عصر ایران - زردچوبه ادویه ای از خانواده زنجبیل و حاوی مقادیر زیادی کورکومین است، در حالی که روغن ماهی مکملی سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 مانند ایکوزاپنتائنویک اسید (ئی پی ای) و دوکوزاهگزائنویک اسید (دی اچ ای) است. هر دوی این ها اغلب به دلیل فواید ترکیبی شان برای سلامتی مصرف می شوند.
برای دسترسی به مقاله علمی مرتبط با هر بخش می توانید روی کلمه های آبی رنگ این متن کلیک کنید.
پیش از آغاز یا ترکیب هرگونه مکمل غذایی با پزشک خود مشورت کنید.
روغن ماهی و کورکومین (جزء اصلی زردچوبه) ممکن است به بهبود برخی عوامل مؤثر بر سلامت قلب کمک کنند.
در یک کارآزمایی بالینی در سال 2024، شرکت کنندگان مبتلا به دیابت به یکی از چهار گروه زیر تقسیم شدند:
روغن ماهی (دو کپسول حاوی 200 میلی گرم دی اچ ای و 500 میلی ئی پی ای
نانو-کورکومین، شکلی اصلاح شده از کورکومین (80 میلی گرم)
ترکیبی از روغن ماهی و نانو-کورکومین
دارونما (ماده ای بدون اثر درمانی)
به طور کلی، نتایج نشان داد که روغن ماهی و نانو-کورکومین به کاهش سطح کلسترول ال دی ال (کلسترول بد) کمک می کنند.
مکمل های روغن ماهی همچنین نشان داده اند که ضربان قلب را کاهش می دهند، اچ دی ال (کلسترول خوب) را افزایش می دهند و تری گلیسیریدها را بهبود می بخشند. با این حال، برخی مطالعات نشان می دهند که افزودن کورکومین به روغن ماهی هیچ مزیت اضافی به این نتایج نمی دهد.
در مجموع، مصرف این مکمل ها، چه جداگانه و چه با هم، می تواند فوایدی برای سلامت قلب داشته باشد.
در مطالعه ای 16 هفته ای، روغن ماهی و کورکومین برخی از نشانگرهای عملکرد مغز را بهبود بخشیدند.
در مقایسه با دارونما، مکمل های روغن ماهی سرعت پردازش را بهبود بخشیدند، به ویژه در مردان میانسال تا مسن. در مقایسه با دارونما، کورکومین بهبود در آزمون حافظه کاری، به ویژه آزمون حافظه کلامی در مردان را نشان داد.
در حالی که هم روغن ماهی و هم کورکومین اثرات مستقلی بر عملکرد شناختی داشتند، به نظر نمی رسد ترکیب آنها منجر به مزایای اضافی شده باشد. از آنجا که این اثرات عمدتاً در مردان بود، نویسندگان مطالعه نتیجه گرفتند که کارآزمایی های بالینی بیشتری برای درک تفاوت های پاسخ بین جنسیت ها ضروری است.
در مطالعه ای کوچک در سال 2018، 16 داوطلب به طور تصادفی به یکی از گروه های زیر قبل از یک وعده صبحانه استاندارد اختصاص داده شدند:
روغن ماهی (1.2 گرم اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه امگا 3 با زنجیره بلند)
کورکومین (180 میلی گرم)
ترکیبی از روغن ماهی و کورکومین
دارونما
داوطلبان چهار روز آزمایش داشتند که هر یک با دوره های یک هفته ای بدون مداخله از هم جدا شده بودند. در روز آزمایش، محققان سطوح گلوکز (قند) خون، انسولین و تری گلیسیرید را در فواصل زمانی مشخص تا ۱۲۰ دقیقه پس از غذا اندازه گیری کردند.
در مقایسه با زمان آغاز مطالعه در 60 دقیقه، سطوح گلوکز پس از غذا در گروه های کورکومین و ترکیبی پایین تر بود. در مقایسه با دارونما، این تغییر در سطوح گلوکز خون برای روغن ماهی به تنهایی مشاهده نشد. تغییر در سطوح انسولین پس از غذا نیز در گروه های کورکومین و ترکیبی در مقایسه با دارونما کمتر بود.
مطالعه ای 12 هفته ای که مکمل روغن ماهی و نانو-کورکومین را در افراد مبتلا به دیابت ارزیابی کرد، نشان داد که ترکیب این دو ممکن است التهاب و استرس اکسیداتیو را کاهش دهد. استرس اکسیداتیو زمانی رخ می دهد که آنتی اکسیدان های طبیعی کافی در بدن شما برای حمله به مولکول های ناپایدار معروف به رادیکال های آزاد وجود ندارد.
شرکت کنندگان یا روغن ماهی (200 میلی گرم دی اچ ای و 500 میلی گرم ئی پی ای) یا نانو-کورکومین (800 میلی گرم)، ترکیبی از هر دو، یا دارونما را مصرف کردند.
کسانی که مکمل ترکیبی را مصرف کردند، کاهش قابل توجهی در سطح پروتئین واکنشی C (سی آر پی) داشتند. سطوح سی آر پی معمولاً در پاسخ به التهاب افزایش می یابد.
روغن ماهی همچنین نشان داده است که درد مرتبط با استئوآرتریت را کاهش می دهد. این یک بیماری دژنراتیو مفصلی است که باعث درد، سفتی و التهاب می شود. مطالعه ای 16 هفته ای نشان داد که مصرف مکمل های روغن ماهی در مقایسه با دارونما، درد استئوآرتریت را کاهش می دهد. کورکومین، با یا بدون روغن ماهی، هیچ مزیت اضافی نداشت.
در برخی کارآزمایی های بالینی که زردچوبه و روغن ماهی را مورد مطالعه قرار دادند، بیشتر عوارض جانبی مربوط به سیستم گوارش بود. نمونه ها عبارتند از:
نفخ
یبوست
سوء هاضمه
حالت تهوع
عوارض جانبی از نظر آماری بین گروه های مختلف، از جمله دارونما، معنی دار نبودند.
مصرف زردچوبه به تنهایی، ممکن است عوارض زیر را ایجاد کند:
خارش و کهیر هنگام استفاده روی پوست
یبوست
اسهال
سوزش سر دل
حالت تهوع و استفراغ
ناراحتی معده
آسیب کبدی
عوارض جانبی روغن ماهی معمولاً خفیف هستند و می توانند شامل موارد زیر باشند:
بوی بد دهان
اسهال
سردرد
سوزش سر دل
حالت تهوع
عرق بدبو
هنگام مصرف امگا 3، مهم است که نسبت متعادلی از چربی های امگا 3 به امگا 6 را در رژیم غذایی خود حفظ کنید — ایده آل بین 1:1 و 1:4 — تا از سلامت کلی حمایت کرده و خطر برخی شرایط را کاهش دهید.
برخی مطالعات نشان می دهند که روغن ماهی و زردچوبه می توانند برای سلامت قلب، عملکرد مغز، التهاب و قند خون مفید باشند. با این حال، به طور کلی، بسیاری از مطالعات کوچک و کوتاه مدت بوده اند.
مطالعات با کیفیت بالا و طولانی مدت اضافی با شرکت کنندگان بیشتر هنوز برای درک بهتر اثرات احتمالی ترکیب روغن ماهی و کورکومین ضروری است.
پیش از آغاز یا ترکیب هرگونه مکمل غذایی با پزشک خود مشورت کنید.