همشهری آنلاین – آرش نهاوندی: برای شروع، بهتر است بدانیم چربیهای بد موذی هستند. برخی از چربیهای اشباعشده و ترانس در معرض دید پنهان هستند: غذاهایی که ممکن است مرتبا بخرید بدون اینکه متوجه شوید چقدر در افزایش کلسترول LDL (بد) نقش دارند. این منابع پنهان از طریق میان وعدههای فرآوریشده، کالاهای پختهشده، روغنهای پختوپز، چاشنیها، وعدههای غذایی بستهبندیشده و موارد دیگر وارد رژیم غذایی شما میشوند. بدتر از آن برچسبها و بستهبندی همیشه آن را آشکار نمیکنند و ما اغلب میزان «چربی بد» موجود در آن را دست کم میگیریم. و پزشکان کلسترول بد بالا را خطری عمده برای بیماری قلبی، سکته مغزی و گرفتگی عروق میدانند.
چه بخواهید از قلب خود محافظت کنید، کلسترول را مدیریت کنید یا صرفا بدون گرفتن یک رژیم غذایی سخت، تغذیه بهتری داشته باشید، این مطلب به شما کمک میکند تا چربیهای پنهان را ببینید و سلامت خود را کنترل کنید.
درباره چربیهای بد
چربیهای اشباعشده: این چربیها در دمای اتاق جامد هستند مانند کره، خامه، گوشت چرب. وقتی چربیهای اشباعشده میخورید، کبد شما کلسترول LDL (بد) بیشتری تولید میکند.
چربیهای ترانس: این چربیها بهویژه «روغنهای نیمههیدروژنه» صنعتی حتی بدتر هم هستند. آنها هم کلسترول بد را افزایش میدهند و هم کلسترول «خوب» را کاهش میدهند و خطر بیماری قلبی را به شدت افزایش میدهند.
متخصصان تغذیه توصیه میکنند چربیهای اشباعشده را محدود کنید. بهعنوان مثال، آنها را به کمتر از تقریبا ۱۰ درصد کالری روزانه برسانید و در صورت امکان از چربیهای ترانس بهطور کامل اجتناب کنید.
شیرینیها و محصولات پخته بستهبندیشده
خوراکیهای شیرین صرف نظر از اینکه چقدر جذاب باشند اغلب حاوی خطرات پنهانی هستند. بیسکوئیتها، مافینها، کیکها، دوناتها، کروسانها و پایها از این جمله هستند. بسیاری از این خوراکیها از کره، روغن پالم، روغن نارگیل یا روغن جامد هیدروژنه استفاده میکنند. حتی محصولاتی که با برچسب «ساخته شده با روغن گیاهی» مشخص شدهاند، ممکن است حاوی روغن پالم یا چربیهای مخلوط سرشار از چربی اشباع باشند.
غذاهای سرخشده و فستفود
هیچ چیز راحتتر از این نیست که در مسیر رفتن به محل کار، یک نان شیرینی بردارید. یا در مسیر برگشت به خانه، یک بسته پیراشکی برای دسرهای آخر شب همراه داشته باشید. اما سیبزمینی سرخکرده، مرغ سوخاری، حلقههای پیاز و دوناتها واقعا دوست شما نیستند. سرخ کردن عمیق شامل مقادیر زیادی روغن است که اغلب دوباره استفاده میشود و ممکن است حاوی چربیهای ترانس باشد.
گوشتهای فرآوریشده
در برخی کشورها و در برخی از مواقع، آنها غذای اصلی صبحانه هستند. اما ، سوسیس، سالامی، هات داگ و گوشتهای آماده ممکن است چربی اشباعشده را در خود گوشت پنهان کنند، به علاوه چربی اضافی ناشی از پخت یا فرآوری. از آنجا که مردم اغلب آنها را در ساندویچ یا مخلوط با وعدههای غذایی میخورند، ممکن است چربیهای اشباعشده بیشتری نسبت به آنچه فکر میکنید مصرف کنید.
وعدههای غذایی و میان وعدههای آماده یا بستهبندیشده
پیتزاهای منجمد، نودل فوری، سوپهای بستهبندیشده، چیپس و اسنک بارها اغلب از چربیها برای بافت و نگهداری استفاده میکنند. موادی مانند «روغن نیمه هیدروژنه»، «روغن پالم»، «روغن قنادی» یا «روغن گیاهی هیدروژنه» در فهرست مواد تشکیلدهنده، میتوانند به طور ویژه زنگهای خطر برای سلامتی را به صدا درآورند.
لبنیات و غذاهای مبتنی بر لبنیات
شیر پرچرب، خامه، بستنی، سسهای خامهای، پنیر و کره همه آنها سرشار از چربیهای اشباع هستند. یک نوشیدنی قهوه خامهای، میلکشیک یا دسرهای لذیذ ممکن است مخفیانه و به سرعت چربی زیادی به بدن برسانند.
روغنها و مواد اولیه گرمسیری
روغن پالم و روغن نارگیل به طور گسترده در غذاهای فرآوری شده و محصولات پخته شده برای بافت، ماندگاری و طعم استفاده میشوند. در حالی که این روغنها گیاهی هستند که چربی اشباع بالایی دارند و باعث افزایش کلسترول بد میشوند. گاهی اوقات تحت عنوان مواد تشکیل دهنده غذا مانند چربی پالم، روغن هسته پالم یا روغن نارگیل برچسب گذاری میشوند.
شکلات، شیرینی و دسرهای کرهای
شکلات تختهای و دسرهای کرهای (به خصوص آنهایی که با کره یا روغن پالم تهیه میشوند)، آبنبات و شیرینیها ممکن است طعم کمی داشته باشند، اما لایههایی از چربی اشباع شده به همراه قندهای اضافه شده، آنها را دو چندان دردسرساز میکند.
بیشتر بخوانید: