خبرگزاری مهر، گروه استانها: افزایش خودسرانه قیمت نان در برخی نانواییهای پایتخت، بدون ابلاغ رسمی، به چالشی جدید برای مردم و نانوایان تبدیل شده است.
نانوایان، بهویژه در استان تهران، خواستار واقعیسازی قیمت نان برای جبران هزینههای سرسامآور تولید هستند، در حالی که مقامات همچنان در حال بررسی این موضوعاند و وعده اعلام قیمتهای جدید را میدهند.
نانوایان از افزایش چندبرابری هزینههای تولید، از جمله دستمزد کارگران، انرژی و بیمه، میگویند و خواستار واقعی سازی قیمت نان با توجه به افزایش هزینهها هستند، یکی از نانوایان به خبرنگار مهر گفت: پنج سال پیش حقوق کارگر ۲۰۰ هزار تومان بود، حالا ۱.۵ میلیون تومان است، هزینه گاز از ۵۰ هزار به ۱.۵ میلیون تومان رسیده، اما قیمت نان ثابت مانده است.
او افزود: یارانه آرد ۵۰ درصد کاهش یافته و قطعی برق، خمیرها را خراب میکند. ما حتی توان خرید موتور برق نداریم.
نانوایان تأکید کردند که در گذشته، دولت بخشی از هزینههای آب، برق و گاز نانواییها را تقبل میکرد، اما این حمایتها در سال جاری قطع شده است، آنها خواستار افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت نان شدند تا بتوانند از پس هزینهها برآیند.
به گفته محمد کرملو، نایبرئیس اتحادیه نان سنتی تهران، پیشنهاد اتحادیه افزایش قیمت نان بربری از سه هزار و ۵۰۰ تومان به هفت هزار تومان، لواش از ۹۰۰ به یک هزار و ۸۰۰ تومان و تافتون به دو هزار و ۱۰۰ تا دو هزار و ۲۰۰ تومان است.
بسیاری از نانواییهای استان تهران به استقبال افزایش قیمت رفتهاند
در حالی که این پیشنهاد افزایش قیمت در جلسه اخیر کارگروه آرد و نان استان تهران به تصویب نرسید، بررسیهای میدانی نشان میدهند، بسیاری از نانواییهای تهرانی به استقبال این افزایش قیمت رفتهاند و مدعی هستند، چراغ سبز این افزایش هم از سوی اتحادیه نان سنتی تهران به آنها داده شده است، اما برای این ادعا هیچ شواهدی تاکنون نداریم، ولی به نظر میرسد، تعلل بیش از این در واقعی سازی قیمت نان نیز به صلاح مردم و نانوایان نباشد.
اما حمیدرضا رستگار، رئیس اتاق اصناف تهران، در گفتوگو با خبرنگار مهر اعلام کرد: هیچ قیمت جدیدی برای نان در تهران ابلاغ نشده و افزایش خودسرانه قیمت تخلف است. مردم میتوانند تخلفات را به شمارههای ۱۲۴ و ۱۳۵ یا واحد بازرسی اتاق اصناف گزارش کنند.
وی افزود: تعیین قیمت نان تصمیمی ملی است و به هماهنگی اتاق اصناف، کارگروه آرد و نان، معاونت اقتصادی استانداری، تعزیرات و وزارت صنعت نیاز دارد. تاریخ دقیق اعلام قیمت جدید مشخص نیست.
با این حال، کرملو اظهار داشت که کارگروه آرد و نان استانداری تهران قرار بود ۲۳ تیر قیمتهای جدید را اعلام کند، اما این جلسه بدون نتیجه پایان یافت.
او گفت: آنالیز قیمتهای پیشنهادی اتحادیه مورد قبول قرار نگرفته و یارانه همچنان به نانوایان پرداخت میشود تا طرح جامع نان اجرا شود.
واقعیسازی قیمت نان میتواند جلوی فساد و گرانفروشی را بگیرد
کرملو افزود: واقعیسازی قیمت نان میتواند جلوی فساد و گرانفروشی را بگیرد. پرداخت یارانه به زنجیره نهایی، به جای نانوایان، از رانت جلوگیری میکند.
بررسیهای میدانی خبرنگار مهر نشان میدهد که برخی نانواییها در تهران، از جمله سنگکفروشیها و بربریفروشیها، قیمتها را خودسرانه افزایش دادهاند، در حالی که این قیمتها در دستگاه نانینو ثبت نشده است. این موضوع به سردرگمی مردم و کاهش اعتماد عمومی دامن زده است.
یکی از شهروندان تهرانی به خبرنگار مهر گفت: مسئولان باید برای قیمت نان شفافتر عمل کنند، اینکه هر نانوایی یک قیمت اعلام میکنند و مسئولان قیمت دیگری جالب نیست.
نانوایان تهرانی نیز با مشکلات خاص خود مواجهاند، از ادعای کاهش ۵۰ درصدی سهمیه آرد، کیفیت پایین آرد که به گفته آنها دست کارگران را زخم میکند، و نبود حمایتهای کافی، بقای این حرفه را تهدید میکند.
کرملو، نایبرئیس اتحادیه نان سنتی تهران تأکید کرد: از سال ۱۴۰۰ قیمت نان تغییر نکرده، در حالی که هزینههای کارگری ۴۵ درصد، بیمه ۱۳۰ درصد و حاملهای انرژی ۱۵۰ درصد افزایش یافته است.
واقعی سازی قیمت نان ضرورتی اجتناب ناپذیر
حشمت الله عسگری، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار تهران نیز در گفتگو با خبرنگار مهر نان را قوت غالب مردم خواند و افزود: نانوایان در شرایط سختی کار میکنند. افزایش هزینهها فشار زیادی به آنها وارد کرده است.
وی افزود: مشکلات نانوایان در جلسات کارشناسی و تخصصی مختلف مطرح شده و برای مدیریت استان تهران اهمیت دارد.
واقعیسازی قیمت نان، اگرچه میتواند به نانوایان کمک کند، اما باید بررسیهای کارشناسان در این زمینه به دقت انجام شود، تا از تأثیرات تورمی آن بکاهد، این واقعیسازی قیمت در تهران، ضرورتی اجتنابناپذیر برای حمایت از نانوایان و جلوگیری از فساد است، اما بدون شفافیت و حمایت از مردم، میتواند به مشکل زا شود ودر حالی که برخی استانها قیمتهای جدید را اعلام کردهاند، تأخیر در تصمیمگیری برای تهران، بلاتکلیفی را افزایش داده است.
آیا مقامات میتوانند با تصمیمگیری سریع و عادلانه، تعادل را به سفرههای مردم و تنورهای نانوایان بازگردانند؟ سوالی که تنها گذر زمان میتواند، پاسخی برای آن داشته باشد.