محققان: سرعت اینترنت استارلینک با افزایش تعداد کاربران کاهش می‌یابد

دیجیاتو یکشنبه 29 تیر 1404 - 13:03
اینترنت ماهواره‌ای استارلینک پارادوکس عجیبی دارد: با افزایش محبوبیت این سرویس، عملکرد آن برای کاربران ضعیف‌تر می‌شود. The post محققان: سرعت اینترنت استارلینک با افزایش تعداد کاربران کاهش می‌یابد appeared first on دیجیاتو.

طبق تحلیل‌های جدید، اینترنت ماهواره‌ای استارلینک پارادوکس عجیبی دارد: با افزایش محبوبیت این سرویس، عملکرد آن برای کاربران ضعیف‌تر می‌شود. کارشناسان «نقطه بحرانی» این شبکه را تخمین زده‌اند و نشان دادند که با رسیدن به تنها ۳ کاربر در هر کیلومترمربع، سرعت اینترنت می‌تواند به زیر استانداردها سقوط کند و حتی غیرقابل استفاده شود. این یافته‌ها، بحث‌های جدی را درباره تخصیص یارانه‌های چند میلیارد دلاری دولت به این فناوری برانگیخته است.

سرویس اینترنت ماهواره‌ای استارلینک، محصول شرکت اسپیس‌ایکس «ایلان ماسک»، بدون شک یک شگفتی فناوری و راه نجاتی برای مناطق دورافتاده، روستایی، کشتی‌ها و هواپیماهاست؛ مکان‌هایی که دسترسی به اینترنت پرسرعت از طریق فیبر نوری یا کابل غیرممکن یا بسیار گران است. اما این فناوری با یک محدودیت بزرگ روبه‌روست: ظرفیت محدود.

برخلاف شبکه‌های زمینی، تمام کاربران در یک منطقه جغرافیایی مشخص، از پهنای باند یک ماهواره واحد استفاده می‌کنند. این بدان معناست که با افزایش تعداد کاربران، کیک پهنای باند بین افراد بیشتری تقسیم می‌شود و سهم هر فرد (از سرعت اینترنت) کاهش می‌یابد.

نقطه بحرانی اینترنت استارلینک کجاست؟

به گزارش واشنگتن‌پست، پژوهش جدید تلاش کرده تا این «نقطه بحرانی» یا آستانه اشباع را به صورت عددی تخمین بزند. براساس این تحلیل:

  • در یک منطقه به وسعت شهر تاکوما در واشنگتن (حدود ۱۶۲ کیلومترمربع)، وجود تنها ۴۱۹ کاربر استارلینک می‌تواند مشکل‌ساز شود.
  • این مقدار معادل تراکم ۶.۷ کاربر در هر مایلمربع (یا حدود ۲.۶ کاربر در هر کیلومترمربع) است.
  • در این سطح از تراکم، سرعت اینترنت، به ویژه سرعت آپلود (ارسال داده)، به زیر تعریف دولت آمریکا از اینترنت مدرن و قابل اعتماد سقوط می‌کند و در برخی شرایط، سرویس ممکن است غیرقابل استفاده شود.
اینترنت استارلینک

اگرچه محققان تأکید می‌کنند که این یک سناریوی فرضی است و استارلینک با پرتاب مداوم ماهواره‌های جدید و بهبود فناوری درحال افزایش ظرفیت خود است، اما این تحلیل محدودیت‌های بنیادین این فناوری را به‌وضوح نشان می‌دهد.

یافته‌های تحقیق جدید در زمانی منتشر می‌شود که دولت آمریکا در آستانه توزیع یک بودجه عظیم ۴۲ میلیارد دلاری برای گسترش اینترنت پرسرعت به تمام نقاط کشور است. اکنون این مسئله بزرگ مطرح است که چه سهمی از این پول مالیات‌دهندگان باید به سرویس‌های ماهواره‌ای مانند استارلینک اختصاص یابد؟ طرفداران و مخالفان دیدگاه‌های متفاوتی دارند:

  • موافقان: معتقدند استارلینک به سرعت در حال پیشرفت است و می‌تواند با هزینه‌ای کمتر، اینترنتی قابل رقابت با شبکه‌های زمینی فراهم کند و سیاست‌هایی که این فناوری را نادیده می‌گیرند، اشتباه هستند.
  • مخالفان: استدلال می‌کنند که فیبر نوری، اگرچه هزینه اولیه بالاتری دارد، اما یک «سرمایه‌گذاری نسلی» است که عمر طولانی‌تر و ظرفیت بسیار بالاتری برای پاسخگویی به نیازهای آینده دارد. از دید آنها، سرمایه‌گذاری هنگفت بر روی یک فناوری با محدودیت‌های ذاتی مانند استارلینک، مصالحه بر سر کیفیت و آینده‌نگری است.

در نهایت، محققان به کاربران یک توصیه طعنه‌آمیز می‌کنند: «اگر استارلینک برای شما عالی کار می‌کند، آن را از همسایگان خود مخفی نگه دارید!» این جمله، به بهترین شکل، پارادوکس بزرگ اینترنت ماهواره‌ای را خلاصه می‌کند.

منبع خبر "دیجیاتو" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.