پشت پرده یورش گردوغبار به پایتخت!

افکار نیوز یکشنبه 05 مرداد 1404 - 00:03
نتیجه سه دهه مداخله انسانی و سیاست‌های ناپایدار در توسعه کشاورزی باعث شده تا تالاب صالحیه که زمانی ذخیره‌گاه آب و زیستگاه پرندگان بود، حالا منشأ گردوغبار تهران شود.

 با افزایش دما در تابستان، میزان آلودگی هوا در پایتخت افزایش یافته و ریزگردها به تهران حمله‌ور شدند؛ به طوری که کیفیت هوای تهران در سه ماه اول سال جاری، بارها به وضعیت هشدار و نزدیک به آن رسید. همچنین به محض تیرگی آسمان پایتخت، عوامل مختلفی برای آن اعلام شد اما شینا انصاری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست می‌گوید که خشک شدن تالاب صالحیه گردوغبار را به تهران سرازیر کرد.

تالاب صالحیه، در مرز مشترک دو استان البرز و قزوین، روزگاری بخشی از یک دشت زنده و پرآب بوده، حالا به نقطه‌ای خشکیده و غبارآلود تبدیل شده که به گفته کارشناسان، تهدیدی بالقوه برای سلامت ساکنان تهران، کرج و شهرهای میانی محسوب می‌شود. نقش تالاب‌ها علاوه بر ایران، برای سایر کشورها نیز مهم است؛ به عنوان نمونه خشک شدن دریای آرال (یکی از بزرگ‌ترین تالاب‌های جهان) باعث شد منطقه اطرافش (مثل نوکورگان و مویناک در قزاقستان و ازبکستان) به کانون گرد و غبار تبدیل شود و میزان ذرات معلق گرد و غبار تا ۳ برابر افزایش یافته است.

فرزانه کریمی، کارشناس ارشد منابع طبیعی و متخصص تالاب‌ها، معتقد است که خشک شدن تالاب صالحیه نه یک اتفاق طبیعی، بلکه نتیجه مستقیم مداخله انسانی است اما نادر رفیعی، کارشناس توسعه کشاورزی و مشاور سابق در پروژه‌های آبیاری، گفت که زهکشی دشت صالحیه با هدف کنترل شوری و زه‌آب طراحی شده بود.همچنین احمدرضا لاهیجان‌زاده، معاون تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست در گفتوگو با فارس اعلام کرد که زهکش دشت صالحیه به عاملی برای خشک شدن کامل این پهنه آبی تبدیل شده است.لاهیجان زاده در ادامه می‌گوید که مطالعات اولیه انجام شده و طرحی برای کنترل یا مسدودسازی زهکش تهیه شده است. همچنین پیشنهاد شده که آب موجود در کانال زهکش به تالاب بازگردانده شود و در این موضوع حتما باید وزارت جهاد کشاورزی با ما همکاری کند.

حدود ۳۰ سال پیش، سیاست توسعه کشاورزی در منطقه باعث شد جهاد کشاورزی اقدام به حفر زهکشی عریضی در دشت صالحیه کند. هدف، کاهش سطح آب‌های زیرزمینی بود تا زمین برای کشاورزی مناسب تر شود اما این زهکش، به‌تدریج نه‌تنها آب‌های سطحی را خارج کرد، بلکه در ترکیب با افت بارش‌ها، توسعه بی‌رویه کشاورزی، و برداشت گسترده از منابع زیرزمینی، مسیر خشکیدن تالاب را هموار کرد. در نتیجه، جایی که زمانی آبگیرِ پرندگان مهاجر و منبعی برای تغذیه آب‌خوان‌های زیرزمینی بود، امروز به کانونی برای خیزش گردوغبار بدل شده است.

 

منبع خبر "افکار نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.