به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، بهزاد هرمزی ظهر امروز در نشست خبری با موضوع تنش آبی و راهکارهای مقابله با آن اظهار داشت: با کاهش بارشها در سال آبی جاری، استان گلستان جزو پنج استان خشک کشور است.
وی گفت: شرایط آبرسانی در استان به گونهای است که حدود 96 درصد آب شرب استان از چاهها تأمین میشود. از طرفی برای کشاورزی نیز آبهای زیرزمینی استفاده میشود که امسال با توجه به روند خشکی که داریم، مشکلات و چالشهای زیادی به وجود خواهد آورد.
مدیرعامل آب و فاضلاب استان افزود: حدود 35 هزار حلقه چاه آب در استان وجود دارد که فقط 600 حلقه آن برای تأمین آب شرب شهرها و روستاها است و بقیه در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد.
وی بیان داشت: در پیک مصرف کشاورزی که با پیک مصرف آب در بخش خانگی و شرب همزمان است، حدود 34 هزار حلقه چاه با بالاترین دبی آب را از سفرهها خارج میکنند.
هرمزی گفت: بررسیهای 10 روز گذشته نشان میداد که چاههای آب شرب گرگان 8 درصد کاهش دبی دارند؛ هر چند آب منطقهای پیگر مسدود کردن این چاهها است اما کار زیادی نیاز دارد.
وی با تأکید بر رعایت الگوی کشت و استفاده از کشتهای جایگزین افزود: گلستان به هیچ وچه مستعد کشت شالی نیست و فقط 15 هزار هکتار اراضی نسق در استان داریم اما سال گذشته 100 هزار هکتار شالی کشت شده بود. این اتفاقات منابع آبی استان را از بین میبرد. شاید سودی زودگذر از کشت چنین محصولاتی به دست بیاوریم اما قیمت آن نابودی منابع آبی و سفرههای زیرزمینی است.
مدیرعامل آب و فاضلاب استان گلستان نسبت به فرونشست دشت گرگان هم هشدار داد و آن را یکی از پیامدهای منفی برداشت بیرویه آب دانست و گفت: با نشست زمین، مخازن زیرزمینی از بین میرود و پس از آن اگر سالها هم باران ببارد جایی برای ذخیره کردن آن وجود نخواهد داشت.
وی ادامه داد: گرگان تنها مرکز استانی است که از منابع پایدار (سد) بیبهره است. تأمین آب شرب شهر گرگان جزو وظایف آب منطقهای است. در حال حاضر 478 لیتر در ثانیه با کاهش تأمین آب در شهر گرگان مواجه هستیم. در شرایط بحران کم آبی برخی از مشترکان از شستشوی پارکینگ و کوچه و خیابان هم خودداری نمیکنند. امسال سال کم آبی است و از مردم میخواهیم فقط برای نیازهای اساسی از آب شرب استفاده کنند.
هرمزی بیان داشت: در شمال استان هیچ گونه منابع تأمین آب نداریم، 50 درصد مردم وابسته به کشاورزی هستند و معیشت و زندگی آنان وابسته به کشاورزی و دامپروری است. دستگاه متولی در مورد تأمین آب موردنیاز دام مردم روستایی کاری انجام نداده است و برای تأمین آب دام در شمال استان از شبکه آب شرب استفاده میشود که شرایط را برای ما سختتر میکند.
مدیرعامل آب و فاضلاب استان گلستان بیان داشت: برداشتهای بیرویه، تغییر کیفیت منابع آب زیرزمینی را در پی دارد هر چند کیفیت آب استاندارد است اما تغییرات آن نگران کننده است. اگر این روند را اصلاح نکنیم در آینده ای نه چندان دور با مشکلات زیادی خواهیم داشت.
وی گفت: کمتر از 150 میلیون مترمکعب در سال برای آب شرب استفاده میکنیم اما کل برداشت ما در سایر حوزهها حدود هزار میلیون مترمکعب است که حدود 88 تا 90 درصد آب استحصالی در استان در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد.
انتهای پیام/581/ح