به گزارش اقتصادنیوز به نقل از همشهری آنلاین، هویج فراتر از طعم جذابش، نیروگاهه مغذی سرشار از بتاکاروتن، فیبر، ویتامین K۱، پتاسیم و آنتیاکسیدانها است. این ترکیبات در کنار هم برای حمایت از سلامت کلی، از جمله تقویت ایمنی، ارتقاء سلامت چشم و پوست، کمک به هضم و پشتیبانی از عملکرد قلب و استخوان، همکاری میکنند. مصرف منظم هویج میتواند به حفظ سلامتی مطلوب، محافظت در برابر استرس اکسیداتیو و افزودن طبیعی و سالم به یک رژیم غذایی متعادل و غنی از مواد مغذی کمک کند. در این مطلب به تاثیرات هویج در سلامت کلی میپردازیم.
آنتیاکسیدانها و کاروتنوئیدهای موجود در هویج ممکن است به کاهش خطر ابتلا به برخی سرطانها، از جمله سرطان ریه، روده بزرگ و پروستات، کمک کنند. بتاکاروتن رادیکالهای آزاد را خنثی میکند و سلولها را از آسیب اکسیداتیو محافظت میکند. طبق مطالعهای که در مجله «مواد مغذی» منتشر شده ، مصرف ۲ تا ۴ هویج خام در هفته با ۱۷ درصد کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ همراه بود که اثرات محافظتی بالقوه مصرف منظم هویج در برابر سرطان را برجسته میکند.
![]()
هویج شاخص گلیسمی پایینی دارد، به این معنی که قند را به تدریج وارد جریان خون میکند و باعث افزایش ناگهانی قند خون نمیشود. فیبر بالای آن، هضم و جذب گلوکز را کندتر میکند و به تثبیت سطح قند خون کمک میکند. طبق مطالعهای که در نشریه «مراقبت از دیابت» منتشر شده، مصرف منظم سبزیجات غنی از فیبر، از جمله هویج، با بهبود کنترل گلیسمی و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ مرتبط است.
هویج سرشار از بتاکاروتن است که بدن آن را به ویتامین A تبدیل میکند، که برای حفظ بینایی خوب ضروری است. مصرف منظم آن میتواند از شب کوری جلوگیری کند، بینایی در نور کم را بهبود بخشد و خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن را کاهش دهد.
ویتامین A و آنتیاکسیدانهای موجود در هویج با حمایت از پوست و غشاهای مخاطی، اولین خط دفاعی بدن در برابر عفونتها، سیستم ایمنی را تقویت میکنند. بتاکاروتن همچنین به کاهش استرس اکسیداتیو کمک میکند و عملکرد کلی سیستم ایمنی را افزایش میدهد.
![]()
هویج حاوی پتاسیم و فیبر محلول است که به تنظیم فشار خون و کاهش سطح کلسترول کمک میکند. خواص آنتیاکسیدانی این گیاه همچنین التهاب را کم کرده، از سلامت قلب و عروق حمایت میکند و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد.
هویج با فیبر غذایی بالا، نظم روده را بهبود میبخشد، یبوست را کاهش میدهد و از باکتریهای سالم روده پشتیبانی میکند. فیبر همچنین به تنظیم قند خون و به مدیریت وزن کمک میکند. علاوه بر این، قندهای طبیعی و محتوای آب موجود در هویج به نرم شدن مدفوع کمک کرده و هضم را روانتر میکنند. مصرف منظم هویج همچنین میتواند میکروبیوم روده متعادل را تقویت کند که با بهبود ایمنی و سلامت کلی دستگاه گوارش مرتبط است.
ویتامین K۱ و پتاسیم موجود در هویج برای حفظ استحکام استخوان ضروری هستند. ویتامین K۱ به معدنی شدن (به فرآیندی گفته میشود که طی آن مواد معدنی، عمدتا کلسیم و فسفات، در یک ماتریکس آلی ( مانند ماتریکس استخوان ) رسوب می کنند و باعث سخت شدن و استحکام بافت می شوند) استخوان کمک میکند، در حالی که پتاسیم باعث ایجاد تعادل در اسیدهایی که میتوانند کلسیم را از استخوانها تخلیه کنند، میشوند.