محمدرضا حسندخت عضو هیأت علمی دانشگاه تهران و متخصص در علوم باغبانی و تولید محصولات کشاورزی نوین در گفتوگو با فارس از پروژهای نوآورانه در حوزه تولید ریزسبزی (میکروگرین) خبر داد که میتواند تحولی جدی در تولید سبزیهای با ارزش غذایی بالا ایجاد کند.
وی گفت: در این مرکز، با استفاده از فناوریهای پیشرفته، شرایط کنترلشده نور، دما و تغذیه برای رشد ریزسبزیها فراهم میشود، بهطوریکه در کمتر از یک هفته محصول قابل برداشت است. ریزسبزیها مرحلهای از رشد گیاه هستند که دارای دو برگ لپهای بوده و از نظر ارزش غذایی بسیار بالاتر از سبزیهای بالغ معمولی هستند.
به گفته حسندخت این نوع تولید مزایای قابلتوجهی دارد؛ از جمله افزایش 10 تا 20 برابری ارزش غذایی نسبت به سبزیهای بالغ و صرفهجویی چشمگیر در مصرف آب به نحوی که تا 97 درصد مصرف آب در مقایسه با روشهای سنتی کاهش مییابد. محصول همچنین کاملاً ارگانیک است چرا که در جریان تولید هیچگونه سم یا کود شیمیایی استفاده نمیشود و عملکرد تولید بهصورت هفتگی تکرار میگردد.
وی افزود: چرخه کاشت، داشت و برداشت در این سیستم حدود یک هفته است که یعنی میتوان در هر ماه 4 دوره تولید و در هر سال تا 48 دوره برداشت داشت. عملکرد این روش در هر متر مربع حدود 1.1 کیلوگرم و در هر هکتار تا 500 تن میکروگرین گزارش شده که از نظر اقتصادی نیز بسیار مقرون بهصرفه است.
حسندخت درباره تجربه و انگیزه خود برای ورود به این حوزه گفت: بیش از 24 سال در زمینه تحقیق و تدریس در حوزه کشاورزی فعالیت میکنم و به این نتیجه رسیدم که بهترین شیوه برای تأمین سبزیهای سالم و با کیفیت، تولید میکروگرین ارگانیک است، چرا که هم از نظر اقتصادی و هم از نظر ارزش غذایی و درمانی مزایای بسیار بیشتری نسبت به روشهای سنتی دارد.
وی همچنین عنوان کرد: در حال حاضر این محصول صادراتی نشده، اما مذاکراتی برای عرضه به بازارهای جهانی در حال پیگیری است تا بتوان این نوع سبزی با ارزش غذایی بالا را به خارج از کشور نیز صادر کرد.