راهکار ایمن ماندن کودکان دربرابر تهدیدات فضای مجازی

صدا و سیما دوشنبه 20 آذر 1402 - 13:02
رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا فراجا گفت: ایمن ماندن فرزندان در فضای مجازی یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های والدین امروزی است؛ دغدغه‌ای که نقش والدین را­ در حفظ و ارتقای ایمنی رایانه‌ای (سایبری) کودکان بسیار پررنگ می‌کند.

راهکار‌های ایمن ماندن کودکان دربرابر تهدیدات فضای مجازی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، سرهنگ علی‌محمد رجبی گفت: روند رو به رشد استفاده از فضای مجازی، وجود ابزار‌ها و دستگاه‌های هوشمند و جدید، ارائه بسیاری از آموزش‌ها و انجام تحقیقات دانش‌آموزی در بستر فضای مجازی و ... باعث شده تا فضای مجازی را به‌عنوان عضوی از خانواده به شمار آوریم.

­وی­ افزود: در کنار تمام خوبی‌هایی که فضای مجازی داشته و زمینه رشد و ارتقاء کاربران را فراهم می‌آورد، اما آسیب‌ها و تهدیدات آن نیز می‌تواند تبعات ناخوشایند بسیاری به دنبال داشته باشد که ضروری است تا کاربران این فضا و بخصوص کودکان و نوجوانان بیش‌ازپیش دقت و هوشیاری داشته باشند.

­این مقام مسئول نحوه و نوع شکل‌گیری ارتباطات و انتشار محتوا در فضای مجازی، سوءاستفاده از اعتماد کاربران، نقض حریم خصوصی و افزایش مهارت نه گفتن را از مهم‌ترین چالش‌های والدین در مواجهه با فعالیت‌های اینترنتی فرزندان عنوان کرد و گفت: اگر فرزندان در این بستر رها شوند قطعاً شاهد سوءاستفاده‌های متعدد رایانه ای (سایبری) خواهیم بود.

­سرهنگ رجبی افزود: حریم خصوصی، مخصوص به فرد بوده و دیگران حق ندارند به این حق واردشده و به آن تجاوز نمایند، درواقع حدومرز‌هایی که هر فرد برای خود تعیین کرده و دیگران باید به این حد و حدود احترام گذاشته و آن را رعایت کنند.رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری گفت: پرونده‌های تشکیل‌شده در پلیس فتا با موضوع نقض حریم خصوصی، نشان‌دهنده اعتماد بیش‌ازحد کاربران به افراد آنلاین و غریبه و رعایت نکردن نکات ایمنی است، نکاتی که اگر رعایت شوند پرونده‌ای با این موضوع تشکیل نخواهد شد.این مقام انتظامی در ادامه به افزایش مهارت نه گفتن در کودکان اشاره کرد و افزود: اینکه فرزند ما بتواند در برابر جملات و کلمه‌های اغواکننده و یا پیشنهاد‌های جذاب مقاومت کرده و قبل از هر اقدامی نسبت به عاقبت آن کمی تامل و تمرکز کند نکته‌ای است که باید به مرور زمان به فرزند خود آموزش داده و در انجام فعالیت‌های اینترنتی او را همراهی کنیم.

سرهنگ رجبی گفت: فرزندان ما باید بدانند که همه افراد فعال در فضای مجازی، آشنا و مورد اعتماد نبوده و همان حساسیتی که در انتخاب دوست در فضای واقعی داریم باید در فضای مجازی نیز داشته باشیم.وی انتشار محتوا در فضای مجازی و بخصوص شبکه‌های اجتماعی را بسیار مهم عنوان کرد و افزود: تمامی محتوا‌های منتشرشده از جانب کاربران نمایانگر علایق و سلایق آنان بوده و افراد سودجو به راحتی و با جمع‌آوری این اطلاعات و محتوا‌ها می‌توانند سوءاستفاده و کلاهبرداری‌های موردنظر خود را عملی کنند.رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری گفت: گاهی اوقات محتوا‌های منتشرشده در حساب‌های شبکه‌های اجتماعی­ و یا محتوا‌های خصوصی ارسال‌شده برای دوستان ما می‌تواند زمینه اخاذی و باج‌گیری را فراهم آورد پس باید به این نکته نیز توجه داشته باشیم که قبل از انتشار هرگونه محتوا­ به این سؤالات پاسخ دهیم که این محتوا را چه کسانی خواهند دید؟ آیا آن‌ها را می‌شناسم؟ انتشار این محتوا چه عواقبی می‌تواند داشته باشد؟

­سرهنگ رجبی استفاده صحیح از فضای مجازی و رعایت نکات ایمنی را مهم برشمرد و افزود: نظارت والدین بر فعالیت‌های کودکان در فضای مجازی و اعمال محدودیت‌های لازم، انتخاب برنامه‌ها و سایت‌های آنلاین امن و مناسب برای کودکان و­ ترغیب کودکان به فعالیت‌های خارج از خانه و اجتماعی می‌تواند زمینه افزایش ایمنی رایانه ای (سایبری) و ایجاد جوی صمیمی و رفاقتی بین والدین و فرزندان را فراهم کند.­

وی با اشاره به چهارمین پویش کودکان سایبری گفت: پلیس فتا سعی دارد تا با معرفی آسیب‌ها و تهدیدات فضای مجازی و ارائه راهکار‌های مقابله با این آسیب‌ها ایمنی رایانه ای (سایبری) کودکان را ارتقا دهد و در این راستا کودکان و والدین عزیز می‌توانند با مراجعه به کانال پویش‌های سایبری پلیس فتا با آی دی safeclick نزد پیام‌رسان‌های داخلی از قبیل ایتا، روبیکا، بله و آپارات نکات آموزشی و هشدار‌های لازم را دریافت کنند.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.