بورس در تقاطع اخبار بنیادی و سیاسی

دنیای اقتصاد یکشنبه 29 تیر 1404 - 00:04
عاطفه چوپان: بازار سرمایه در هفته‌‌‌های اخیر تحت‌‌‌تاثیر مجموعه‌‌‌ای از عوامل بنیادی و سیاسی، شرایطی ناپایدار و شکننده را تجربه کرده است. در حالی‌‌‌که حمایت‌‌‌های هدفمند از سوی نهادهای بزرگ بازار موجب رشد شاخص کل شده، اما تداوم خروج پول حقیقی، ارزش پایین معاملات خرد و ابهامات سیاسی داخلی و خارجی باعث شده تا بدنه بازار همچنان در وضعیت تردید و ریسک‌‌‌گریزی باقی بماند. مرور نظرات دو تن از تحلیلگران برجسته بازار، تصویری دقیق‌‌‌تر از وضعیت فعلی بورس ارائه می‌دهد.

حسن حسین‌‌‌نیا، تحلیلگر بازار سرمایه، معتقد است اخبار منتشر شده پیرامون گروه خودرویی، به‌‌‌ویژه در رابطه با عرضه سهام شرکت تو‌‌‌‌‌دِلی، بار دیگر نگاه‌‌‌ها را به سمت شرکت‌های سرمایه‌‌‌گذاری این گروه سوق داده است. او همچنین از تحرکات مثبت در صنعت سیمان به‌‌‌دلیل افزایش نرخ فروش محصولات یاد می‌‌‌کند و معتقد است این روند منجر به معاملات مثبتی در سهام این صنعت شده است. حسین‌‌‌نیا با اشاره به کاهش ارزش معاملات خرد و ادامه خروج نقدینگی حقیقی‌‌‌ها، بر تاثیر ابهامات سیاسی و تنش‌‌‌های منطقه‌‌‌ای بر رفتار محافظه‌‌‌کارانه سرمایه‌‌‌گذاران تاکید دارد. او شفاف‌‌‌سازی‌‌‌های اخیر شرکت‌هایی چون سایپا و ایران‌‌‌خودرو، و نیز کاهش نرخ خوراک پتروشیمی‌‌‌ها را از جمله محرک‌‌‌های مثبت در روزهای اخیر عنوان می‌‌‌کند.

در همین راستا، محمد خبری‌‌‌زاد، دیگر تحلیلگر بازار سرمایه نیز بر این نکته صحه می‌‌‌گذارد که رشد شاخص‌‌‌ها بیش از آن‌‌‌که به دلیل اعتماد فعالان بازار باشد، نتیجه حمایت‌‌‌های مالی نهادهای حاکمیتی است. به گفته او، بازار برای آغاز یک روند پایدار صعودی، نیازمند محرک‌‌‌های قوی، به‌‌‌ویژه از جنس تحولات سیاسی و بین‌المللی است. وی با اشاره به فصل مجامع و احتمال بسته بودن نمادهای بزرگ، معتقد است تا زمانی که اعتماد سرمایه‌‌‌گذاران حقیقی به بازار بازنگردد، نمی‌توان انتظار افزایش قابل توجهی در ارزش معاملات خرد داشت.

مجموع این تحلیل‌‌‌ها حاکی از آن است که بازار سرمایه فعلا در وضعیت «نیمه‌‌‌مثبت حمایتی» قرار دارد و برای عبور از این وضعیت، نیازمند یک شوک مثبت از جنس کاهش ریسک‌‌‌های کلان و تقویت شفافیت و ثبات سیاستی است.

تحولات بورس در سایه اخبار چند گروه خاص

حسین نیا copy

حسن حسین‌‌‌نیا، تحلیلگر بازار سرمایه، به تحلیل شرایط کنونی بازار سرمایه پرداخت و گفت: «تداوم اخبار پیرامون گروه خودرویی و به‌‌‌ویژه بحث عرضه سهام در شرکت توی دلی، بار دیگر موجب جلب‌توجه بازار به شرکت‌های سرمایه‌‌‌گذاری وابسته به این گروه شده است. بر اساس شنیده‌‌‌ها، قرار است در روز دوشنبه پیرامون زمان و نحوه واگذاری‌‌‌ها تصمیم‌گیری شود که این امر می‌تواند بر کلیت بازار اثرگذار باشد.»

وی با اشاره به تحرکات مثبت در صنعت سیمان نیز گفت: «اقبال به صنعت سیمان نیز در پی افزایش نرخ فروش محصولات، منجر به معاملات مثبت در سهام این صنعت شده است.»

این تحلیلگر در ادامه با اشاره به وضعیت کلی بازار افزود: «ارزش پایین معاملات خرد و تداوم خروج نقدینگی از سوی سهامداران حقیقی، نشان‌دهنده شرایط خاص و افزایش ریسک‌‌‌گریزی در بین فعالان بازار است. همچنین، شایعات مربوط به احتمال آغاز مذاکرات با سه کشور اروپایی و نیز تداوم تنش‌‌‌های منطقه‌‌‌ای، موجب شرطی شدن رفتار بازار سهام شده است. از این‌‌‌رو، انتظار می‌‌‌رود تا زمان کاهش ریسک‌‌‌های سیستماتیک و بازگشت ثبات نسبی در منطقه خاورمیانه، همچنان شاهد رفتار محافظه‌‌‌کارانه و ارزش پایین معاملات در بورس باشیم.»

