به گزارش همشهری آنلاین این یافتهها حاصل یک بررسی جدید که بوسیله پژوهشگران انگلیسی مرکز سلامت محیط زیست و پایداری دانشگاه لستر در انگلیس است که در کنگره انجمن تنفسی اروپا در آمستردام ارائه شد.
بیش از ۹۰ درصد از مردم در سراسر جهان هوایی را تنفس میکنند که از میزان آلودگی ایمن تعیینشده توسط سازمان جهانی بهداشت فراتر میرود.
قرار گرفتن در معرض هوای آلوده به شدت با کاهش عملکرد ریه مرتبط است، در حالی که خوردن رژیم غذایی غنی از میوهها و سبزیجات به طور جداگانه با ریههای سالمتر مرتبط دانسته شده است.
این پژوهشگران میخواستند بفهمند که آیا رژیم غذایی میتواند نقشی در محافظت از افراد در برابر اثرات مضر هوای آلوده داشته باشد یا خیر.
آنها برای بررسی این موضوع از دادههای بانک زیستی بریتانیا استفاده کردند که شامل اطلاعات بهداشتی حدود نیم میلیون نفر است.
آنها بر روی ۲۰۰۰۰۰ شرکتکننده تمرکز کردند و رژیم غذایی آنها، به ویژه مصرف میوه، سبزیجات و غلات کامل، را در کنار معیارهای عملکرد ریه و قرار گرفتن آنها در معرض ذرات ریز معلق آلاینده، معروف به PM۲.۵، بررسی کردند.
این ذرات ریز که اغلب از اگزوز ماشینها و فعالیتهای صنعتی آزاد میشوند، به اندازهای کوچک هستند که میتوانند به اعماق ریهها استنشاق شوند، جایی که میتوانند آسیبهای ماندگاری ایجاد کنند.
این پژوهشگران دریافتند که میزانهای بالاتر PM۲.۵ با کاهش عملکرد ریه در همه شرکتکنندگان مرتبط است، اما این اثر در بین زنانی که میوه بیشتری مصرف میکردند، شدت این کاهش کمتر بود.
به ازای هر افزایش در میزان قرار گرفتن در معرض آلودگی، زنانی که کمتر از چهار وعده میوه در روز مصرف میکردند، کاهش بیشتری در ظرفیت ریه نسبت به زنانی که روزانه چهار وعده یا بیشتر میوه میخوردند، نشان دادند.
این پژوهشگران معتقدند که آنتیاکسیدانها و ترکیبات ضدالتهابی موجود در میوه ممکن است به مقابله با استرس اکسیداتیو و التهاب ناشی از آلودگی هوا کمک کنند. جالب اینجاست که این اثر محافظتی فقط در زنان مشاهده شد.
یک توضیح احتمالی این است که زنان در این بررسی عموماً میوه بیشتری نسبت به مردان مصرف میکردند و این امر تشخیص این تفاوت را در آنها آسانتر میکند.
این پژوهش همچنین یافته وسیعتری را تأیید کرد: رژیم غذایی سالم با عملکرد بهتر ریه در مردان و زنان، صرف نظر از میزان قرار گرفتن در معرض آلودگی، مرتبط است. این پژوهشگران ابراز امیدواری میکنند که در قدم به بررسی چگونگی تاثیر رژیم غذایی بر تغییرات سلامت ریه در طول زمان بپردازند.
کارشناسان میگویند یافتههای این بررسی به نتایج به شواهد رو به افزایش مزایای یک رژیم غذایی غنی از گیاهان میافزاید.
با این حال، آنها تاکید میکنند که بهبود رژیم غذایی نباید جایگزین اقدامات قوی دولت برای کاهش آلودگی هوا شود، زیرا هیچ میزان ایمنی برای قرار گرفتن در معرض آلودگی وجود ندارد. آنها همچنین اشاره میکنند که افراد دسترسی برابر به غذاهای سالم ندارند و بنابراین توانایی افراد را در انتخابهای غذایی محافظتکننده محدود میشود.
این پژوهش نشان میدهد که اگرچه نمیتوانیم به تنهایی از هوای آلوده فرار کنیم، اما افزودن میوههای تازه بیشتر به رژیم غذایی روزانهمان میتواند راهی کوچک اما معنادار برای محافظت از ریههایمان باشد.