رویداد اربعین، محملی برای تقویت دیپلماسی علمی و فرهنگی ایران و عراق

صدا و سیما جمعه 24 تیر 1401 - 10:06
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم با بیان اینکه بنیان‌های مشترک فرهنگی، عقیدتی و تمدنی ایران و عراق عمق راهبردی زیادی دارند، گفت: رویداد عظیم اربعین محملی برای تقویت و تعمیق دیپلماسی علمی و فرهنگی دو کشور است که باید برای توسعه آن کوشید.

رویداد اربعین، محملی برای تقویت دیپلماسی علمی و فرهنگی ایران و عراقبه گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از کمیته فرهنگی و آموزشی ستاد مرکزی اربعین، هیئت ۳۷ نفره از استادان دانشگاه‌های مختلف عراق که به دعوت کمیته فرهنگی و آموزشی اربعین به ایران سفر کرده‌اند در نشست مشترک با معاون فرهنگی واجتماعی وزارت علوم، تحقیقات وفناوری در محل این وزارتخانه به تبادل علمی و فرهنگی میان دو کشور دوست و همسایه، ایران و عراق به ویژه در حوزه اربعین و تمدن اسلامی پرداختند.

عبدالحسین کلانتری در این نشست با بیان اینکه یکی از اهداف مهم وکلیدی وزارت علوم تقویت دیپلماسی علمی ودانشگاهی در عرصه بین‌المللی به ویژه کشور‌های منطقه است، اظهار داشت: در این بین، کشور عراق به عنوان کشور همسایه جایگاه ویژه‌ای دارد که باید تلاش کنیم ارتباط فرهنگی و علمی ایران و عراق را تقویت کنیم.

وی افزود: اربعین تجلی یک رویداد عظیم معنوی است که هم زمان موجود را تبیین می‌کند و هم آینده تمدنی ما را شکل می‌دهد. به گونه‌ای که تمام فاصله‌ها و تفاوت‌های قومی، ملی و مذهبی را از میان برداشته و امت واحده اسلامی را شکل می‌دهد.

معاون وزیر علوم با بیان اینکه وزارت علوم در کنار توجه به پیشرفت‌های فکری، علمی و فناوری، توجه جدی و راهبردی به اربعین داشته است، گفت: مجموعه‌های مردمی و دانشگاهی زیادی در حوزه اربعین شکل گرفته که اربعین را از منظر‌های مختلف علمی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و هنری مورد بحث وتبادل نظر و حتی نظریه پردازی قرار داده است بنابراین لازم است برای تحقق اربعین جهانی، هم‌افزایی ظرفیت‌های دانشگاهی میان دوکشور وسایر کشور‌های اسلامی و مجامع دانشگاهی اروپایی و آمریکایی شکل‌گیرد.

کلانتری با اشاره به اینکه تعامل علمی و فرهنگی ایران و عراق بستر مناسبی برای برنامه‌ریزی و هماهنگی به منظور استفاده از ظرفیت عظیم اربعین در سال جاری است، تصریح کرد: برنامه‌ها و فعالیت‌های کمیته فرهنگی و آموزشی توفیقات زیادی در توسعه هم‌افزایی فرهنگی و علمی مراکز دانشگاهی ایران وعراق داشته است که باید به آن اهتمام بیشتری داشته باشیم.

وی با بیان اینکه رویداد اربعین که با محوریت اهل بیت و امام حسین علیه السلام است، توانسته تمام تفاوت‌ها و اختلاف مرز‌ها را از بین ببرد، گفت: اربعین مظهر وحدت و انسجام شیعیان است که می‌تواند امنیت اسلامی را به ارمغان بیاورد.

