او ادامه داد: «هنرمندان در این جنگ روایتها بسیار زیبا درخشیدند. جنگ روایتهایی که مدتها است در این قرن حاضر تجربه میکنیم. جنگی که هنرمندان، نقش مهمی در هدایت و روایت آن دارند. در این میان نباید از نقش زنان غافل شویم. از صدراسلام تا واقعه عاشورا، از حضرت زینب (س) تا مادران امروز این سرزمین، همیشه زنان روایتگر درد و ظلمی بودهاند که بر خانواده، فرزندان و سرزمینشان رفته است. آنان حاملان حافظه تاریخی ملت هستند.»
او با اشاره به چهلم شهدای اخیر، تصریح کرد: «امروز به مناسبت چهلم خون عزیزانی که مظلومانه جان خود را از دست دادند، کودکانی که تصاویرشان دل هر انسانی را به درد میآورد، زنانی که بیگناه درگیر این ظلم شدند و فرماندهانی که از مرزهای وطن پاسداری کردند، گرد هم آمدیم.»
مدیرعامل موزه سینما در پایان سخنانش گفت: «امید که بتوانیم ذرهای از دین خود را نسبت به خونهای ناحق ریخته شده ادا کنیم و راوی ایرانِ مقاوم، ایرانِ مقتدر و ایرانِ منسجم، باشیم.»
هنرمندان، ترجمان درد و عشق مردم به میهناند
احمد مسجدجامعی، وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی، در سخنانی، با اشاره به نقش جامعه هنری در پاسداشت این وقایع، گفت: «درچهلمین روز این اتفاق تلخ، که شهدای گرانقدری را به این سرزمین تقدیم کرد، جامعه سینمایی این ابتکار را به خرج داد. چرا که هنرمندان همیشه پیشاپیش دل و عقل ایرانیان حرکت کردند. یعنی در نهانخانه دل هرایرانی، چراغی روشنی بخش است که روغن خودش را از نام ایران میگیرد. وقتی نام ایران میآید، دلها میلرزد. برای ایران میخندیم و شادی میکنیم، برای ایران غصه دارمی شویم و اشک میریزیم. زمانی هم برای دفاع از میهن، شمشیر میکشیم؛ البته نه برروی ایران، بلکه بردشمن ایران.»
او با اشاره به حوادث اخیر افزود: «در این چهل روز، هم اشک ریختیم، هم دربرابردشمنان لبخند زدیم و هم از سرزمینمان دفاع کردیم. این نگاه، فراتر از دولتها و جناحهاست؛ این پیوندی عمیق با سرزمین و هویت ملی است.»
مسجدجامعی سپس به باز پخش یکی از آثار ماندگار موسیقایی ایران اشاره کرد و گفت: «دراین روزها، شعری از ملکالشعرای بهار پخش شد که آهنگساز آن زندهیاد پرویز مشکاتیان بود. این اثر، سالها پخش نمیشد. عزیزی که جانش را در زلزله بم از دست داد خواننده این اثر بود. ملکالشعرا این شعر را احتمالا در دوران جنگ جهانی اول سروده است، شعر با «این وطن مهین» آغازمی شود. دربخشی از شعر میگوید: «تا دشمن در این سرزمین هست، آرامش ندارم» و در پایان نیزبه این اشاره میکند که «شاید حتی کفنی از این خاک هم نصیبم نشود.» اما آنچه او را به سرودن این شعر واداشته، عشق به وطن است.»
او ادامه داد: «همین روحیه را در دوران جنگ جهانی دوم نیز میبینیم؛ زمانی که سرود «ای ایران» با شعرحسین گلگلاب و آهنگسازی روحالله خالقی خلق شد و با صدای بنان جاودانه شد. این آثار، بیانگر دل مردماند؛ هنرمندان هستند که این احساسات را به زبان میآورند، به آنها جلوه میبخشند ودرقالبی ماندگارثبت میکنند.»
مسجدجامعی درادامه تصریح کرد: «وظیفه هنرمند، صرفاً بازتاب شنیدهها و دیدهها نیست؛ او باید چنان بیان کند که مخاطب احساس کند این حرف، از اعماق دل خودش برخاسته است. نمونه آن، اجرای آواز بسطامی بر شعر ملکالشعرای بهار است؛ اجرایی که با وجود ارزشمند بودن، متأسفانه سالها ازرسانه ملی پخش نمیشد.»
وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی، با اشاره به دیگر آثار ماندگار موسیقایی بیان کرد: «نمونه دیگری از این تأثیرگذاری را در اثر«سپیده» میبینیم که توسط زندهیادان ابتهاج، لطفی و شجریان خلق شد. آقای ابتهاج شخصاً به من گفت که پیش از انقلاب، این اثر را به رادیو بردند، مدیر وقت آن را نپذیرفت. منبع: خبرآنلاین
265 33