به گزارش بهداشت نیوز، مهندس مجید تاجیک تاکید کرد: زائران اربعین حسینی درحین این سفر معنوی برای حفظ و ارتقای سلامت خود حتما شست وشوی صحیح و مکرر دستها با آب و صابون یا شویندههای بر پایه الکل را رعایت کنند.
وی رعایت کامل دستورات بهداشتی و توجه ویژه به توصیهها و هشدارهای کارشناسان بهداشت محیط در مراسم معنوی پیادهروی اربعین را الزامی دانست و از زائران خواست به دستورات بهداشتی اعلام شده از سوی مسئولان توجه کنند.
بهداشت آب و مواد غذایی مهندس تاجیک به زائران هشدار داد از مصرف مواد خوراکی فاقد بستهبندی و مشخصات بهداشتی مانند آب، یخ، شربت، آبمیوه، سالاد و سبزیجات فله پرهیز کنند.
به گفته وی مواد خوراکی مصرفی باید بستهبندی شده، دارای مشخصات بهداشتی (پروانه ساخت، نشان سیب سلامت، علامت استاندارد، تاریخ تولید و انقضا و آدرس کارخانه) باشند.
رییس گروه سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه خاطرنشان کرد: سبزیها و میوهها به منظور پیشگیری از بیماریهای منتقله از طریق آب و غذا باید قبل از مصرف خوب شسته و سالمسازی شوند و درصورت امکان پوست میوه گرفته شود.
وی به زائران توصیه کرد از مصرف غذاهایی که زود فاسد میشوند مانند سالاد الویه، کباب، غذاهای حاوی کشک، ماهی یا سس مایونز خودداری کنند.
مهندس تاجیک با اشاره به نحوه و شرایط نگهداری مواد غذایی در این مراسم گفت: مواد غذایی پخته شده و خام نباید در مجاورت یکدیگر نگهداری شوند. غذاهای پخته شده نباید بیش از یک بار گرم شوند و از نگهداری مواد غذایی پخته شده در دمای محیط (بیش از دو ساعت) باید پرهیز شود.
به گفته وی زائران باید قبل از مصرف مواد غذایی کنسرو شده 20 دقیقه آنها را بجوشانند و به از مصرف کنسروهای باد کرده، زنگ زده، سوراخ شده و کنسروهایی که مواد داخل آن بوی نامطبوع دارند اجتناب کنند.
وی تاکید کرد: هرگز از آب چشمه، نهر و رودخانه برای آشامیدن استفاده نکنید. آب باقیمانده در بطریها را نیز در پشت شیشه و زیر تابش نور خورشید قرار ندهید.
پرهیز از مصرف نوشیدنیهای داغ در لیوانهای پلاستیکی
رییس گروه سلامت محیط معاونت بهداشت درخصوص ممنوعیت مصرف چای و مایعات داغ در ظروف و لیوانهای یکبار مصرف پلاستیکی و شفاف هشدار داد و گفت: نوشیدنیهای داغ باید در لیوانهای یکبار مصرف گیاهی یا کاغذی توزیع و مصرف شوند.
استفاده از قاشق، چنگال و ظروف یکبار مصرف بهداشتی برای صرف غذا از دیگر توصیههای مهندس تاجیک بود.
پیشگیری از گزش پشه آئدس
وی در بخش دیگری از سخنان خود برای جلوگیری از گزش حشرات به زائران توصیه کرد: لباسهای آستیندار بلند رنگ روشن و غیرچسبان بپوشید و از خوابیدن در فضای باز پرهیز کرده و روی کالسکه کودکان نیز توری نصب کنید.
به گفته مهندس تاجیک هرگونه ظرفی که آب بتواند داخل آن جمع شود حتی به مقدار کم باید از دسترس خارج شود. زبالهها در کیسههای دربسته داخل سطل زباله قرار گیرد و از برپایی موکبها در مجاورت مرداب، مانداب، فاضلاب، چاه غیر بهسازی شده و تل زباله خودداری شود.
پیشگیری از بیماریهای تنفسی
رییس گروه سلامت محیط معاونت بهداشت برای پیشگیری از ابتلا زائرین به بیماریهای تنفسی گفت: هنگام عطسه و سرفه از دستمال کاغذی استفاده کنید و در صورت در دسترس نبودن از قسمت داخلی آرنج خمیده خود برای پوشاندن دهان و بینی کمک بگیرید.
وی افزود: از تماس دستها با چشم، بینی و دهان قبل از شست وشو یا ضدعفونی دستها خودداری شود.
استفاده از عینک مناسب در حین پیاده روی، استفاده از ماسک مناسب در هنگام آلودگی هوا و وجود ریزگردها یا پوشاندن دهان و بینی با پارچه خیس از دیگر توصیههای مهندس تاجیک بود.
وی با توجه به تاثیر دخانیات بر سیستم ایمنی بدن و تضعیف آن و گسترش ویروس به زائران تاکید کرد از استعمال دخانیات پرهیز کنند.
مدیریت صحیح پسماندها
رییس گروه سلامت محیط معاونت بهداشت عدم رهاسازی پسماند در مسیر راهپیمایی را برای حفظ سلامت و حفاظت از محیط زیست ضروری دانست.
به گفته وی رهاسازی پسماندها در محیط اطراف موجب بروز بیماریهای رودهای و زمینهساز بیماریهای پوستی چون سالک، تب دنگی و ... میشود، بنابراین باید پسماندها را در محل مناسب دفع کرد.
وی استفاده از بطریآب اختصاصی و لیوان شخصی را یکی از راهکارهای کاهش تولید پسماند عنوان کرد.
مهندس تاجیک در خاتمه سخنان خود به زائران این مراسم عظیم توصیه کرد در طول مسیر پیادهروی کیسه زباله به همراه داشته باشند و پسماند را در محلهای دفع پسماند در سطلهای دارای کیسه زباله قرار داده و از رها سازی آن در محیط خودداری کنند.