با هزینه‌های سنگین انتقال آب دریا، آیا دریاچه ارومیه زنده می شود؟

رکنا یکشنبه 05 مرداد 1404 - 15:02
رکنا اقتصادی: انتقال آب دریای عمان به اصفهان با هزینه 150 هزار میلیارد تومان و هزینه هر متر مکعب آب 500 هزار تومان، از نظر کارشناسان اقتصادی و محیط زیستی با چالش‌های جدی روبروست. این پروژه‌ها توجیه اقتصادی نداشته و به جای صرف هزینه‌های هنگفت برای انتقال آب، باید به مدیریت منابع آبی و کاهش هدررفت آب و بهبود بهره‌وری کشاورزی توجه بیشتری شود.
با هزینه‌های سنگین انتقال آب دریا، آیا دریاچه ارومیه زنده می شود؟

به گزارش خبرنگار اقتصادی رکنا، خبر انتقال آب دریای عمان به استان اصفهان با سرمایه گذاری حدود 150 هزار میلیارد تومانی، این سوال را مطرح می کند که آیا پروژه های انتقال آب با هزینه های هنگفت، توجیه اقتصادی دارد؟ و آیا طبق نظر برخی کارشناسان، با روش انتقال آب دریا، می توان دریاچه ارومیه را احیا کرد؟

براساس برخی گزارش‌ها، هزینه انتقال هر متر مکعب آب حدود 6 دلار و هزینه شیرین‌سازی هر متر مکعب آب حدود 30 سنت است که تقریبا برای هر مترمکعب 500 هزار تومان تمام می شود. درخصوص انتقال آب دریای عمان به اصفهان، در برخی فازها هزینه ای بالغ بر 25 هزار و 500 میلیارد تومان و 130 هزار میلیارد تومان برای انتقال 70 میلیون و 200 میلیون متر مکعب آب به همراه داشته است.

طبق گزارشات 90 درصد منابع آبی کشور در بخش کشاورزی مصرف می شود و این درحالی است که حوزه کشاورزی از بهره وری بسیار پایینی برخوردار است و طبق بررسی ها در سال 1402 تنها 8 درصد تولید ناخالص داخلی کشور را تامین کرده است. از سوی دیگر موضوع هدررفت آب در شبکه آب شرب است که از 6 درصد مصرف مردم، 32 درصد آن در شبکه هدر می رود و طبق نظر کارشناسان، بیش از اینکه مردم آب مصرف کنند، در شبکه آب و فاضلاب هدر می رود یا در سدها تبخیر می شود.

از سوی دیگر طبق نظر کارشناسان محیط زیست، انتقال آب دریا به دریاچه ارومیه به دلیل هزینه اجرای پروژه بسیار زیاد، زمان ساخت بسیار طولانی آن هم در وضعیت بحرانی فعلی دریاچه، شوری آب دریا که در تفاوت شیمیایی با آب دریاچه ارومیه باعث ته‌نشینی رسوبات، افزایش نمک و آلودگی‌های زیست‌محیطی می‌شود، عبور خط لوله از مناطق حفاظت‌شده و تخریب زیست‌محیطی و ورود گونه‌های مهاجم و آلودگی‌های نفتی به دریاچه و ... راه حل اساسی نیست.

در آخر باید گفت، این موضوعات حاکی از آن است که اراده و عزمی برای حفظ آب، نگهداری از محیط زیست، از جمله احیای دریاچه ارومیه در دولت وجود ندارد، همانطور که در دولت های قبل وجود نداشت، زیرا هزینه کردن برای کاهش هدررفت آب، نگهداری از محیط زیست، اقدامات لازم برای احیای دریاچه ارومیه از جمله کنترل حوزه کشاورزی، برطرف کردن تضاد منافع میان وزارتخانه های نیرو، جهاد کشاورزی با سازمان محیط زیست، مدیریت سدها و ... اگرچه برای مسئولان و برخی پیمانکاران، توجیه اقتصادی نداشته و ندارد اما شیرین کردن و انتقال آب از دریا به نواحی شرقی و مرکزی کشور آن هم با هزینه حدود 5 دلار در هر متر مکعب توجیه اقتصادی دارد!

  • فیلم و عکس های لحظه بازداشت تروریست اعدامی بهروز احسانی با تجهیزات انفجاری

اخبار تاپ حوادث

وبگردی

منبع خبر "رکنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.