وال استریت ژورنال: اروپا مکانیسم ماشه علیه ایران را فعال نمی کند | احتمال از سرگیری مذاکرات ایران و آمریکا

همشهری آنلاین پنج شنبه 02 مرداد 1404 - 09:48
روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از مقام‌های مطلع گزارش داد که سه کشور اروپایی برای به تعویق‌انداختن فعال‌سازی مکانیسم ماشه، شروطی تعیین کرده‌اند و این موضوع را به تهران نیز اطلاع داده‌اند.

به گزارش همشهری آنلاین به نوشته این روزنامه، تعویق این تحریم‌ها مشروط به از سرگیری مذاکرات تهران با واشنگتن است. همچنین، همکاری کامل ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از دیگر شروط اصلی عنوان شده است.

لارنس نورمن، خبرنگار وال استریت ژورنال در خصوص (برنامه ایران برای عبور از اسنپ بک و حذف تهدید حمله نظامی اسرائیل) نوشت: احتمال زیادی دارد که ایران در اواخر مرداد نوعی از گفت‌وگو با آمریکا را از سر بگیرد. از آنجا که سه کشور اروپایی به ایران اطلاع داده‌اند که حاضرند مهلت اعمال مکانیسم ماشه را تمدید کنند، این بار تهران احساس می‌کند زمان به نفع اوست. چنین موقعیتی، یک موفقیتی بزرگ در دیپلماسی محسوب می‌شود.

یک مقام ارشد ایرانی روز چهارشنبه اعلام کرد که تهران طی چند هفته آینده میزبان هیئتی از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواهد بود—اولین نشانه از سمت جمهوری اسلامی مبنی بر احتمال از سرگیری نظارت بازرسان بین‌المللی بر فعالیت‌های هسته‌ای این کشور.

این اقدام در حالی صورت می‌گیرد که قرار است کشورهای اروپایی و ایران روز جمعه مذاکراتی را برای بررسی چشم‌انداز از سرگیری مذاکرات بین تهران و واشنگتن پس از حملات نظامی اسرائیل و ایالات متحده آمریکا علیه سایت‌های هسته‌ای ایران در ماه گذشته برگزار کنند.

کاظم غریب‌آبادی، معاون وزیر امور خارجه ایران، به خبرنگاران گفت که مقامات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به زودی به تهران سفر خواهند کرد تا در مورد دامنه بازرسی‌های بازرسان این نهاد برای از سرگیری نظارت بر سایت‌های هسته‌ای ایران گفت‌وگو کنند و این اقدام به عنوان نشانه‌ای از «حسن نیت» جمهوری اسلامی توصیف کرد.

این مقام ارشد تضمینی ارائه نداد که بازرسان در نهایت بتوانند از سایت‌های هسته‌ای اصلی ایران – فوردو، اصفهان و نطنز – که توسط ایالات متحده آمریکا مورد حمله قرار گرفتند، بازدید کنند.

مقامات ایرانی در هفته‌های اخیر تاکید کرده‌اند که بازرسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نمی‌توانند به همان روشی که قبلاً انجام می‌شدند، از سر گرفته شوند.

مقامات و کارشناسان سابق آمریکایی می‌گویند که بازگشت بازرسان می‌تواند به روشن‌شدن این موضوع که چه مقدار از برنامه هسته‌ای ایران دست‌نخورده باقی مانده است، کمک کند و زمینه را برای یک توافق دیپلماتیک گسترده‌تر بین غرب و تهران فراهم کند.

پس از حملات اسرائیل و آمریکا به ایران در ماه گذشته، تهران قانونی را تصویب کرد که همکاری با این آژانس سازمان ملل را به حالت تعلیق در می‌آورد. ایران به شدت از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و رافائل گروسی، دبیرکل این نهاد، به دلیل قطعنامه ۱۲ ژوئن شورای حکام آژانس که تهران را به عدم پایبندی به تعهدات هسته‌ای خود متهم می‌کرد، انتقاد کرده بود. مقامات ایرانی تاکید کرده‌اند که این قطعنامه از جمله «بهانه‌هایی» بود که اسرائیل را به حمله به تهران و سایر شهرهای کشور تشویق کرد؛ حملاتی که به شهادت حدود هزار ایرانی، از جمله صدها غیرنظامی، انجامید.

تهران بارها تاکید کرده که برنامه هسته‌ای‌اش صلح‌آمیز است و هیچ قصدی برای ساخت سلاح هسته‌ای نداشته و ندارد. مقامات ایرانی هم‌چنین بارها اعلام کرده‌اند که از خطوط قرمز خود هیچ‌گاه کوتاه نخواهند آمد و «با توافق و یا بدون توافق» به غنی‌سازی اورانیوم ادامه خواهند داد.

در گذشته، بازرسان مرتباً از سایت‌های اصلی غنی‌سازی ایران در نطنز و فردو و همچنین اصفهان بازدید می‌کردند و بر صلح‌آمیزبودن برنامه هسته‌ای تهران تاکید کرده‌اند

وزرای امور خارجه اروپا هفته گذشته به سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، گفتند که اگر تهران مذاکرات با دولت دونالد ترامپ و همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را از سر بگیرد، می‌توانند اعمال مجدد تحریم‌های بین‌المللی علیه جمهوری اسلامی را به تعویق بیندازند. این موضوع را به دو مقام حاضر در این تماس تلفنی تایید کردند.

عراقچی تاکید کرده بود که اگر اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی می‌خواهند نقشی ایفا کنند، باید مسئولانه رفتار کنند.

وی در شبکه اجتماعی ایکس نوشته بود: این ایالات متحده آمریکا بود که از توافقی که طی دو سال و با هماهنگی اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۵ حاصل شده بود، خارج شد — نه ایران؛ و این آمریکا بود که در ژوئن امسال میز مذاکره را ترک کرد و به‌جای آن گزینه نظامی را برگزید — نه ایران.

«هر دور جدیدی از مذاکرات فقط زمانی ممکن خواهد بود که طرف مقابل برای یک توافق هسته‌ای عادلانه، متوازن و مبتنی بر منافع متقابل آمادگی داشته باشد.»

این دیپلمات ارشد ایرانی افزود که اگر اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی می‌خواهند نقشی ایفا کنند، باید مسئولانه رفتار کنند و از سیاست‌ فرسوده تهدید و فشار، از جمله تهدید به اجرای سازوکار «اسنپ بک» که فاقد هرگونه مبنای اخلاقی و حقوقی برای آن هستند، دست بردارند.

بریتانیا، فرانسه و آلمان گفته بودند که در صورت عدم پیشرفت در جهت دستیابی به یک توافق هسته‌ای جدید، تحریم‌های لغوشده تحت توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ را تا پایان ماه آگوست بازخواهند گرداند. گزینه از سرگیری تحریم‌ها در ماه اکتبر منقضی می‌شود.

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.