کلانتری با اشاره به اینکه وزارت علوم علاوه بر پیشرفت در عرصه‌های مختلف علمی و فرهنگی، به مضامین اربعین هم توجه جدی داشته است، افزود: در ایران اسلامی مجموعه‌های علمی و فرهنگی مختلفی برای تبیین جایگاه اربعین حسینی شکل گرفته است تا این حماسه عظیم را از زوایای مختلف بررسی کند و اهمیت حرکت امام حسین علیه‌السلام را به جهانیان نشان دهد.

معاون وزیر علوم همچنین به تحصیل دانشجویان عراقی در دانشگاه‌های کشورمان اشاره کرد و گفت: ما می‌توانیم در همه دانشگاه‌ها میزبان دانشجویان عراقی باشیم. ما در ایران، جوانان عراقی را همچون فرزندان خود می‌دانیم و محدودیتی برای آن‌ها اعمال نکرده‌ایم. همچنین ارتباط مستمر استادان دانشگاهی ایران و عراق می‌تواند زمینه را برای اقدامات پژوهشی در عرصه اربعین تقویت کند.

حدادی اصل قائم مقام وزیر علوم در امور بین‌الملل نیز در این نشست با اشاره به روابط عمیق، تاریخی و دیرینه دو ملت برضرورت تعاملات و ارتباطات نخبگانی برای حل مسائل و موضوعات از قبیل ریزگرد‌ها، کم آبی، مقابله با تحریم‌های ظالمانه و گسترده غرب اشاره کرد.

حجت‌الاسلام والمسلمین سید ضیا الصافی از اعضای هیات علمی و مسوول بنیاد بین المللی اربعین در کربلا هم در این نشست با تشکر از اقدام ارزنده کمیته فرهنگی وآموزشی اربعین حسینی در دعوت از اساتید عراقی وبرگزاری نشست‌های مشترک برای تبادل دیدگاه‌ها و تعاملات علمی و فرهنگی میان دانشگاه‌های ایران و عراق اظهار داشت: نظام جمهوری اسلامی ایران که امروزه پرچم دار اسلام در جهان معاصر است اهداف وآرمان‌های والایی دارد که می‌تواند در مسیر ظهور و تشکیل جامعه مهدوی موثر باشد. ما همان گونه که قائد ما و رهبری معظم انقلاب اسلامی فرمودند جهان اسلام به سوی اتحاد ویکپارچگی حرکت می‌کند و ماهم با مشارکت نخبگان علنی وفرهنگی باید در برابر توطئه‌های تفرقه افکنانه و اختلاف برانگیز دشمنان مشترک مقابله وایستادیم نماییم. ایشان برایتان ساز وکار‌های لازم را برای رشد علمی جوانان عراقی فراهم کرد.

در ادامه این نشست نجم، معاون پژوهشی و علمی دانشگاه کربلا با بیان اینکه ما در سفر به ایران با دستاورد‌های علمی ایران بیشتر آشنا شدیم، گفت: ما از ایران می‌خواهیم که سهمیه‌ای ویژه برای دانشجویان عراقی در نظر بگیرند. همچنین تبادل استادان از دیگر اقداماتی است که می‌تواند نقطه روشنی برای رسیدن به جایگاه علمی مطلوب عراق باشد.

در این نشست استادان فرهیخته عراقی نیز بر تبادل استاد ودانشجویان، بورسیه‌های تحصیلی، استفاده از تجربیات ایران برای مقابله با جنگ نرم و به ویژه سند استکباری ۲۰۳۰، آشنایی با پیشرفت‌های علمی و اقتصادی و فناوری ایران، ایجاد فرصت‌های مطالعاتی برای اساتید عراقی و برگزاری نشست‌های علمی مشترک اربعینی اشاره کردند و برضرورت تشکیل کمیته بین المللی در مورد اربعین حسینی با مشارکت اساتید و نخبگان ایران وعراق وسایر کشور‌های اسلامی برای بررسی علمی و پژوهشی و نظریه پردازی با تکیه به معارف قرآن و اهل بیت علیهم السلام تاکید داشتند.

 

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.