکن است به صورت غیرمستقیم بر عرضه و قیمت سایر کالاهای اساسی در بازار تاثیر بگذارد. ازسویی دیگر، اگر تامین سهمیههای کالاهای اساسی بدون برنامهریزی و حمایت کافی از تولیدکنندگان داخلی صورت گیرد فشار بیشتری بر تولید داخلی وارد کرده که در نهایت نیاز به واردات را افزایش داده و در بلندمدت به زیان کشاورزی است.
اگر وزارت جهاد کشاورزی تولید را به میزان کافی و متناسب با افزایش تقاضا برنامهریزی کنند و ذخایر استراتژیک را قبل از اربعین به اندازه کافی افزایش دهند یا فرآیند توزیع را دقیق و بدون رانت مدیریت کند و همزمان نیز از تولیدکنندگان به صورت واقعی حمایت کرده و مطالبات آنها را به موقع پرداخت کند، میتوان انتظار داشت تا تمرکز بر تامین کالاهای اساسی ویژه اربعین به مهار نسبی قیمتها در ایام اربعین موفق عمل کند.