به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه با حضور در نشست شورای امنیت سازمان ملل به صورت ویدئو کنفرانسی به سخنرانی درباره نحوه اجرای قرارداد 2231 و بهانه جویی های آمریکا برای خانش اشتباه از این قطعنامه پرداخت.
وی با اشاره به مداخله آمریکا در کودتای 28 مرداد گفت: چنانچه این شورا تعلل کند به منزله یک نسل عقب گرد در چند جانبه گرایی و حاکمیت قانون خواهد بود؛ همه ما در سال های گذشته شاهد بودیم که چگونه یک جانبه گرایی بدخواهانه آمریکا به صورت هدفمند به نهادها و همکاری های بین المللی لطمه وارد کرد.
وزیر امور خارجه ادامه داد: تلاش موازی برای جایگزین کردن حقوق داخلی ایالات متحده با حقوق بین الملل مستقیماً صلح و امنیت جهانی را خدشه دار کرده؛ متاسفانه خودکامگی است که این بی پروایی را ایجاد کرده. در واقع خودکامگی دلیل ریشه ای نشست امروز است؛ ایران و بقیه اعضای جامعه بین المللی شاهد بودند که از می سال 2018 دولت آمریکا که از بانیان قطعنامه 2231 بود به طور مداوم قطعنامه را نقض کرده و در عین حال سایر کشورها را برای پیوستن به خودش بر نقض قطعنامه تشویق می کند.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: چنانچه بار دیگر شورا تعلل ورزد، به منزله یک نسل عقبگرد در چندجانبهگرایی و حاکمیت قانون خواهد بود.
ظریف با بیان اینکه حتی یک جلسه شورا برای نکوهش دولت آمریکا یا حداقل برای بررسی نقض های مکرر آن تشکیل نشده است افزود : در عوض، برخی از اعضای اروپایی شورا در فکر تخریب بیشتر قطعنامه و شورا هستند؛ در حالی که نسبت به تعهدات خود در مورد برجام به پایبند نیستند.
وزیر امور خارجه کفت: اقدامات جبرانی ما تا امروز هیچ تاثیری در نظارت و راستیآزمایی آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه صلحآمیز هستهای مان نداشتهاست.
وی افزود :قطعا برنامه صلحآمیز هستهای ایران، تحت سختگیرانهترین نظام بازرسی در تاریخ قرار دارد.
وزیر امور خارجه گفت : هرگونه محدودیت جدید توسط شورای امنیت، بر خلاف تعهدات اساسی است که به ملت ایران داده شده است.
ظریف ادامه داد :در چنین سناریویی، گزینههای ایران، همانطور که قبلاً به بقیه طرفهای برجام اطلاع داده شده، قاطع خواهد بود.
وزیر خارجه ایران در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: چارچوب زمانی تعیینشده برای لغو ممنوعیتهای تسلیحاتی علیه ایران جزو اجزای جدانشدنی توافقی است که مشارکتکنندگان برجام را قادر به رسیدن به توافق بر سر این برنامه و قطعنامه ۲۲۳۱ کرد.
ظریف گفت: هر گونه تلاش برای تغییر یا اصلاح این چارچوب زمانی مورد توافق در حکم تضعیف اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ در تمامیت آن است. این شورا نباید اجازه بدهد یک کشور از این فرایند سوءاستفاده کند.
وزیر امور خارجه ادامه داد : در صورت وقوع چنین سناریویی، گزینههای ایران که در حال حاضر هم به طرفهای برجام اطلاعرسانی شده قاطع خواهند بود. و مسئولیت کامل آن به عهده ایالات متحده یا هر طرف دیگری خواهد بود که به آن کمک کند یا در برابر رفتار غیرقانونی این کشور مماشات به خرج دهد.
ظریف در این نشست همچنین به کودتای سیا علیه دولت مصدق اشاره و اظهار داشت : آمریکا ستیزهجوییهای متعددی علیه ایران و همسایگانش مرتکب شده و طی سه دهه گذشته سه بار به همسایگان ما حمله کرده است.
وی گفت :آمریکا منطقه را با فروش بیثباتکننده سلاح میدوشد، به صورت نظاممند از تروریستها حمایت میکند و به جنایتهای یمن کمک مادی ارائه کرده است وزیر خارجه ایران ادامه داد جامعه بینالملل و به خصوص این شورا باید از مدتها پیش دولت ایالات متحده را بابت اقدامات غلطش، از جمله تلاشهای مخرب آن برای راهاندازی تروریسم اقتصادی علیه کل ملت ایران، محرومسازی دلخواه مردم ایران از غذا و دارو و وارد آوردن خسارتهای جبرانناپذیر به اقتصاد و زندگی روزمره مردم پاسخگو میکردند .
ظریف با بیان اینکه در حالی که جمهوری اسلامی ایران در کلام و عمل ترجیح و تمایل خود برای تعامل سازنده را نشان داده ما برای تأمین امنیت، ثبات یا رفاه خودمان به دیگران وابسته نیستیم. گفت :به همین دلیل است که بیش از ۴۰ سال فشار آمریکا علیه ما- خواه از طریق سیاهنمایی، جنگ، تحریم یا ترور و از جمله با ترور بزدلانه قهرمان منطقهمان در مبارزه با تروریسم، سردار قاسم سلیمانی نتوانسته است ایران را به زانو در بیاورد یا روی محاسبات مردم ما برای تصمیمگیری اثر بگذارد.