به گزارش بهداشت نیوز، با این حال، همه این باورها مبتنی بر مبانی علمی محکمی نیستند. برخی، اگرچه با نیت خیر هستند، باورهای واهی در مورد سلامتی هستند، یعنی تصورات غلطی که میتوانند ما را از شیوههای مؤثر دور کرده و به سمت انتخابهایی سوق دهند که میتوانند به سلامتی ما آسیب برسانند.
یک نمونه، طب مکمل و جایگزین (CAM) است که شیوههای آن حتی میتواند رفاه و تسکین را با اثرات بیضرر فراهم کند. با این حال، رد عمومی رویکردهای مبتنی بر شواهد علمی میتواند خطرات جدی برای سلامتی ایجاد کند.
برای درک چگونگی ارتباط باورهای توهمی سلامت با استفاده از مراقبتهای بهداشتی منظم و اتخاذ رفتارهای توصیهشده علمی، تیمی به رهبری «اندرو دنوان» با استفاده از مدلهای آماری، مطالعهای را با حضور ۱۵۰۷ شرکتکننده انجام داد.
در مقالهای تحت عنوان «رابطه بین باورهای توهمی سلامت، رفتارهای توصیهشده سلامت و طب مکمل و جایگزین: بررسی در چندین مقطع زمانی» که در ماه مه در مجله علوم رفتاری منتشر شد، متخصصان دانشگاه جان مورز لیورپول و دانشگاه متروپولیتن منچستر (انگلیس) توضیح میدهند که آنها پایبندی به رفتارهای توصیهشده سلامت (مثلاً سبک زندگی، واکسیناسیون) و اعتماد به متخصصان سلامت را در مقابل استفاده از طب مکمل و جایگزین (CAM) تجزیه و تحلیل کردهاند.
به گزارش نشریه تخصصی «مدیکال اکسپرس»، یافتهها یک الگوی واضح را نشان داد: هرچه اعتقاد به ایدههای شبهعلمی قویتر باشد، بیاعتمادی به طب مرسوم بیشتر و تمایل به جستجوی درمانهای نامعتبر بیشتر میشود. این مطالعه همچنین نشان داد که عوامل خاصی میتوانند شدت این الگو را کاهش دهند یا حتی سرکوب کنند.
این موضوع در مورد ارزش قائل شدن برای علم و درک کنترل شخصی بر سلامت که به اصطلاح منبع کنترل درونی نامیده میشود، صدق میکند. این منبع کنترل با تصمیمات آگاهانهتر، پایبندی بیشتر به توصیههای بهداشتی و اعتماد به متخصصان سلامت و همچنین نگرش انتقادی نسبت به شیوههای شبهعلمی مرتبط است.
دنوان تأکید میکند: مهم است در نظر داشته باشیم که اگرچه برخی از رویکردهای طب مکمل و جایگزین میتوانند ارزش مکمل ارائه دهند، به ویژه در زمینههایی مانند مراقبت تسکینی، اما رد طب مرسوم بر اساس شواهد علمی میتواند منجر به عواقب جدی مانند تردید در واکسیناسیون یا به تأخیر انداختن تشخیصهای مهم شود.
این متخصص با تأکید بر اینکه «درک این پویاییها گامی اساسی در جهت تقویت سواد سلامت و ترویج انتخابهای واقعاً آگاهانه است»، میگوید: این اولین مطالعهای بود که روابط پیشبینیکننده و واسطهای بین باورهای توهمی سلامت و پیامدهای سلامتی را بررسی کرد.
منبع: ایسنا