مسئله برنج روی میز نمایندگان مجلس و وزرا

صدا و سیما دوشنبه 30 تیر 1404 - 14:21
با هشدار چند تن از نمایندگان مجلس درباره پررنگ تر شدن نقش دلالان در بازار برنج، رئیس کمیسیون کشاورزی اعلام کرد با حضور وزرای جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان تعزیرات به مسئله برنج رسیدگی می شود.

مسئله برنج روی میز نمایندگان مجلس و وزرا

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما،  علی کشوری، سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی حضور دلالان و واسطه ها در همه بخش های تولید تا توزیع برنج را عمده ترین عامل نوسانات غیر معمول در قیمت این محصول راهبردی به ویژه در ماه های اخیر خواند و گفت: بالا رفتن قیمت برنج که در هفته های اخیر تشدید شده ربطی به کشاورزان ندارد و آنها نه تنها بهره ای از این ارقام بالا نمی برند، بلکه به دلیل محاسبه نادرست قیمت های خرید تضمینی، گاهی از پس هزینه ها هم برنمی آیند.  

نماینده مردم قائم‌شهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوه شمالی در مجلس، با بیان اینکه مسئله برنج هر سال تکرار می شود، تصریح کرد: این موضوع مسئله جدیدی نیست و هرسال پیش از آغاز فصل برداشت، نمایندگان و تشکل ها تلاش می‌کنند دولت را برای خرید تضمینی این محصول استراتژیک قانع کنند.

وی افزود: اگر قیمت تضمینی براساس محاسبه دقیق هزینه‌های تولید و قیمت نهاده‌ها، آب، کارگر و سایر موارد تعیین شود، مشکلی رخ نمی دهد اما معمولاً این هزینه‌ها به درستی محاسبه نمی‌شود و کشاورز از همان ابتدا با ضرر مواجه است.

کشوری با اشاره به نقش دلالان در این عرصه، تصریح کرد: کشاورز نقشی در تعیین قیمت نهایی و رقمی که در فروشگاه ها عرضه می شود، ندارد و همه چیز در اختیار دلال ها و بخش هایی است که تقریبا همه برنج های تولید شده را خریداری و انبار کرده اند.

خریدار عمده یا محتکر حرفه ای؟
وی افزود: این بخش ها و فعالان اقتصادی که در عمل محتکر هستند، با احتکار برنج و خودداری از عرضه مناسب و به موقع به بازار و همچنین فعالیت های دیگر،  قیمت را به‌صورت مصنوعی بالا می‌برند و به شکلی برنج را در فروشگاه ها عرضه می کنند که روند افزایش قیمت متوقف نشود.

کشوری گفت: متاسفانه این افراد بدون اینکه در فرآیند تولید نقشی داشته باشند، با کنترل بازار سود‌های کلان می‌برند.

سخنگوی کمیسیون اصل نود ناهماهنگی در حوزه واردات برنج را یکی از عوامل نابسامانی در بازار خواند و گفت: هرسال بلافاصله پس از تعیین قیمت تضمینی، اعلام می‌شود که واردات برنج ممنوع است اما در عمل این ممنوعیت به شکل جدی اجرا نمی‌شود و با بالا رفتن قیمت در بازار، واردات برنج مجدداً آزاد می‌شود،اما همین برنج وارداتی نیز به دلیل شرایط بازار، با قیمت بالاتری به مردم فروخته می شود و در نتیجه حتی واردات برنج با ارز دولتی هم باعث کاهش قیمت به شکل مناسب نمی شود.

کشوری با بیان اینکه متأسفانه واردات برنج نیز در اختیار افراد خاص و انحصاری است، تصریح کرد: در این چرخه معیوب، هم کشاورز و هم مصرف‌کننده متضرر می‌شوند و سود نهایی به جیب واسطه‌ ها و دلالانی می‌رود که هیچ نقشی در تولید ندارند و تنها به دنبال سودجویی هستند.

وی با تاکید بر اینکه پیگیری ها در مورد بازار برنج را ادامه خواهد داد، ابراز امیدواری کرد با همراهی سایر نمایندگان و مسئولان دستگاه های اجرایی این چرخه معیوب اصلاح شود.

بررسی مسئله برنج در مجلس با حضور وزرا 

محمد جواد عسگری، رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس نیز اعلام کرد؛ فردا سه شنبه ۳۱ تیرماه ۱۴۰۴ مسئله برنج با حضور وزرای جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت و همچنین رئیس سازمان تعزیرات حکومتی بررسی می‌شود.

عسکری در این باره گفت: متاسفانه شاهد افزایش قیمت برنج به عنوان یکی از پرمصرف‌ترین محصولات در سفره مردم هستیم و از سوی دیگر، تصمیم دولت برای واردات این محصول در فصل برداشت باعث بروز نگرانی برای کشاورزان شده است.

وی افزود: باید به این موضوع توجه شود که کشاورزان سودی از این افزایش قیمت نبرده‌اند، زیرا هنوز محصول تولیدی آنها برداشت نشده و سود این بازار به جیب دلال‌ها رفته است.

رئیس کمیسیون کشاورزی تصریح کرد: باتوجه به شرایط رخ داده در بازار برنج و نگرانی مصرف کنندگان و تولیدکنندگان برنج؛ دستورکار نشست روز آینده کمیسیون کشاورزی مجلس با حضور وزرای جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت و همچنین رئیس سازمان تعزیرات حکومتی به این موضوع اختصاص دارد. 

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.