محققان: یوگا، تای‌چی و پیاده‌روی می‌توانند با بی‌خوابی مقابله کنند

عصر ایران یکشنبه 29 تیر 1404 - 03:06
محققان دریافتند یوگا، تای‌چی و فعالیت‌های ساده‌ای مثل پیاده‌روی می‌توانند به عنوان یک درمان اولیه و مؤثر برای مقابله با بی‌خوابی عمل کنند.

محققان دریافتند ورزش‌های آرامش‌بخش و ذهن‌آگاهی مانند یوگا و تای‌چی و همچنین فعالیت‌های ساده‌ای مثل پیاده‌روی و دویدن آرام، می‌توانند به‌عنوان یک درمان اولیه و مؤثر برای مقابله با بی‌خوابی عمل کنند.

به گزارش دیجیاتو، بی‌خوابی که با مشکلاتی مانند دشواری در به‌خواب‌رفتن، بیدار شدن‌های مکرر و بیداری زودهنگام مشخص می‌شود، یک مشکل بهداشت عمومی گسترده است که با افزایش خطر بیماری‌های روانی و جسمی مانند زوال عقل و بیماری‌های قلبی-عروقی همراه است. درحالی‌که درمان‌های دارویی عوارض جانبی خود را دارند و درمان شناختی-رفتاری (CBT) به‌دلیل کمبود متخصص همیشه در دسترس نیست، پژوهش جدید راه دیگری را پیشنهاد می‌دهد: ورزش‌های آرامش‌بخش.

درمان بی‌خوابی با یوگا، تای‌چی و پیاده‌روی

براساس گزارش Independent، محققان با تحلیل داده‌های ۲۲ کارآزمایی بالینی که شامل ۱۳۴۸ شرکت‌کننده بود، به مقایسه تأثیر ۱۳ رویکرد درمانی مختلف، ازجمله ۷ نوع ورزش، پرداختند. نتایج نشان داد که برخی ورزش‌ها تأثیرات بسیار قابل‌توجهی بر بهبود خواب دارند:

  • یوگا: این ورزش بیشترین تأثیر را بر افزایش کل زمان خواب داشت و توانست آن را نزدیک به ۲ ساعت افزایش دهد. همچنین، زمان بیداری پس از به‌خواب‌رفتن را نزدیک به یک ساعت کاهش داد.
  • تای‌چی: این هنر رزمی باستانی چینی، به‌عنوان یک گزینه فوق‌العاده مؤثر، توانست کیفیت خواب را به‌طور قابل‌توجهی بهبود بخشد، کل زمان خواب را بیش از ۵۰ دقیقه افزایش دهد و زمان بیداری در طول شب را بیش از نیم ساعت کاهش دهد. نکته مهم این است که تأثیرات مثبت تای‌چی تا ۲ سال پایدار بود.
  • پیاده‌روی و دویدن آرام: این فعالیت‌های هوازی ساده به‌طور قابل‌توجهی شدت کلی بی‌خوابی را در شرکت‌کنندگان کاهش دادند.

محققان معتقدند دلایل بیولوژیکی مشخصی برای اثربخشی این ورزش‌ها وجود دارد؛ یوگا با تمرکز بر آگاهی از بدن و تنفس کنترل‌شده می‌تواند فعالیت مغز را تغییر دهد و علائم اضطراب و افسردگی را که از عوامل اصلی بی‌خوابی هستند، کاهش دهد. تای‌چی نیز با تأکید بر کنترل تنفس و آرام‌سازی فیزیکی، فعالیت سیستم عصبی سمپاتیک (مسئول واکنش «جنگ یا گریز») را کاهش می‌دهد و از «بیش‌برانگیختگی» (Hyperarousal) جلوگیری می‌کند.

همچنین پیاده‌روی و دویدن با افزایش مصرف انرژی، به کاهش سطح هورمون استرس (کورتیزول) و افزایش ترشح هورمون خواب (ملاتونین) کمک می‌کنند و میزان خواب عمیق را افزایش می‌دهند.

یافته‌های این پژوهش در ژورنال Evidence-Based Medicine منتشر شده است.

پربیننده ترین پست همین یک ساعت اخیر

منبع خبر "عصر ایران" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.