کارکردهای تربیتی یاد آخرت از نگاه امام سجاد (ع)

خبرگزاری مهر دوشنبه 30 تیر 1404 - 08:46
شهرکرد - عضو هیئت علمی دانشگاه شهرکرد گفت: آخرت‌محوری یکی از موضوعات مهم در مسیر سعادت و کمال انسان است که امام سجاد (ع) در صحیفه سجادیه به آثار تربیتی آن می‌پردازند.

اصغر طهماسبی بلداجی در گفتگو با خبرنگار مهر، با تسلیت سالروز شهادت حضرت زین‌العابدین امام سجاد (ع) و با اشاره به اینکه صحیفه سجادیه نمونه بارز از تفسیر و تبیین قرآن کریم از زبان این امام همام است، اظهار کرد: حضرت در این کتاب با زبان دعا و مناجات به تبیین مهم‌ترین عوامل و بایسته‌های سعادت انسان در دنیا و آخرت می‌پردازند.

عضو هیئت علمی گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه شهرکرد با ذکر اینکه آخرت‌محوری یکی از موضوعات مهم در مسیر سعادت و کمال انسان بوده که در صحیفه سجادیه به آن اشاره شده است، ادامه داد: امام (ع) با زبان دعا این نکته را به ما می‌آموزند که انسان باید به قیامت ایمان داشته باشد و خود را برای آن روز آماده کند.

طهماسبی با تصریح اینکه حضرت با ۲ رویکرد به موضوع قیامت و آخرت‌محوری در صحیفه سجادیه اشاره دارند، افزود: نخست آنکه ایشان به نام‌های قیامت پرداخته و بر طبق مفهوم هر نام، بر اهمیت توجه به قیامت و نتایج اعمال انسان در آخرت تأکید دارند. در این راستا نام‌هایی چون یوم التلاق، یوم تبلی السرائر، یوم المجاز، یوم الحسره، یوم الحساب و یوم الفصل در این کتاب برای توصیف قیامت استفاده شده است.

کوتاه شدن آرزوها در سایه یاد قیامت

وی پرداختن به دلالت‌های تربیتی آخرت‌محوری در زندگی دنیوی و اخروی را دومین رویکرد امام (ع) در قبال این موضوع دانست و گفت: ایمان و توجه انسان به آخرت و یاد قیامت باعث تأثیرات مثبت و والا در زندگی انسان می‌شود و نتایج و برکات فراوانی از جمله کوتاه شدن آرزوهای دنیوی، انجام اعمال صالح، دوری از گناهان و رسیدن به درجات معرفت خواهد شد.

طهماسبی در خصوص کوتاه شدن آرزوها در سایه یاد قیامت، تصریح کرد: انسان‌ها در زندگی با ۲ نوع آرزو و خواسته یعنی آرزوهای هدفمند و مثبت و آرزوهای غیر مفید و منفی سر و کار دارد که آرزوهای مثبت قابل پذیرش بوده و در دین به آن توصیه شده است.

این مدرس دانشگاه شهرکرد ادامه داد: آرزوهای منفی اما انسان را به تعلقات دنیوی مشغول و از ذکر خدا غافل می‌کنند زیرا انسان را به اموری مشغول می‌کنند که راهی به کمال و سعادت ندارد. طولانی شدن این آرزوها و زیاد شدن آنها عاملی در غفلت انسان و مشغول شدن به لهو و لعب خواهد شد.

طهماسبی با تأکید بر اینکه امام سجاد (ع) در دعاهای خود کوتاه شدن این دست آرزوهای منفی را از خدا طلب می‌کنند، گفت: حضرت در فراز نخست از دعای ۴۰ صحیفه سجادیه این نجوا را با پروردگار دارند: «بار خدایا بر محمد و آلش درود فرست و ما را از آرزوی دراز نگاه دار و آرزوها را با عمل راستین بر ما کوتاه کن».

وی با اشاره به فراز دیگری از صحیفه سجادیه، تصریح کرد: حضرت در دعای هشتم به خدا عرضه می‌دارند: «پناه می‌بریم به تو از اینکه نیت داشته باشیم به کسی خیانت ورزیم و در کردارمان خودپسندی نمائیم و آرزوهای خود را دور و دراز سازیم».

پژوهشگر و نویسنده علوم قرآنی با تأکید بر اینکه یاد مرگ زندگی انسان را وسعت می‌بخشد و اندیشه نابود شدن را از ذهن دور می‌کند، بیان کرد: یاد قیامت باعث خواهد شد تا انسان آرزوهای خود را جهت‌دهی کند و سرگرم آرزوهای دنیوی نشود.

