سیر و سیاحت در محله ای تاریخی

همشهری آنلاین چهارشنبه 01 مرداد 1404 - 16:46
گشت و گذار در محله مولوی، پیشنهادی متفاوت برای پایتخت نشین هاست. پیاده روی در یک محله قدیمی و پرتردد که بیشتر وسعتش بافت تاریخی است و بسیاری از شهروندان نمی دانند که قدمتی چند هزار ساله دارد.

همشهری آنلاین-مژگان مهرابی: بناهای تاریخی پر تعدادی در این محله واقع شده که بسیاری از آنها در فهرست آثار ملی ثبت شده اند. موقوفات معیرالمالک، عمارت وکیل التجار، خانه ایلچی، خانه انیس الدوله، خانه رجبعلی خیاط، حوزه علمیه شیخ حسین و ... از جمله بناهای تاریخی است که می توانید در محله مولوی از آنها بازدید کنید.

سیر و سیاحت در محله ای تاریخی

نام مقصد: موقوفات معیرالممالک

نشانی: خیابان خیام، حسین مهدویان احدی

قدمت: ۱۵۴ سال

معرفی: مسجد و مدرسه معیرالممالک را دوستعلی‌خان نظام‌الدوله از رجال دوره‌ قاجار در سال ۱۲۵۰ هجری شمسی احداث کرده است.

یادگار معیرالممالک

مسجد، مدرسه، آب انبار بخشی از موقوفات معیرالممالک در محدوده مولوی است. تمامی بناهایی که معیرالممالک ساخت، داخل باغی موسوم به باغ معیرالممالک قرار داشتند که هم‌اکنون به‌ عنوان مجموعه‌ای فرهنگی-هنری شناخته می‌شود. مسجد وقفی معیرالممالک در حال حاضر به حوزه علمیه مروی واگذار شده و به خوابگاه طلاب تغییر کاربری داده است. بد نیست بدانید، قسمت جنوب شرقی باغ در طرح توسعه تهران به بافت مسکونی تبدیل شده است.

نام مقصد: بنای وکیل التجار

نشانی: خیابان مولوی، ضلع شمال غربی میدان محمدیه

قدمت: قاجار

معرفی: بنای وکیل التجار در میدان محمدیه، در واقع کارونسرایی است با قدمت ۱۰۰ ساله از معماری سنتی و زیبایی برخوردار است.

رستوران مجلل وکیل التجار

سرای وکیل التجار توسط میرزا محمدباقر میزانی در سال ۱۳۰۸ شمسی تاسیس و به عنوان تجارتخانه ایشان مورد بهره برداری قرار گرفت. این بنا در سال ۱۳۸۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و توسط نوادگان حاج هاشم میزانی فرزند میرزامحمد باقر طی ۵ سال بازسازی شده است. سرای وکیل التجار در حال حاضر به عنوان یکی از رستوران های خاص تهران به شمار می آید.

نام مقصد: خانه رجبعلی خیاط

نشانی: خیابان مولوی، خیابان پیرمرادی، خیابان منتظری

قدمت: اواخر دوره قاجار

معرفی: قدمت خانه رجبعلی خیاط به دوران قاجار برمی گردد و در حال حاضر توسط نوه این مرد عارف تبدیل به حسینیه شده است.

پاتوق دوستداران شیخ

خانه شیخ رجبعلی خیاط بسیار قدیمی است. بعد از درگذشت او فردی به نام حبیب آن را از ورثه می خرد. تا اینکه نوه شیخ بنا به سفارش پدربزرگش در عالم رویا، این خانه را خریداری کرده و تبدیل به حسینیه می کند. بسیاری از خیران دست به کار شده و برای رفاه مردم هزینه ساخت طبقه دوم را تقبل می کنند و آنجا به بخش زنانه اختصاص پیدا می کند. این خانه قبل از سکونت شیخ، محل زندگی پدرش بوده است. خواندن دعای کمیل و برگزاری مناسبت های مذهبی از برنامه های همیشگی این حسینیه است.

نام مقصد: باغ و خانه ایلچی

نشانی: خیابان مولوی، کوچه باغ ایلچی

قدمت: دوره قاجار

معرفی: باغ ایلچی در دوره فتحعلی شاه، محل اسکان سفیرهای روس بوده و با اینکه اکنون مخروبه ای بیش نیست اما به همین نام مشهور است.

خانه گریبایدوف روسی

ماجراهای باغ ایلچی داستانی است که شنیدنش هر گردشگری را سر ذوق می آورد. این خانه و باغ قدیمی هم از نظر قدمت تاریخی مهم است و هم هویت تاریخی و سیاسی دارد. به نقل از اساتید تهران شناسی این بنا در برهه ای از زمان سفارت روسیه بوده است. نخستین شورش ایرانی‌ها در برابر بیگانگان صورت گرفته و کشتن گریبایدوف سفیر روسی از جمله اتفاقاتی است که در این خانه رخ می دهد. البته فقط قسمتی از بنای ایلچی باقی مانده و کسی برای بازسازی آن اقدامی نکرده است.

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.