به گزارش خبرگزاری مهر، احمد میدری در نشست بررسی جایگاه شرکت سرمایهگذاری دارویی تأمین (تیپیکو) در صنعت دارو و ارزیابی عملکرد آن با اشاره به عملکرد شرکتهای بزرگ در شرایط بحرانی، اظهار کرد: در جنگ ۱۲ روزه، شرکتهای بزرگ وابسته به سازمان تأمین اجتماعی نقش مهمی در انجام وظایف خود و تأمین کالاهای اساسی کشور ایفا کردند، به عنوان نمونه، یکی از شرکتهای حملونقل این سازمان با در اختیار داشتن ۶۰۰ دستگاه کِشنده، پیشگام تخلیه سریع بنادر شد و شرکت پگاه نیز که ۲۵ درصد لبنیات کشور را تأمین میکند، با ورود فوری به بازار از ایجاد خلأ در تأمین مواد لبنی جلوگیری کرد.
وی افزود: در صنعت دارو نیز شرکتهای بزرگ بدون در نظر گرفتن محاسبات معمول سود و زیان، به سرعت وارد عمل شدند و این ظرفیتها در مواقع اضطراری بسیار تعیینکننده است.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به تکلیف قانونی برای خروج سازمان تأمین اجتماعی از بنگاهداری اظهار کرد: بر اساس قانون برنامه، ما موظف به واگذاری این شرکتها هستیم. فروش شرکت تیپیکو امکانپذیر است اما چالشهای متعددی دارد. یکی از مهمترین مشکلات، قیمتگذاری پایینتر از ارزش واقعی این شرکتهاست که ناشی از مدیریت و تکالیف غیرتجاری تحمیلشده به آنهاست.
وی افزود: تغییرات گسترده مدیریتی با هر تغییر دولت و همچنین تکالیفی که به شرکتها برای انجام مأموریتهای غیراقتصادی داده میشود، باعث شده این شرکتها نتوانند ارزش واقعی خود را در بازار نشان دهند. از سوی دیگر، هرگونه فروش با اعتراض نهادهای نظارتی مواجه میشود و این فرآیند را پیچیده میکند.
مدلهای جایگزین برای واگذاری
میدری با اشاره به تجربه کشورهای دیگر در مدیریت داراییهای مشابه گفت: در آمریکا و برخی کشورها، ساختار مالکیت شرکتها به گونهای است که صندوقهای بازنشستگی و سرمایهگذاریهای نهادی مالک بخش عمدهای از سهام هستند و مدیریت در اختیار بخش خصوصی قرار دارد.
به گفته وی، چنین مدلی میتواند برای تیپیکو نیز بررسی شود تا هم شرکت بزرگ باقی بماند و هم مدیریت خصوصی بر آن حاکم شود.
وی ادامه داد: اگر این مسیر امکانپذیر نباشد، میتوان بهطور کامل از صنعت دارو خارج شد و بهجای بنگاهداری، به سرمایهگذاری در سهام سایر شرکتها پرداخت. همچنین میتوان مدیریت برخی شرکتها را به بخش خصوصی واگذار کرد، اما این روشها پیچیدگیهای خاص خود را دارد و نیازمند مطالعه و بررسی عمیق است.
میدری تشکیل کارگروهی متشکل از متخصصان صنعت دارو و کارشناسان بازار سرمایه را ضروری دانست و گفت: «این کارگروه باید طی چند ماه بهطور شبانهروزی روی مدلهای واگذاری و خروج از بنگاهداری کار کند. در غیر این صورت، با افزایش مالیات و فشارهای قانونی مواجه خواهیم شد و مدیران این شرکتها نیز با تبعات قضائی روبهرو میشوند.»
وی در پایان تأکید کرد: «اجرای این مأموریت دشوار اما ضروری است و باید با در نظر گرفتن همه ابعاد اقتصادی، اجتماعی و نظارتی، بهترین راهکار را انتخاب کنیم.»