«مازیار نوربخش»، رئیس کمیسیون تحول، بهرهوری و نوآوری اتاق بازرگانی تهران، در گفتوگویی ویدئویی درباره وضعیت اینترنت، فیلترینگ، اینترنت طبقاتی و مشکلات اقتصاد دیجیتال ایران هشدار داد. به گفته او، تصمیمگیریهای ناهماهنگ و بدون شفافیت درباره قطع اینترنت، فیلترینگ گسترده، سرکوب تعرفهها و ضعف زیرساختها، مجموعهای از بحرانهای درهمتنیده ایجاد کردهاند که آینده اقتصاد دیجیتال را بهشدت تهدید میکند.
ویدیوی گفتگو با مازیار نوربخش را ببینید:
نوربخش با اشاره به قطعیهای مکرر اینترنت در سالهای گذشته گفت: «قطع یا اختلال در اینترنت دقیقاً مثل قطع آب و برق است؛ مستقیماً بر روان و کیفیت زندگی مردم اثر میگذارد. از گفتگو با فرزندان مهاجر تا کسبوکارها، همهچیز به اینترنت گره خورده است.»
نوربخش، تحریمها، اقتصاد دستوری و اولویتگذاریهای اشتباه را سه عامل اصلی در ضعف زیرساختهای اینترنتی ایران دانست. به گفته او، تحریمها مانع از خرید مستقیم تجهیزات از وندورهای معتبر شدهاند، اقتصاد دستوری موجب شده اپراتورها نتوانند سرمایهگذاری لازم برای توسعه زیرساخت انجام دهند و
مدیریت ضعیف و اولویتگذاریهای اشتباه حتی در شرایط عادی هم کیفیت اینترنت را پایین نگه میدارد.
رئیس کمیسیون تحول و نوآوری اتاق تهران درباره نهاد تصمیمگیر درباره قطعی اینترنت نیز گفت: «متأسفانه پروسه شفافی برای تصمیمگیری در مورد قطع اینترنت وجود ندارد. مسئولان دولتی میگویند این تصمیم به آنها ابلاغ میشود. به نظر میرسد نهادهای امنیتی، بدون شفافیت و بدون سازوکار مشخص، چنین دستوری صادر میکنند.» او تأکید کرد که این بینظمی باعث بیاعتمادی عمومی شده است
نوربخش همچنین فیلترینگ گسترده را «خیانت» به جامعه دانست و تاکید کرد که این سیاست نهتنها ناکارآمد است، بلکه اثر معکوس دارد. استفاده همگانی از VPN و ابزارهای دور زدن فیلتر، هم امنیت را تهدید میکند و هم کیفیت اینترنت را پایین میآورد.
نوربخش ضمن انتقاد از پدیده «اینترنت طبقاتی»، آن را مصداقی از بیعدالتی دیجیتال دانست و گفت: «مثل این است که خانه من برق داشته باشد و خانه تو نداشته باشد. اینترنت باید برای همه فراهم شود. اینکه برخی شرکتها بهصورت محرمانه اینترنت ویژه میگیرند، خودش نشانه منفی بودن این سیاست است.»
مازیار نوربخش راهحل ساده این مسئله را نیز در آزادی اینترنت برای همه مردم دانست: «باید اینترنت را برای همه آزاد کنیم. فقط در این صورت میتوانیم به رضایت عمومی برسیم. رضایت مردم، مهمترین عامل تأمین امنیت پایدار است. ادامه این مسیر فعلی، چیزی جز بحران، بیاعتمادی و خسران برای اقتصاد دیجیتال کشور ندارد.»