فرانسه به جنگ پاتریوت آمریکا می‌رود

همشهری آنلاین یکشنبه 29 تیر 1404 - 17:00
جنگ در اوکراین و حملات گسترده روسیه با پهپاد و موشک به شهرهای این کشور، اهمیت سامانه‌های دفاع هوایی قدرتمند را بیش از پیش نمایان کرده است.

گروه دیپلماتیک – همشهری آنلاین: فرانسه پس از آنکه فرانسه جنگنده‌های رافال را به‌عنوان جایگزینی برای اف-۳۵ آمریکا به کشورهای غربی پیشنهاد داد، اکنون این کشور سامانه پدافند هوایی مشترک فرانسه-ایتالیا موسوم به SAMP/T را به‌عنوان رقیب سامانه آمریکایی پاتریوت معرفی می‌کند.

روزنامه اوراسیا تایمز نوشته: از زمان بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید و اتخاذ سیاست‌های متغیر او در قبال اوکراین و همچنین مواضع مبهمش در مورد تعهد آمریکا به دفاع از اروپا، امانوئل مکرون رئیس‌جمهور فرانسه، بارها بر لزوم خرید تجهیزات اروپایی تأکید کرده است. به اعتقاد ناظران، ارزش قراردادهای احتمالی این حوزه به میلیاردها دلار می‌رسد. جنگ در اوکراین و حملات گسترده روسیه با پهپاد و موشک به شهرهای این کشور، اهمیت سامانه‌های دفاع هوایی قدرتمند را بیش از پیش نمایان کرده است.

اعضای ناتو ماه گذشته در اروپا اعلام کردند که بودجه نظامی خود را از ۲ درصد به ۳.۵ درصد تولید ناخالص داخلی افزایش خواهند داد؛ تصمیمی که می‌تواند سالانه ۳۳۰ میلیارد دلار هزینه اضافی نظامی ایجاد کند. بخش قابل توجهی از این مبلغ صرف خرید سامانه‌های جدید دفاع هوایی خواهد شد.

کشورهای متعددی در اروپا، از دانمارک و بلژیک گرفته تا پرتغال و انگلیس، قرار است در سال جاری سامانه‌های پدافندی خود را ارتقا دهند.

مکرون مصمم است که بخشی از این سفارش‌ها را برای سامانه‌های SAMP/T به‌دست آورد؛ سیستمی که آن را نه‌تنها یک محصول کاملاً اروپایی، بلکه جایگزینی بهتر برای پاتریوت معرفی می‌کند. او پیش‌تر گفته بود: «کسانی که پاتریوت می‌خرند، باید سامانه SAMP/T نسل جدید فرانسه-ایتالیا را هم ببینند. کسانی که اف-۳۵ می‌خرند، باید رافال را نیز ببینند. این تنها راه افزایش تولید است.»

فرانسه به جنگ پاتریوت آمریکا می‌رود

ویژگی‌های SAMP/T

  • رادار جدید این سامانه هر ثانیه یک بار می‌چرخد و می‌تواند تا شعاع بیش از ۳۵۰ کیلومتر در آسمان هدف‌گیری کند.
  • این سامانه پوشش ۳۶۰ درجه واقعی ارائه می‌دهد.
  • سامانه SAMP/T می‌تواند اهداف هوایی را تا برد ۱۵۰ کیلومتر نابود کند.
  • اهداف بالستیک را تا فاصله بیش از ۶۰۰ کیلومتر رهگیری نماید.
  • SAMP/T دارای رادار چندکاره و تا شش پرتاب‌گر است که هر یک می‌توانند هشت موشک حمل کنند.
  • این سامانه تحرک‌پذیری بالایی دارد.
  • طراحی فشرده و قابلیت استقرار سریع، باعث شده SAMP/T گزینه‌ای اقتصادی‌تر و قابل حمل‌تر نسبت به پاتریوت باشد؛ هرچند در دسترس بودن آن ممکن است به نرخ تولید محدود شود.

فرانسه به جنگ پاتریوت آمریکا می‌رود

ویژگی‌های پاتریوت

  • سامانه پاتریوت دارای سابقه‌ای طولانی در میادین نبرد است.
  • گرچه عملکرد بالایی در رهگیری موشک‌های بالستیک و اهداف هوایی دارد، اما پوشش راداری آن هنوز ۳۶۰ درجه کامل نیست.
  • این سامانه به موشک‌های PAC-3 MSE مجهز است که علیه موشک‌های بالستیک مؤثرند، اما نسبت به موشک Aster 30 سامانه فرانسوی، چندمنظوره‌ نیستند.
  • به دلیل اندازه بزرگ‌تر و استقرار پیچیده‌تر، پاتریوت از تحرک کمتری برخوردار است.
  • برای راه‌اندازی یک باتری، به حدود ۹۰ نفر نیروی انسانی نیاز دارد؛ در حالی‌که SAMP/T تنها با ۱۵ نفر قابل استقرار است.

رقابت در بازار اروپا

با اینکه SAMP/T از نظر فنی دارای مزایای قابل‌توجهی است، اما پاتریوت همچنان بازار اروپا را در قبضه دارد. تاکنون سامانه SAMP/T فقط به فرانسه، ایتالیا و نسخه‌ای اصلاح‌شده به سنگاپور فروخته شده است. از زمان ورود به خدمت در سال ۲۰۱۱، تنها ۱۸ سفارش برای این سامانه ثبت شده و دو باتری آن نیز به اوکراین اهدا شده‌اند.

اولنا کوندرتیوک، نایب‌رئیس پارلمان اوکراین اعلام کرده که این کشور در ماه اکتبر، سومین باتری SAMP/T را دریافت خواهد کرد.

در مقابل، پاتریوت آمریکایی بیش از ۲۴۰ سفارش از ۱۹ کشور دریافت کرده است. کشورهای اروپایی از جمله آلمان، هلند، یونان، اسپانیا، سوئد، لهستان، رومانی و سوئیس همگی کاربران این سامانه هستند.

فرانسه به جنگ پاتریوت آمریکا می‌رود

نمایی از جنگنده رافال

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.