به گزارش همشهریآنلاین، هر سال با نزدیک شدن به ایام اربعین، میلیونها زائر از سراسر جهان راهی عتبات عالیات میشوند که تعداد قابل توجهی از آنها کودکان هستند. زمانی که ایام اربعین در ماههای گرم سال قرار میگیرد، پیادهروی میتواند برای کودکان و حتی بزرگسالان خطراتی به همراه داشته باشد. از گرمازدگی گرفته تا افت فشار خون و آفتابسوختگی و دیگر مشکلات پوستی و حتی بیماریهای گوارشی. با آن که پیادهروی اربعین، یکی از بزرگترین رویدادهای مذهبی مسلمانان ازجمله ایرانیها است، ولی خودمراقبتی در این رویداد بزرگ و مهم نیز ضروری است. به خصوص درمورد کودکان که سیستم ایمنی بسیار ضعیفی دارند و در معرض انواع خطرات و بیماریها قرار دارند.
کمآبی و گرمازدگی: یکی از شایعترین و خطرناکترین تهدیدها در مسیر پیادهروی اربعین، گرمازدگی است. بهویژه برای کودکان که سیستم تنظیم دمای بدنشان هنوز به خوبی رشد نکرده است. دمای هوا در برخی روزهای مرداد در عراق به بالای ۵۰ درجه سانتیگراد میرسد و این شرایط میتواند در عرض چند ساعت منجر به افزایش دمای داخلی بدن، کاهش سطح هوشیاری، سردرد، تهوع، و حتی تشنج و بیهوشی شود.
افت فشار و تعریق شدید: پیادهروی طولانی در گرمای بالای ۵۰ درجه مردادماه اگر با جبران به موقع آب و نمک بدن همراه نباشد، میتواند منجر به افت فشار خون، سرگیجه و بیحالی شود. اگر تعریق با مصرف نکردن آب کافی همراه شود، خطر بیآبی (دهیدراتاسیون) و اختلالات الکترولیتی جدی خواهد بود.
آفتابسوختگی و مشکلات پوستی: پوست کودکان در برابر تابش مستقیم خورشید آسیبپذیرتر است. حتی زیر لباسهای گشاد بلند، گرمای شدید و تعریق میتواند باعث تحریک پوستی، خارش یا حتی ایجاد تاول شود.
بیماریهای گوارشی: در مسیر پیادهروی اربعین، زائران معمولاً از آب و غذای نذری و موکبها استفاده میکنند و اگر در تهیه غذاها بهداشت کافی رعایت نشده باشد یا غذا مدت زیادی در معرض گرما مانده باشد، کودکان در معرض ابتلا به بیماریهایی مثل اسهال، مسمومیت غذایی یا استفراغ قرار میگیرند.
بیشتر بخوانید؛
-
زائران اربعین مراقب گرما و گرمازدگی باشند
-
این سکته فقط تابستانها رخ میدهد
-
اگر گرمازده شدیم به کجا مراجعه کنیم؟
توصیههایی برای پیشگیری از آسیبها
مصرف مداوم آب و نوشیدنیهای الکترولیتی: کودکان در طول مسیر باید در فاصلههای زمانی منظم – حتی در صورت عدم احساس تشنگی – آب یا محلولهای حاوی نمک و قند مثل ORS یا دوغ بنوشند. آب ساده به تنهایی در گرمای شدید کافی نیست. چون باعث رقیق شدن سدیم خون میشود و میتواند منجر به گرمازدگی کودک شود.
پرهیز از پیادهروی در ساعات اوج گرما: به خانوادههایی که کودک همراه دارند، توصیه میشود از راهپیمایی در بازه بین ساعت ۱۱ صبح تا ۴ عصر خودداری کنند. این ساعات اوج تابش و بیشترین احتمال بروز گرمازدگی است. والدین میتوانند در این ساعتها در موکبها استراحت کنند و زمانی حرکت کنند که اوج تابش خورشید نباشد. همچنین میتوانند بخشی از مسیر را با خودروهایی که به زائران خدماترسانی میکنند، طی طریق کنند.
انتخاب لباس مناسب: باید به تن کودکان لباسهای نخی و سبک بپوشانید و روی سرشان هم کلاه لبهدار بگذارید.
مراقبتهای پوستی: استفاده از کرم ضدآفتاب مناسب برای پوست کودکان، قبل از آغاز حرکت روزانه، ضروری است. تصور این که چون سفر مذهبی است، پس نیازی به مراقبت از پوست نیست، کاملا اشتباه است. همچنین دستمال مرطوب، حوله تمیز و پودر بچه برای کاهش عرقسوز شدن میتواند مفید باشد.
کفش مناسب: در مسیر طولانی و گرم پیادهروی اربعین، انتخاب کفش مناسب برای کودکان ضروری است. کفش باید سبک، نرم، کاملاً اندازه، پشتبسته و دارای کفی طبی باشد. جنس آن بهتر است از پارچه قابل تنفس باشد، نه پلاستیکی یا مصنوعی. متاسفانه دیده میشود که خیلی از والدین و کودکانشان در مسیر پیادهروی اربعین دمپایی میپوشند و تصور میکنند دمپایی خیلی مناسبتر و راحتتر از کفش است اما صندل و دمپایی برای این مسیر مناسب نیستند. چون از پا محافظت نمیکنند. دمپایی از پا در برابر خاک، زباله و اجسام تیز محافظت نمیکند، احتمال پیچخوردگی و زمینخوردن را بالا میبرد، کفی مناسبی ندارد و باعث خستگی زودرس میشود. در گرمای شدید هم نمیتواند مانع سوختگی کف پا شود. برای مسیر طولانی اربعین، کفش بسته و راحت انتخاب بهتری است. همراه داشتن جوراب نخی اضافه هم برای جلوگیری از تعریق زیاد و مشکلات پوستی توصیه میشود.
تغذیه مناسب: برای تغذیه کودکان سراغ موکبهایی بروید که میوه، شربت خنک، خرما و نان توزیع میکنند و سراغ عذاهای چرب برای کودکان نروید. بهتر است والدین تا حد امکان یک سری غذاهای ساده و از پیش آمادهشده همراه داشته باشند.
شناسایی علائم هشدار: والدین باید علائمی مثل سردرد ناگهانی، تپش قلب، تهوع، تب، ضعف عضلانی، یا بیحالی در فرزند کودک یا نوجوانشان را جدی بگیرند و بلافاصله به مراکز اورژانس یا موکبهای دارای تجهیزات پزشکی مراجعه کنند.
استراحتهای منظم ببین راه: استفاده از موکبها برای استراحت بین مسیر، یا همراه داشتن سایهبانهای دستی و کلاههای لبهدار برای کودکان، کمک بزرگی در پیشگیری از ضربه گرمایی است.