تأثیر جنگ بر سلامت زنان باردار و راهکارهای حمایتی

همشهری آنلاین شنبه 28 تیر 1404 - 14:53
در شرایط بحرانی، مانند جنگ اخیر بین ایران و اسراییل، به طور خاص زنان باردار با فشارهای جسمی، روانی و اجتماعی بی‌سابقه‌ای مواجه می‌شوند که می‌تواند باعث تاثیرات سوء مانند افزایش نرخ زایمان‌های سخت و خطرناک شود.

به گزارش همشهری آنلاین، تمام زنان باردار نیاز به مراقبت‌های ویژه از قبیل پزشکی، مامایی، تغذیه، فعالیت بدنی و مدیریت استرس دارند، که هم برای سلامت مادر و جنین حیاتی‌ هستند و هم می‌توانند به کاهش عوارض بارداری و تسهیل زایمان کمک کنند. این مراقبت‌ها شامل معاینات دوره‌ای، رژیم غذایی متنوع و سالم و حفظ سلامت روانی است. اما در شرایط بحرانی، مانند جنگ اخیر بین ایران و اسراییل، به طور خاص زنان باردار با فشارهای جسمی، روانی و اجتماعی بی‌سابقه‌ای مواجه می‌شوند که می‌تواند باعث تاثیرات سوء مانند افزایش نرخ زایمان‌های سخت و خطرناک شود.

دکتر محسن ویژه، عضوء هیات علمی مرکز تحقیقات مادر، جنین و نوزاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در این باره به همشهری آنلاین می‌گوید: «در شرایط جنگی، ممکن است دسترسی به مواد غذایی سالم به طرز جدی کاهش ‌یافته و زنان باردار را دچار سوء تغذیه نماید.»

به گفته ویژه، کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری می‌تواند به مشکلاتی مانند تولد نوزاد کم‌وزن و زایمان زودرس منجر شود.

او همچنین در بروز اختلال در مراقبت‌های پزشکی هم بیان می‌کند: شرایط جنگی، بیمارستان‌ها و مراکز درمانی به یا دلیل آسیب، کمبود مواد و نیروی انسانی یا تمرکز به رسیدگی به مجروحان جنگ ممکن است نتوانند به نیازهای پزشکی زنان باردار به طور مناسب پاسخگو باشند. بعلاوه، بعضی از مراکز درمانی و مطب پزشکان ممکن است در شرایط جنگی تعطیل شوند و یا دسترسی به داروها و خدمات پزشکی نیز محدود گردد. این کاهش دسترسی به مراقبت‌های بارداری می‌تواند به افزایش عوارض و عدم کنترل مشکلاتی همچون دیابت بارداری منجر شود.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات مادر، جنین و نوزاد درباره آلودگی‌های محیطی هم عنوان می‌کند: آلودگی ناشی از انفجارها و مواد شیمیایی از آنها یا ناشی از تخریب مکان‌های مورد اصابت می‌تواند بر سلامت مادر و جنین تأثیر منفی بگذارد و خطر بروز ناهنجاری‌های مادرزادی را افزایش دهد.

به گفته ویژه خطرات روانی هم در بحران‌های این چنینی مادران باردار را تهدید می‌کند. فشار روحی ناشی از جنگ و ناامنی می‌تواند باعث بروز اضطراب و افسردگی، استرس پس از سانحه (PTSD) ، چالش‌های اجتماعی (آوارگی، احساس تنهایی، از دست دادن حمایت اجتماعی)، همچنین بروز عذاب وجدان‌های مرتبط با بارداری بشود. این استرس ها می‌تواند باعث افزایش فشار خون، سردردهای مکرر، بی‌خوابی و... شود.

این پزشک درباره راهکارهای حمایتی از زنان باردار توضیح می‌دهد: ‌در این شرایط، ارائه مشاوره‌های روان‌شناختی و پزشکی، فراهم کردن مواد غذایی کافی و آموزش و آگاهی‌بخشی به مادران نقشی کلیدی در کاهش آسیب‌ها ناشی از جنگ ایفا می‌کند.

او تاکید می‌کند: با توجه به شدت بحران، ضروری است که سیستم‌های بهداشتی تقویت شوند و دسترسی به مراقبت‌های بارداری و زایمان در اولویت قرار گیرد. به عنوان مثال باید مراکز بهداشتی - درمانی منتخبی را مشخص کرد که در هر شرایطی آمادگی ارائه خدمات ضروری را داشته باشند و آدرس و شماره تماس آنها قبلا در اختیار مادران باردار قرار بگیرد. همچنین شرکت در کلاس‌های آمادگی زایمان و یادگیری درباره نشانه‌های زایمان و مدیریت درد می‌تواند به زنان کمک کند تا برای زایمان در شرایط جنگی بهتر آماده شوند. نکته آخر این که می‌توان پمفلت راهنما جهت تهیه بسته خوارکی و نوشیدنی‌های لازم با ماندگاری طولانی را تهیه کرد که بتوان حداقل برای یک هفته نیازهای ضروری زنان باردار را تا رسیدن مواد غذایی کافی برطرف کند، در اختیار آنها قرار داد.

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.