به گزارش همشهری آنلاین به نقل از یورونیوز، خاویار، در گذشته، از ماهیهای استروژنهای وحشی صیدشده در طبیعت، بهویژه در روسیه و ایران، استخراج میشد. اما صید بیش از حد، موجب کاهش شدید جمعیت این گونه از ماهیها شده و آنها را در معرض تهدید جدی قرار داده است.
به همین دلیل، در بیشتر کشورها مقرراتی برای محدود کردن این نوع صید وضع شد و کشورهای تولیدکننده خاویار به پرورش استروژن روی آوردند تا بتوانند این تخمهای کوچک و گرانبها، که گاهی «طلای سیاه» نامیده میشود، را تولید کنند.
چین در این مسیر به بزرگترین تولیدکننده خاویار پرورشی جهان تبدیل شد، در حالی که روسیه، ایتالیا و فرانسه نیز در رتبههای دوم تا چهارم قرار دارند.
ژاپن امیدوار است با این کشف علمی بتواند عقبماندگی خود را در تولید و صادرات خاویار جبران کند.
در حال حاضر، پرورشدهندگان مجبورند همه استروژنهای جوان را برای چند سال نگه دارند. علاوه بر این، تقریبا سه سال طول میکشد تا ماهیان به بلوغ جنسی برسند و مشخص شود نر هستند یا ماده. مادهها معمولا برای تولید خاویار نگه داشته میشوند، در حالی که نرها برای تولید گوشت به کار میروند و با قیمت پایینتری فروخته میشوند.
دانشمندان ژاپنی در دانشگاه کیندای، آزمایشهای متعددی انجام دادند و در نهایت با تغییر تغذیه بچهاستروژنها، افزودن ترکیبی از سویا به نام ایزوفلاوون، که هورمون استروژن (هورمون اصلی مادهها) را شبیهسازی میکند، موفق شدند نرها را به نوعی «ماده ممتاز» تبدیل کنند. پس از مصرف این «قرصهای سویا» به مدت حدود شش ماه، همه استروژنهایی که قرار بود نر شوند، تبدیل به این «مادههای ممتاز» شدند.
خاویار تولیدشده توسط مادهها و «مادههای ممتاز» کاملا مشابه است. به نظر میرسد این ماهیان ویژگیهای مشابه استروژنهای پرورشی معمولی دارند. تولیدکنندگان ژاپنی تاکید دارند که کیفیت خاویار عالی است، زیرا هورمون بهکاررفته طبیعی است و هیچ ماده شیمیایی باقیماندهای در ماهیها ایجاد نمیکند.
						
						










