بیمه رانندگان تاکسی‌های اینترنتی به کجا رسید؟

خبرگزاری مهر شنبه 28 تیر 1404 - 10:35
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی رانندگان تاکسی‌های اینترنتی توضیحاتی درباره آخرین اقدامات انجام شده و پیگیری‌ها درباره بیمه رانندگان تاکسی‌های اینترنتی ارائه داد.

خبرگزاری مهر، گروه جامعه؛ در سال‌های اخیر با گسترش پلتفرم‌های هوشمند حمل‌ونقل، شغل رانندگی اینترنتی به یکی از اصلی‌ترین راه‌های امرار معاش برای میلیون‌ها نفر در کشور تبدیل شده است. با این حال، علی‌رغم سهم چشمگیر این قشر در جابه‌جایی روزانه شهروندان و نقش مؤثرشان در اقتصاد شهری، بسیاری از حقوق بدیهی آنان از جمله حق بیمه، همچنان در هاله‌ای از ابهام باقی مانده است. در این میان، تفسیر نادرست و گاه جهت‌دار برخی شرکت‌های کارفرمایی از قوانین تازه‌وضع‌شده، به چالشی جدی در مسیر احقاق حقوق رانندگان تبدیل شده است. امید محبی، رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی رانندگان تاکسی‌های اینترنتی، در گفت‌وگویی با خبرنگار مهر، با بیان انتقادات صریح نسبت به اجرای ناعادلانه بندهای مرتبط با بیمه در برنامه هفتم توسعه، خواستار ورود قاطع و شفاف نمایندگان مجلس برای دفاع از حقوق این قشر پرتلاش شد.

وی در ابتدا با اشاره به جمعیت بالای رانندگان تاکسی اینترنتی گفت: ما رانندگان اینترنتی زیادی داریم، اما متأسفانه از قدرت کافی برخوردار نیستیم. شرکت‌های کارفرمایی که با آن‌ها همکاری می‌کنیم، از نظر مالی و اعتباری در موقعیت بالاتری قرار دارند و عملاً می‌توانند هر حقی را نادیده بگیرند.

تفسیر نادرست از قانون برنامه هفتم و بی‌عدالتی در حق رانندگان

محبی با انتقاد از تفسیر شرکت‌ها از بند مربوط به بیمه در برنامه هفتم توسعه اظهار داشت: بر اساس تحلیلی که از سوی شرکت‌های کارفرمایی انجام شده، این‌گونه القا شده که برنامه هفتم توسعه راننده را ملزم می‌کند که به صورت خویش‌فرما خود را بیمه کند. در حالی‌که در قانون تأمین اجتماعی اصلاً چنین چیزی تحت عنوان بیمه خویش‌فرمایی اجباری وجود ندارد.

وی با انتقاد از عملکرد وکلای حقوقی این شرکت‌ها افزود: وکلای شرکت‌ها با استفاده از خلاءهای قانونی موجود، تفسیری نادرست از قانون ارائه داده‌اند. ما از نمایندگان مجلس انتظار داریم که به طور جدی به این موضوع ورود کنند و با شفاف‌سازی این بند از قانون، از تضییع حقوق رانندگان جلوگیری کنند.

وی خاطرنشان کرد: بی از چهار میلیون نفر منتظرند تا مدیرعامل شرکت‌ها تصمیم بگیرد که بیمه انجام بشود یا نه، در صورتی که این موضوع، حق راننده است.

محبی با استناد به قوانین تأمین اجتماعی گفت: اگر بخواهیم قانونی نگاه کنیم، هر سفری که انجام می‌دهیم یک قرارداد کار محسوب می‌شود؛ با ساعت مشخص، پیمایش مشخص، و درآمد معین. بر همین اساس، تمامی شروط قرارداد کار محقق می‌شود. به جای آنکه به مسائل اجتماعی و مشکلات جامعه کارگری کشور رسیدگی شود، در حال حاضر حقی آشکار، نادیده گرفته می‌شود. شرکت‌ها از اعتبار خود استفاده می‌کنند تا از زیر بار بیمه‌کردن رانندگان شانه خالی کنند، در حالی که سود کلانی از محل کمیسیون‌های دریافتی دارند.

لزوم ورود مجلس و برخورد با شرکت‌های متخلف در زمینه بیمه رانندگان

محبی در ادامه بیان کرد: در ماه گذشته در جلسه‌ای پیرامون میزان کمیسیون پلتفرم‌ها، مشخص شد که افزایش کمیسیون‌ها غیرقانونی بوده و شرکت‌های مربوطه محکوم شدند. با این حال، تنها تذکری ساده به آن‌ها داده شد و برخورد جدی صورت نگرفت. در نتیجه، بار دیگر حقوق رانندگان ضایع شد.

وی از ارسال نامه‌ای به کمیسیون اصل ۹۰ مجلس خبر داد و افزود: ما نامه‌ای به کمیسیون اصل ۹۰ ارسال کرده‌ایم و از نمایندگان مجلس تقاضا داریم تا به صورت جدی پیگیر این موضوع باشند. بند مربوطه در فصل پنجم، ماده ۲۸ از برنامه هفتم توسعه آمده است. بر اساس این بند، رانندگان فعال در کسب‌وکارهای اینترنتی می‌توانند خود را نزد سازمان تأمین اجتماعی بیمه کنند.

محبی در ادامه تأکید کرد: اکنون وزارت کار و سازمان تأمین اجتماعی تفاهم‌نامه‌های مربوطه را تهیه و ابلاغ کرده‌اند، اما شرکت‌های کارفرمایی از پذیرش آن امتناع می‌کنند و از خلأهای قانونی سوءاستفاده می‌کنند.

وی با اشاره به اهمیت بیمه برای رانندگان گفت: بسیاری از رانندگان تنها وسیله امرار معاششان همان وسیله نقلیه است. اگر به هر دلیلی موتورسیکلت یا خودروی آن‌ها آسیب ببیند، باید از پوشش درمانی برخوردار باشند. این بیمه یک ضرورت است، نه امتیاز.

رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در پایان افزود: رانندگان بسیاری از مشاغل سنتی فاصله گرفته‌اند و به سمت پلتفرم‌های هوشمند آمده‌اند. ما در کشوری هستیم که سرعت بالایی در هوشمندسازی دارد، ولی قوانین متناسب با آن تدوین نشده است.

وی افزود: اکنون برنامه هفتم توسعه بندی را گنجانده که باید به صراحت تفسیر شود؛ اینکه منظور از این بند چیست و در نهایت چه نهادی باید مسئول پرداخت بیمه باشد؛ دولت یا شرکت‌های کارفرمایی. نمی‌توان همه‌چیز را بر دوش دولت گذاشت، چون تأمین اجتماعی هم‌اکنون نیز درگیر مشکلات گسترده‌ای است.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.