وی درباره وضعیت بازار سهام در هفته گذشته گفت: «بازار سرمایه هفته گذشته را با افت چشمگیر ارزش معاملات آغاز کرد؛ هرچند شاخص کل با رشد همراه بود، اما برآیند معاملات حکایت از تداوم خروج پول حقیقی‌‌‌ها داشت. این رشد شاخص، عمدتا ناشی از حمایت از سهام شرکت‌های بزرگ بود.»

حسین‌‌‌نیا با اشاره به تحولات بنیادی هفته اخیر خاطرنشان کرد: «در حوزه اخبار بنیادی، شفاف‌‌‌سازی سایپا درباره تداوم فرآیند خصوصی‌‌‌سازی طبق برنامه سازمان خصوصی‌‌‌سازی و وزارت صمت، همچنین تاکید ایران‌‌‌خودرو بر عرضه سهام شرکت‌های تو دلی، فضای مثبتی در بازار ایجاد کرد. افزون بر این، شایعات مربوط به حق رأی سهام عدالت با واکنش شورای عالی بورس مواجه شد و شنیده‌‌‌هایی نیز درباره کاهش نرخ خوراک پتروشیمی‌‌‌ها منتشر گردید که خبری امیدوارکننده برای این صنعت محسوب می‌شود.»

در پایان، وی با مروری بر رفتار بازار در روزهای پس از پایان جنگ دوازده ‌‌‌روزه اخیر در منطقه افزود: «بازار پس از بازگشایی، شاهد هیجان عرضه شدیدی بود که از افزایش ریسک‌‌‌های سیستماتیک ناشی می‌شد. هرچند در هفته اخیر تا حدودی از فشار عرضه‌‌‌ها کاسته شد، اما فضای کلی بازار همچنان محتاطانه است. تنش‌‌‌های منطقه‌‌‌ای و عدم قطعیت در مولفه‌‌‌های سیاسی و اقتصادی، موجب کاهش حجم معاملات و افزایش محافظه‌‌‌کاری فعالان بورسی شده است.»

نیمه‌‌‌مثبت در انتظار محرک‌‌‌های سیاسی

خبری زاد copy

محمد خبری‌‌‌زاد، تحلیلگر بازار سرمایه، در ارزیابی وضعیت امروز بورس اظهار کرد: «بازار روز گذشته نیز شاهد خروج پول حقیقی‌‌‌ها به میزان حدود ۶۰۰ میلیارد تومان بود. هرچند شاخص کل حدود ۰.۶ درصد رشد را تجربه کرد، اما این رشد همچنان نشانی از یک روند قوی و پایدار ندارد و می‌توان گفت که روند کلی بازار دلچسب و امیدوارکننده نیست.»

وی با اشاره به سطح معاملات ادامه داد: «ارزش معاملات خرد امروز حدود۵,۴۰۰ میلیارد تومان بود که رقم بالایی به‌‌‌شمار نمی‌‌‌رود. در مجموع، این رشد شاخص بیشتر حاصل حمایت‌‌‌های موجود در بازار است و نه ناشی از اقبال عمومی و طبیعی سرمایه‌‌‌گذاران.»

خبری‌‌‌زاد ضمن تاکید بر نقش نهادهای حاکمیتی تصریح کرد: «در شرایط فعلی، نقش نهادهای اقتصادی حاکمیتی و سازمان بورس در حمایت از بازار بسیار پررنگ و ضروری است. با این حال، اعتماد سهامداران، به‌‌‌ویژه سهامداران خرد، هنوز به بازار بازنگشته و ابهامات متعدد، خصوصا در حوزه سیاسی، همچنان پابرجاست.» وی در ادامه با اشاره به وضعیت مجامع شرکت‌ها افزود: «در این روزها که در اوج برگزاری مجامع شرکت‌ها هستیم، بسیاری از نمادهایی که هنوز به مجمع نرفته‌‌‌اند، طی این هفته به مجمع خواهند رفت و احتمال بسته بودن نمادهای بزرگ در بازار وجود دارد. امیدواریم که در این مجامع، اخبار مثبتی از عملکرد شرکت‌ها منتشر شود.»

تحلیلگر بازار سرمایه در ادامه گفت: «تا زمانی که حمایت‌‌‌های مالی از بازار ادامه‌‌‌دار باشد و نقدینگی در صندوق‌های حمایتی وجود داشته باشد، به‌‌‌نظر می‌‌‌رسد روند نیمه‌‌‌مثبت بازار حفظ شود. اما برای آن‌‌‌که بازار بتواند با ارزش معاملات بالا حرکت کند و شاهد ورود مجدد سرمایه‌‌‌های حقیقی به سمت خرید سهام باشیم، نیاز به محرک‌‌‌های بسیار قوی داریم؛ محرک‌‌‌هایی که بیشتر باید در حوزه سیاست خارجی و تحولات دیپلماتیک جست‌وجو شوند.»

وی در پایان با اشاره به برخی ریسک‌‌‌های سیاسی خاطرنشان کرد: «در حال حاضر، ابهامات مربوط به مذاکرات با غرب، بحث فعال‌‌‌سازی مکانیسم ماشه (اسنپ بک) و سایر ریسک‌‌‌های ژئوپلیتیک، باعث افزایش تردید و احتیاط در رفتار معامله‌‌‌گران شده است. به همین دلیل، انتظار نمی‌‌‌رود که ارزش معاملات خرد در روزهای آینده رشد قابل توجهی داشته باشد و احتمالا این رقم در بازه ۵ تا ۶ هزار میلیارد تومان نوسان خواهد داشت.در نهایت، باید منتظر انتشار یک خبر سیاسی موثر باشیم تا بتوان ارزیابی دقیقی از مسیر آینده بازار ارائه کرد.»

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.