سرویس جهان مشرق _ درگیری هایی که از ۱۰ روز قبل در جنوب سوریه و استان سویدا میان شبه نظامیان جدایی طلب دروزی با نیروهای امنیتی دولت جولانی آغاز شده است تا کنون منجر به کشته و زخمی شدن هزاران نفر از جمله تعداد زیادی غیر نظامی شده است.
این درگیری ها به بهانه اختلافات میان برخی قابل بدوی سنی با ساکنین دروزی در مناطق مابین استان سویدا و درعا آغاز شد اما از ابتدا مشخص بود که نقش عوامل خارجی و تحریک قدرت ها در شروع درگیری بسیار پر رنگ تر است.
جولانی فریب نماینده ترامپ را خورد و وارد تله اسرائیل شد
وبسایت رویترز می گوید دولت جدید سوریه به رهبری جولانی دچار سوء محاسبه شدید در خصوص حمایت امریکا از آنها و عدم واکنش اسرائیل به عملیات نظامی در سویدا شده است.
ظاهرا جملات تام باراک سفیر امریکا در ترکیه و نماینده ویژه ترامپ در امور سوریه در خصوص حمایت واشنگتن از یکپارچگی خاک سوریه و مخالفت با هر گونه تجزیه این کشور و تشکیل کشورهای مستقل کردی، دروزی یا علوی موجب شده جولانی و فرماندهان زیر دستش گمان کنند با توجه به حمایت امریکا و همچنین مذاکرات هفته های قبل با رژیم صهیونیستی برای برقراری روابط دوستانه و کاهش تنش، می توانند با خیالی آسوده به مرکز سویدا حمله کرده و آن را از کنترل نیروهای شورشی خارج کنند.
این فرضیه زمانی تقویت می شود که بیانیه منتشر شده از سوی حکمت الهجری از سران اصلی شورش سویدا علیه دولت جولانی در روز نخست را مشاهده کردیم؛ ساعاتی پس از شروع درگیری ها الهجری گفته بود ما به دنبال درگیری نیستیم و با دولت دمشق برای برقراری امنیت همکاری خواهیم کرد.
پس از اینکه ستون های بزرگی از نیروهای جولانی به سمت سویدا حرکت کردند ناگهان رهبر شورشی های دروزی با چرخشی عجیب گفت تا آخرین نفر در برابر نیروهای مهاجم مقاومت کرده و راهی جز پیروزی و استقلال سویدا و اقلیت دروزی وجود نخواهد داشت.
نیروهای وابسته به دولت جولانی متوجه شده بودند که وارد یک تله بزرگ شده و قرار است فاجعه ای بزرگ رقم بخورد و حتی برای بازگشت و عقب نشینی نیز دیر شده بود.
حملات هوایی سنگین رژیم صهیونیستی آغاز شد و بیش از ۷۰۰ نفر از نیروهای نظامی وابسته به دولت جولانی کشته شدند و پس از این ماجرا بود که دیگر دولت جدید دمشق از ارسال مستقیم نیرو خودداری کرده و افسران امنیتی خود را در پوشش نیروهای قبایل بدوی به نبرد با شورشیان دروزی فرستاد.
وضعیت میدانی سویدا تا این لحظه
در حال حاضر علی رغم درگیری های پراکنده، از حجم آتش دو طرف کاسته شده و کنترل شبه نظامیان دروزی و قبایل بدوی بر مناطق خود تثبیت شده است؛ نیروی هوایی اسرائیل نیز بر خلاف هفته گذشته دیگر اقدامی برای بمباران نیروهای مشترک جولانی و قبایل بدوی در اطراف شهر نکرده است.

سبز: مناطق حملات نیروهای بدوی و قوای جولانی
مرکز شهر سویدا به طور کامل تحت کنترل شبه نظامیان وابسته به حکمت الهجری است که از سوی ارتش اسرائیل حمایت لجستیکی می شوند و بارها بالگردهای حامل سلاح و تجهیزات از سوی اسرائیل در اطراف سویدا به زمین نشسته اند.
مهمترین مناطق در اطراف سویدا که زیر فشار نیروهای مهاجم است شهرک های وقوم، شهبا، قنوات و عریقه هستند اما تا این لحظه هنوز کنترل این مناطق در دست نیروهای دروزی است.
داستان تلخ اما پرعبرت سوریه پس از بشار اسد
هنگامی که در روز ۸ دسامبر ۲۰۲۴ دمشق و به همراه آن دولت سابق سوریه سقوط کردند بسیاری در تلاش برای رویاپردازی بوده و وعده یک سوریه یکپارچه و آرام بدون درگیری میان اقلیت ها را می دادند.
۷ ماه پس از سقوط دولت بشار اسد، یک کشتار بزرگ و هزاران نفری در مناطق علوی نشین لاذقیه و طرطوس، کشتار عظیم و دوطرفه میان دروزی ها و شبه نظامیان جولانی و قبایل بدوی و افزایش تنش های لفظی و احتمال وقوع درگیری با اکراد در شرق فرات را شاهد هستیم.
علی رغم وعده های غرب برای حمایت از دولت جدید سوریه و رفع تحریم های اقتصادی آن، شاهد اشغال مجدد بخش های بیشتری از خاک این کشور توسط رژیم صهیونیستی بودیم؛ رهبران اسرائیلی نه تنها دامنه جنوبی جولان و بخش هایی از قنیطره را اشغال کرده اند، بلکه از جدایی احتمالی استان سویدا نیز حمایت کرده و حتی ضرب الاجلی برای نیروهای سوری به منظور تخلیه کامل استان درعا طی هفته های آینده صادر کرده اند.

در دوران حکومت دولت بشار اسد عمده مناطق سوریه یا تحت کنترل مستقیم دولتی بودند یا توافقاتی با قسد و شبه نظامیان کرد برای کنترل شرق فرات وجود داشت که دست کم شاهد تنش، تهدید و درگیری نبودیم و تنها منطقه ادلب و شمال حلب تحت اشغال گروه های معارض و تحت حمایت ترکیه بود.
اکنون چشم انداز آینده سوریه پس از بشار اسد تیره و تار به نظر می رسد؛ احتمالا بخش جنوبی جولان نیز برای همیشه توسط اسرائیل اشغال خواهد شد و حتی شاید آنها از مرکز قنیطره نیز تا سالهای طولانی عقب نشینی نکنند؛ احتمالا جدایی یا خودمختاری دائمی منطقه دروزی نشین سویدا بسیار بالا است و دستور تخلیه استان درعا از نظامیان سوری نیز نشانه ای خطرناک برای آینده جنوب سوریه خواهد بود.
در منطقه شرق فرات نیز کوچکترین نشانه ای از احتمال پیوستن دولت قسد و شبه نظامیان کرد به دمشق دیده نشده و احتمال وقوع جنگی بزرگ و بسیار خونین تر از سویدا میان دو طرف وجود خواهد داشت، اتفاقاتی که هر کدام از آنها می تواند به فروپاشی دولت نوپای جولانی (احمد الشرع) و ورود دوباره سوریه به دوران هرج و مرج و بی ثباتی منجر شود.