اعمال صالح عامل رسیدن به سعادت است

طهماسبی در ادامه با تصریح اینکه اعمال صالح عامل رسیدن به سعادت است، افزود: مؤمن باید در عمل نشان دهد که اعتقاد او صحیح و صادق است لذا انسان از فرصت محدود دنیا که قابل تکرار نیست برای انجام اعمال نیکو بهره می‌برد و یکی از مهم‌ترین آرزوهای کافران پس از مرگ این است که فرصت بازگشت به دنیا و انجام اعمال صالح را پیدا کنند.

وی ادامه داد: در فرازی از دعای ۴۰ صحیفه سجادیه امام سجاد (ع) می‌خوانیم: «و از اعمال شایسته، عملی برایمان قرار ده که با آن بازگشت به حضرتت را (با همه سرعتش) کند شماریم و برای به‌سرعت رسیدن به کوی‌ات بدان حرص ورزیم، به طوری که مرگ برای ما محل اُنسی باشد که به آن انس گیریم و مرکز الفتی باشد که بدان شوق ورزیم، و خویشاوند نزدیکی باشد که قرب به او را دوست بداریم».

عضو هیئت علمی دانشگاه شهرکرد با تأکید بر یاد قیامت و انجام عمل صالح در سیره ائمه (ع)، افزود: مصادیق این مشی نیکو در زندگی آن بزرگواران و امام سجاد (ع) کاملاً متجلی است. اینکه انسان بداند در قیامت همه پنهان‌ها آشکار خواهد شد، آثار تربیتی عمیقی دارد و باعث می‌شود شخص در خفا و عیان خالصانه برای خدا کار کند.

دوری از گناهان در پرتو آخرت‌محوری

طهماسبی با استناد به برخی آیات قرآن کریم در خصوص عذاب سخت گناهکاران در قیامت، ادامه داد: بر طبق نص صریح قرآن، گناهان باعث عذاب‌های دردناک در آخرت خواهد شد لذا انسان زمانی که در روز قیامت و عذاب گناهکاران تفکر و تعقل کند، به سمت گناه نخواهد رفت.

عضو هیئت علمی گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه شهرکرد اضافه کرد: امام زین العابدین (ع) در دعای ۴۲ از خداوند دوری از گناهان را می‌خواهند و عرضه می‌دارند که «خدایا تنگی لحد را به رحمتت برای ما وسعت قرار ده و در برابر حاضران عرصه قیامت به گناهان هلاک‌کننده‌ای که بر گردن ماست، ما را رسوا مکن».

طهماسبی با اشاره به اینکه یاد آخرت و لقای پروردگار عامل دستیابی به سبک زندگی صحیح است، بیان کرد: مؤمن برای شوق رسیدن به لقای خداوند و دریافت پاداش‌های عظیم تمام تلاش خود را به کار می‌گیرد تا به این سعادت ابدی دست یابد لذا یکی از آثار تربیتی آخرت‌محوری، شوق به اعمال نیکو و رسیدن به درجات عالی معنوی و معرفتی است.

نائل شدن به درجات معرفت در پرتو تلاش برای سعادت اخروی

وی تصریح کرد: امام (ع) در فرازی از دعای ۲۲ صحیفه سجادیه از خدا طلب درجات معرفت را دارند و عرضه می‌دارند: «خداوندا بر محمد و آلش درود فرست، و رغبت و میلی روزی من کن که عمل برای تو را محض آخرتم انجام دهم، بدان‌گونه که صدق این رغبت را در قلبم بیابم، و بی‌رغبتی نسبت به دنیای زودگذر بر دلم چیره شود، آن‌سان که از سر شوق به حسنات برخیزم، و به سبب بیم و خوف از سیئات در امان مانم».

طهماسبی اظهار کرد: امام سجاد (ع) برای رسیدن به بندگی خداوند دعا می‌کند خدا ایشان را در مسیری قرار دهد که برای آن آفریده شده است: «بارخدایا بر محمد و آلش درود فرست، و گره هر کاری که فکرش مرا به خود مشغول داشته بگشای، و مرا در کاری قرار ده که فردا مرا از آن بازپرسی می‌کنی، و روزگارم را در آنچه از پی آنم آفریده‌ای مصروف دار».

این مدرس دانشگاه در پایان گفت: مؤمن زندگی خود را در مسیری قرار می‌دهد که به حیات جاودان آخرت و دیدار معشوق و محبوب حقیقی نائل شود و این مطلب یک اصل مهم تربیتی است که زندگی انسان را هدفمند و او را با شوق و انگیزه خواهد کرد.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.