کامیونهای حامل کمکهای بشردوستانه روز یکشنبه از مصر به سمت غزه حرکت کردند. این اقدام پس از ماهها فشارهای بینالمللی و هشدار سازمانهای امدادی درباره گسترش قحطی در این منطقه صورت گرفت.
ارتش اسرائیل ادعا کرد از روز شنبه شروع به ارسال کمکهای هوایی به غزه کرده و اقدامات دیگری نیز برای کاهش بحران انسانی در این منطقه انجام داده است.
به ادعای اشغالگران اسرائیلی، «کریدورهای بشردوستانه» برای تردد ایمن کاروانهای سازمان ملل ایجاد شده و «توقفهای بشردوستانه» در مناطق پرجمعیت اعمال خواهد شد.
خبرنگار مصری اعلام کرد دهها کامیون حامل صدها تن کمک بشردوستانه به سمت گذرگاه «کریم ابو سالم» (کرم شالوم) در جنوب غزه در حرکت هستند. این گزارش از مرز رفح بین مصر و غزه ارسال شده است.
سازمانهای امدادی میگویند ۲.۲ میلیون ساکن غزه با گرسنگی گسترده مواجه هستند و ذخایر غذایی پس از قطع کامل کمکها توسط اسرائیل در ماه مارس به شدت کاهش یافته است. اگرچه اسرائیل از ماه مه با اعمال محدودیتهای جدید، ارسال کمکها را از سر گرفت.
اسرائیل مدعی است مقدار کافی غذا به غزه فرستاده و سازمان ملل را به عدم توزیع مناسب متهم میکند. سازمان ملل نیز میگوید تحت محدودیتهای اسرائیل، حداکثر تلاش خود را برای توزیع کمکها انجام میدهد.
این اقدامات پس از شکست مذاکرات غیرمستقیم آتشبس در دوحه بین اسرائیل و حماس صورت گرفته است.
ارتش اسرائیل اعلام کرد این کمکها با هماهنگی سازمانهای بینالمللی و شامل ۷ پالت حامل آرد، شکر و مواد غذایی کنسروی خواهد بود. منابع فلسطینی تأیید کردند که کمکها در شمال غزه شروع به توزیع شده است. همچنین وزارت خارجه اسرائیل اعلام کرد ارتش اسرائیل از صبح یکشنبه «توقفهای بشردوستانه در مراکز غیرنظامی و کریدورهای امدادی» اعمال خواهد کرد، اما جزئیات بیشتری ارائه نداد.
ارتش اسرائیل در بیانیه ای مدعی شد: «ارتش اسرائیل تأکید میکند که هیچ قحطی در غزه وجود ندارد و این ادعا یک تبلیغ دروغین حماس است. مسئولیت توزیع غذا با سازمان ملل و نهادهای بینالمللی است و انتظار میرود آنها توزیع کمکها را بهبود بخشند و از دسترسی حماس به این کمکها جلوگیری کنند.»
فعالان بینالمللی حاضر در یک کشتی کمکرسانی که از ایتالیا به سمت غزه حرکت کرده بود، اعلام کردند این کشتی توسط اسرائیل توقیف شده است. وزارت خارجه اسرائیل در پستی در اکس ادعا کرد که نیروی دریایی این کشتی را از «ورود غیرقانونی به آبهای غزه» منع کرده و آن را به سمت بنادر اسرائیل هدایت کرده است.
سازمان ملل روز پنجشنبه اعلام کرد که توقفهای بشردوستانه میتواند به «افزایش کمکهای انسانی» منجر شود، اما اسرائیل مسیرهای جایگزین کافی برای کاروانهای امدادی فراهم نکرده است.
به گفته وزارت بهداشت غزه، دهها نفر در هفتههای اخیر بر اثر سوءتغذیه جان باختهاند و از آغاز جنگ نزدیک به دو سال پیش، ۱۲۷ نفر از جمله ۸۵ کودک بر اثر گرسنگی مردهاند. روز چهارشنبه نیز بیش از ۱۰۰ سازمان امدادی هشدار دادند که قحطی گسترده در حال شیوع در غزه است.
ارتش اسرائیل روز شنبه اعلام کرد یک خط برق به یک کارخانه آبشیرینکن وصل شده که میتواند آب مورد نیاز روزانه ۹۰۰ هزار نفر در غزه را تأمین کند.