به گزارش رکنا، مطالعات جدید نشان دادهاند که محصولات جانبی حاصل از تجزیه اسید آمینه غذایی تریپتوفان توسط باکتریهای روده، قادرند سلولهایی که وظیفه ترشح هورمون در روده را دارند و به دلیل چاقی کاهش یافتهاند، بازیابی کنند. این امر میتواند جایگزین طبیعی و بدون عوارض داروهای مشابه GLP-1 مانند اوزمپیک باشد.
سلولهای اندرواندوکرین (EECs) روده وظیفه ترشح هورمونهای مهمی مانند پپتید شبهگلوکاگون ۱ (GLP-1) را دارند. این هورمون در تنظیم اشتها و تولید انسولین نقش کلیدی ایفا میکند. مطالعات اخیر دانشگاه مارشال در ویرجینیای غربی نشان میدهد که چاقی به طرز چشمگیری تعداد سلولهای اندرواندوکرین را کاهش داده و اختلالات متابولیکی ایجاد میکند.
علیپ بورتاکور، استاد دانشگاه مارشال، اظهار داشت که متابولیتهای میکروبی تولیدشده از تجزیه تریپتوفان غذایی توسط باکتریهای روده، میتوانند کاهش سلولهای ترشحکننده هورمون مرتبط با چاقی را جبران کنند. تریپتوفان، اسید آمینهای ضروری است که بدن امکان ساخت آن را ندارد و باید از طریق غذا تأمین شود. همچنین این مولکول به عنوان پیشساز ترکیبات مهمی مانند سروتونین و ملاتونین عمل میکند.
محصول جانبی تجزیه تریپتوفان، ترکیبی به نام ایندول است که با فعالکردن عوامل رونویسی آریل هیدروکربن گیرنده (AhR)، پاسخ ایمنی روده را کنترل میکند. آزمایشها بر روی موشهای دارای رژیم پرچرب و ارگانوئیدهای روده انسان نشان دادند که ایندول تأثیر چشمگیری در بازسازی سلولهای اندرواندوکرین دارد.
در مطالعه بر موشهای چاق، کاهش ۶۰ درصدی تعداد سلولهای اندرواندوکرین مشاهده شد. همچنین میزان فاکتورهای رونویسی ضروری برای تمایز این سلولها به طور قابل توجهی کاهش یافته بود. آزمایش ارگانوئیدهای انسانی نیز حاکی از این بود که درمان با ایندول، به تشکیل دوباره این سلولها کمک میکند.
این تحقیق محدودیتهایی دارد، از جمله ثبت ارگانوئیدهای انسانی از افراد سالم که ممکن است برای بررسی واکنش بافتهای چاق مناسب نباشد. همچنین، تمرکز اصلی بر روی روده بزرگ بوده و نتایج ممکن است برای قسمتهای دیگر دستگاه گوارش معتبر نباشد.
با این حال، یافتههای این مطالعه امیدواری زیادی ایجاد کردهاند. به نظر میرسد که میتوان با مصرف مواد غذایی و مکملهای غنی از تریپتوفان، باکتریهای مفید روده را تحریک کرده و بهبود چشمگیری در تولید GLP-1 ایجاد کرد. این روش طبیعی میتواند جایگزین داروهای مصنوعی مانند اوزمپیک باشد که اغلب با عوارض جانبی همراه هستند.
این مطالعه زمینه را برای بهرهگیری از روشهای مبتنی بر میکروبیوم و رژیمهای غذایی تخصصی فراهم میکند. از طریق مصرف پروبیوتیکها و مواد غذایی مناسب، میتوان مشکلاتی مانند دیابت نوع ۲ را به طور موثر مدیریت و از چاقی پیشگیری کرد.