دانشمندان ترکیبی طبیعی در چای سبز و نوعی ویتامین B3 را شناسایی کردهاند که میتوانند به معکوسکردن روند پیری در سلولهای مغزی و حذف تودههای پروتئینی مضر مرتبط با بیماری آلزایمر کمک کنند.
براساس گزارش Independent، پژوهش جدید بر روی دو ترکیب طبیعی متمرکز است: نیکوتینامید (Nicotinamide) که شکلی از ویتامین B3 است و اپیگالوکاتکین گالات (Epigallocatechin gallate) که یک آنتیاکسیدان قوی است و بهوفور در چای سبز یافت میشود. محققان دریافتند این دو ترکیب میتوانند از مغز در برابر آلزایمر محافظت کنند.
محققان دانشگاه کالیفرنیا میگویند با افزایش سن، سطح انرژی نورونهای مغز کاهش مییابد و این موضوع، توانایی آنها را برای حذف پروتئینهای ناخواسته و اجزای آسیبدیده محدود میکند. به عبارت دقیقتر، این مطالعه نشان داد که با پیرشدن سلولهای عصبی، سطح یک مولکول مهم انرژی به نام گوانوزین تریفسفات (GTP) به شدت کاهش مییابد. این کمبود انرژی، فرایند پاکسازی طبیعی سلول (اتوفاژی) را مختل میکند و به تودههای پروتئینی سمی مانند آمیلوئید بتا، که مشخصه اصلی بیماری آلزایمر است، اجازه تجمع میدهد.
در این تحقیق پژوهشگران سلولهای عصبی گرفتهشده از موشهای مسن را در آزمایشگاه با این دو ترکیب طبیعی درمان کردند. آنها دریافتند فقط پس از ۲۴ ساعت سطح انرژی GTP در این سلولهای پیر به سطح سلولهای جوان بازگشت. این احیای انرژی باعث اتفاقات مثبت دنبالهدار شد: متابولیسم انرژی سلولها بهبود یافت، مکانیسمهای اصلی پاکسازی فعال شدند و مهمتر از همه، تودههای پروتئین آمیلوئید بتا حذف شدند.
محققان میگویند با تقویت سیستمهای انرژی مغز به وسیله ویتامین B3 و ترکیباتی که در چای سبز وجود دارند ممکن است مسیر جدیدی برای درمان زوال شناختی مرتبط با افزایش سن و بیماری آلزایمر پیدا شود.
بااینحال، محققان هشدار میدهد که هنوز کارهای زیادی باید انجام شود. بزرگترین چالش، یافتن بهترین راه برای رساندن این ترکیبات به مغز است. به عنوان مثال، یک کارآزمایی بالینی اخیر نشان داده است که مصرف نیکوتینامید خوراکی چندان مؤثر نیست، زیرا در جریان خون غیرفعال میشود.
یافتههای این پژوهش در ژورنال GeroScience منتشر شده است.