به گزارش بهداشت نیوز و به نقل از انلی مای هلث؛ تقریباً همهی ما یک رابطهی دوگانه با نودلهای فوری داریم. میدانیم که چندان ارزش غذایی ندارند و ممکن است عوارضی به همراه داشته باشند، اما گاهی نمیتوانیم در برابر یک کاسه رامن داغ و آرامبخش مقاومت کنیم. اما اگر به شما بگوییم مطالعهای جدید رامن را با افزایش خطر مرگ مرتبط دانسته است چه؟ بله، درست شنیدید. شاید شوکهکننده باشد. حالا بیایید جزئیات این موضوع را بررسی کنیم.
رامن چیست؟
رامن نوعی سوپ نودل ژاپنی است که در جهان بسیار محبوب شده است. این نودلها خشک هستند، سدیم بالایی دارند و تقریباً هیچ ارزش غذایی خاصی ندارند. یک کاسهی کلاسیک رامن معمولاً از آبگوشت، نودلهای باریک و بلند گندمی و انواع مخلفات تشکیل میشود.
ترکیب نودلهای رامن
رامن معمولاً از آرد گندم، آب، نمک و کانسوی (یک مادهی معدنی قلیایی) ساخته میشود. کانسوی باعث کشسانی و جویدنی شدن نودلها و همچنین رنگ زرد آنها میشود. به همین دلیل گاهی تصور میشود که در تهیهی رامن از تخممرغ استفاده شده است، در حالیکه چنین نیست.
آیا رامن ارزش غذایی دارد؟
طبق گزارش وزارت کشاورزی ایالات متحده (USDA)، یک بستهی ۸۱ گرمی نودل رامن شامل حدود ۱۴ گرم چربی و ۶/۵۸ گرم چربی اشباعشده است؛ یعنی تقریباً ۳۳ درصد از نیاز روزانهی ما. رامن فیبر، ویتامین، مواد معدنی و پروتئین کمی دارد. در واقع تقریباً ارزش غذایی خاصی ندارد، اما کالری بالایی دارد.
برای ماندگاری بیشتر رامن، از ترشیاری-بوتیل هیدروکینون (TBHQ) استفاده میشود؛ یک مادهی نفتی که هضم آن دشوار است و در حشرهکشها و لاکها هم یافت میشود.
جزئیات مطالعهی جدید
این پژوهش مشترک توسط دانشگاههایی در استان یاماگاتای ژاپن – منطقهای که بالاترین مصرف رامن در کشور را دارد – انجام شد. یافتهها نشان داد کسانی که مرتب رامن میخورند، حدود ۱/۵ برابر بیشتر در معرض خطر مرگ قرار دارند نسبت به افرادی که فقط یک یا دو بار در هفته آن را مصرف میکنند.
این مطالعه روی ۶۷۲۵ نفر از ساکنان بالای ۴۰ سال یاماگاتا انجام شد و حدود چهار سال و نیم ادامه داشت. شرکتکنندگان بر اساس میزان مصرف رامن به چهار گروه تقسیم شدند: کمتر از یک بار در ماه، یک تا سه بار در ماه، یک یا دو بار در هفته، و سه بار یا بیشتر در هفته. سپس رابطهی میان مصرف رامن و خطر مرگ بررسی شد.
عوارض احتمالی رامن
مصرف رامن میتواند به افزایش وزن و چاقی منجر شود. اما این تنها پیامد آن نیست. برخی از اثرات دیگر عبارتاند از:
۱. افزایش خطر سندرم متابولیک
زنان در صورتی که دو بار یا بیشتر در هفته رامن بخورند، ۶۸ درصد بیشتر در معرض ابتلا به سندرم متابولیک قرار میگیرند. ترکیبات فرآوریشده، سدیم زیاد و چربیهای اشباعشدهی رامن در افزایش فشار خون، قند خون و خطر سکته، دیابت و بیماری قلبی نقش دارند.
۲. آسیب به کبد
غذاهای بسیار فرآوریشده تجزیهی سختی دارند و فشار زیادی به کبد وارد میکنند. در این شرایط، کبد چربی اضافی را در سلولهای خود ذخیره میکند که به تجمع و التهاب منجر میشود. عملکرد نامنظم کبد هم میتواند باعث احتباس آب و ورم شود.
۳. افزایش خطر نارسایی قلبی
میزان بالای سدیم باعث فشار خون بالا شده و در نهایت ممکن است به نارسایی قلبی یا سکته بینجامد. هر بستهی رامن حدود ۱۸۲۰ میلیگرم سدیم دارد؛ یعنی تقریباً دو سوم حد مجاز روزانهی توصیهشده توسط FDA. این مقدار میتواند مصرف نمک بدن را بهطور خطرناکی افزایش دهد.
۴. فشار بر دستگاه گوارش
معده برای هضم غذاهای فرآوریشدهای مثل نودل، زمان زیادی نیاز دارد. این موضوع روند طبیعی گوارش را مختل میکند. وجود TBHQ در رامن نیز مدتزمان پردازش غذا را بیشتر میکند و بدن را برای مدت طولانی در معرض این مادهی شیمیایی قرار میدهد. این مسئله میتواند جذب مواد مغذی از سایر غذاها را هم کاهش دهد.
چگونه رامن را سالمتر کنیم؟
خبر خوب این است که رامن بهراحتی آماده میشود و شما میتوانید آن را به شکلی سالمتر مصرف کنید. برای این کار:
• بستهی طعمدهندهی پرنمک را کنار بگذارید و از آبگوشت مرغ یا استخوان کمنمک استفاده کنید.
• مرغ ریشریششده اضافه کنید تا پروتئین بیشتری داشته باشد.
• سبزیجات خردشده مثل کلم، هویج، قارچ و پیازچه را اضافه کنید.
• یک تخممرغ آبپز یا توفو اضافه کنید تا پروتئین بیشتری دریافت کنید.
جمعبندی
رامن یک غذای خوشمزه و آرامبخش است که در سراسر جهان طرفداران زیادی دارد. اما بهدلیل محتوای بالای سدیم و TBHQ، همیشه نگرانیهایی دربارهی خطرات احتمالی آن برای سلامت وجود داشته است. با این حال، مصرف گاهبهگاه آن ایرادی ندارد و میتوان با افزودن سبزیجات و پروتئین، آن را سالمتر کرد.
منبع: انتخاب