امروز، دوشنبه ۲۰ مردادماه، به مناسبت روز خبرنگار، نشستی صمیمانه با حضور اصحاب رسانه در اتاق اصناف تهران برگزار شد. در این نشست، حمیدرضا رستگار، رئیس اتاق اصناف تهران، با خبرنگاران به گفتوگو پرداخت و موضوعات متعددی پیرامون نقش و اهمیت این نهاد در اقتصاد کشور مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه، به نقل از خبرنگار گسترشنیوز، گزیدهای از مهمترین بخشهای این گفتوگو را میخوانید.
حمیدرضا رستگار، رئیس اتاق اصناف تهران، در نشست خبری امروز با تأکید بر ضرورت اصلاح فرآیند تعیین نرخها و تکنرخی شدن نان، به تشریح مشکلات موجود در نظام قیمتگذاری و چالشهای صنفی پرداخت.
وی با انتقاد از روند طولانی تأیید نرخهای صنفی گفت: برخی اتحادیهها هنوز در میانه مردادماه موفق به دریافت نرخ مصوب خود نشدهاند. بهعنوان نمونه، نرخ اتحادیه آرایشگران از سوی اتاق اصناف تهیه و تأیید شده اما سازمانهای مرتبط هنوز اقدام نهایی را انجام ندادهاند. به گفته او، این تأخیر باعث میشود واحدهای صنفی بدون نرخ مشخص فعالیت کنند که منطقی نیست. نرخها باید همانند حقوق کارمندان در ابتدای سال مشخص شوند تا ۱۱ ماه باقیمانده سال، فعالیت واحدها طبق ضوابط انجام شود. پیشنهاد او این است که حداکثر تا پایان فروردین، دستگاههای مربوطه نرخها را به تصویب برسانند.
رئیس اتاق اصناف تهران با اشاره به حساسیت ملی موضوع نان و سهم بالای یارانه دولتی گفت: چندنرخی بودن نان، نظارت و بازرسی را دشوار کرده و زمینه ایجاد رانت را فراهم میکند. اتحادیه نانوایان نرخنامه پیشنهادی خود را ارائه کرده، اما واحدهای صنفی نمیتوانند با هزینه شخصی نان یارانهای بپزند. بهترین راهکار، تکنرخی شدن نان و رساندن یارانه مستقیم به دست مصرفکننده است. در حال حاضر بخش زیادی از نانواییها، بهویژه در شهرستانها، نان دولتی میپزند، اما باید به سمت یکسانسازی نرخها حرکت کرد.
در پاسخ به پرسشی درباره کاهش ۶ درصدی مصرف نان به دلیل خروج اجباری اتباع افغان، رستگار گفت: نان همچنان غذای اصلی مردم ایران است و باید برای اقشار ضعیفتر جامعه تدابیر حمایتی اندیشید. او افزود که اتباع خارجی مهمان کشور هستند و خدمات به آنها باید با حساب و کتاب انجام شود.
رئیس اتاق اصناف تهران با انتقاد از تفاوت قیمت نان خشک و تازه گفت: برخی افراد نان یارانهای را خشک کرده و با قیمت بالاتر میفروشند. به گفته او، کیفیت نان نیز جای بحث دارد که بخشی از آن به تجهیزات و آموزش نانوایان و بخشی دیگر به کیفیت آرد برمیگردد و باید آرد باکیفیتتری به مردم عرضه شود.
رستگار تأکید کرد: نانوایان موظفاند نرخ نان را در محل کسب خود نصب کنند و این مسئله باید به یک فرهنگ عمومی تبدیل شود. او از مردم خواست هرگونه تخلف را گزارش دهند تا رسیدگی شود.
به گفته رئیس اتاق اصناف تهران، مشکل و راهحل روشن است: تکنرخی شدن نان و رساندن یارانه به انتهای زنجیره تولید و مصرف، تنها مسیر برای جلوگیری از رانت و بهبود کیفیت خدمات است.