ارتباط دانشگاه و صنعت کهگیلویه و بویراحمد در مرحله طفولیت

ایرنا سه شنبه 25 آذر 1399 - 08:27
گچساران - ایرنا - ارتباط تنگاتنگ دانشگاه و صنعت و استفاده از داده ها و پژهش های مراکز علمی یکی از مهمترین نیازهای کهگیلویه و بویراحمد برای تبدیل سرمایه های طبیعی این خطه به ثروت و گام نهادن در مدار توسعه پایدار است اما این مقوله مهم هنوز مرحله طفولیت را می گذراند.
ارتباط دانشگاه و صنعت کهگیلویه و بویراحمد در مرحله طفولیت

به گزارش ایرنا، استان کهگیلویه و بویراحمد با داشتن ۲۵ درصد از منابع نفت و گاز، معادن غنی، ۱۰ درصد از منابع آبی ایران، ثروت خدادادی جنگل و مرتع، گیاهان دارویی و موقعیت گردشگری دارای یکی از مناسب ترین ظرفیت ها برای ارتباط با مراکز دانشگاهی است اما از این ظرفیت در سالهای گذشته استفاده نشده است.

از سویی دانشگاه های استان براساس رتبه بندی های ملی و جهانی از وضعیت علمی و پژوهشی مناسبی برخوردارند. در جدیدترین رتبه بندی تایمز از بین دانشگاه‌های جوان دنیا، دانشگاه یاسوج پس از دانشگاه کاشان در رده دوم برترین دانشگاه‌های جوان ایران (دانشگاه‌های جامع) و سومین دانشگاه ایرانی قرار گرفت.

این دانشگاه در رنکینگ شانگهای در رشته مهندسی شیمی جزو ۴۰۰ دانشگاه برتر جهان، در رشته‌های فیزیک و شیمی در رنکینگ تایمز جزو ۴۰۰ دانشگاه برتر و در رنکینگ جهان اسلام جزو ۱۰ دانشگاه برتر کشور ایران است.

یک محقق از ۱۶ محقق پراستناد دنیا و یک استاد از ۱۳ استاد نمونه کشوری در بین دانشگاه‌های وزارت بهداشت و وزارت علوم، متعلق به دانشگاه ملی استان کهگیلویه و بویراحمد هستند.

بر اساس نتایج رتبه‌بندی دانشگاه‌های معتبر دنیا در سال ۲۰۲۰ که توسط مؤسسه تایمز منتشر شد، دانشگاه یاسوج جز ۵۰۰ دانشگاه معتبر دنیا و رتبه دوم دانشگاه‌های کشور را کسب کرد.

با وجود این ظرفیت ها اما هنوز واژه پژوهش برای برخی مسئولان و دستگاه های متولی کهگیلویه و بویراحمد شناخته شده نیست و از سویی احساس می شود کارهای علمی و پژوهشی که اثر و نتیجه ملموسی در استان بر جا گذاشته باشند انجام نشده است.

دیدگاه پژوهشگران استان

یکی از پژوهشگران کهگیلویه و بویراحمد می گوید: ماندگار شدن جهانگردان و ایرانگردان که تعداد پرشماری از آنان سالیانه به استان سفر می کنند به مدت چند روز در کهگیلویه و بویراحمد یا به عبارت دیگر درآمد زا شدن صنعت گردشگری نیازمند انجام اقدام های منسجم و دانش بنیان است که جز با تدوین طرح های پژوهشی و علمی امکان پذیر نیست.

ایمان کمایی معتقد است که وقتی از زیرساخت های گردشگری سخن می گوییم باغ های گیاه شناسی، شامل درخچه ها و گل های زینتی در کنار امکانات اقامتی، زیرساخت های جاده ای و تجهیزات حمل و نقل درون شهری می تواند به اقامت بیشتر گردشگران در استان کمک کند.

وی براین باور است که ارتباط میان صنعت و دانشگاه ضرورت اجتناب ناپذیر توسعه پایدار در کهگیلویه و بویراحمد است که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

یک دیگر از پژوهشگران با اشاره به اینکه یکی از مهمترین چالش های استان در فصل تابستان آتش سوزی جنگل ها و مراتع است که این موضوع افزون بر صرف هزینه های زیاد و از دست رفتن انرژی مردم و کارکنان دولت باعث از دست رفتن ثروت های ارزشمند طبیعی می شود اظهار داشت: می توان با استفاده از توان پژوهشگران استان سنسورهای هوشمند تولید کرد  تا هنگام آتش سوزی یا قطع درختان جنگلی در کمترین زمان ممکن امدادگران متوجه آتش سوزی یا تخریب شوند و قبل از حاد شدن حوادث اقدام کنند.

مرضیه طاهری افزود: انجام طرح های پژوهشی که منجر به تولید تجهیزات نوین شود ضمن اینکه می تواند تا سال ها برای رفع چالش ها و کمبودهای اطفای حریق قابل استفاده باشد کمتر از هزینه های مهار آتش است.

ارتباط دانشگاه با صنعت در مرحله طفولیت

رئیس دانشگاه یاسوج گفت: ارتباط صنعت با دانشگاه در این استان هم اکنون در مرحله طفولیت است و با وجود چشمگیر بودن موفقیت های اعضای هیات علمی دانشگاه های کهگیلویه و بویراحمد اما هم اکنون این مقوله مهم تنها در رده مدیران این استان نهادینه شده است.

احمد عریان تاکید کرد: انجام اقدام های پژوهشی در استان محدود به ۵۰۰ تا۸۰۰ میلیون تومان بودجه پژوهشی دانشگاه دولتی است. وی معتقد است تنها ۱۰ درصد از ارتباط بین دانشگاه و صنعت در کهگیلویه وبویراحمد محقق شده است.

عریان با اشاره به ظرفیت های طبیعی و انسانی استان اظهار داشت: برای بهره وری دانش بنیان از این فرصت های خدادادی نباید فرصت سوزی شود.

پژوهش در کهگیلویه وبویراحمد به روایت آمار

رئیس دانشگاه یاسوج بیان کرد: هم اکنون ۶۳ طرح پژوهشی از سوی هیات علمی دانشگاه های استان در حال اجراست.

عریان ابراز داشت: در سال ۱۳۹۶ تنها ۶ طرح پژوهشی در دانشگاه های کهگیلویه و بویراحمد در حال اجرا بود که این امر نشان می دهد مسیر کنونی درست است اما باید با جدیت بیشتری ادامه یابد.

رئیس دانشگاه یاسوج طراحی و مشاوره بیمارستان لنده، تصفیه پسآب اداره آب و فاضلاب در دانشگاه نفت گچساران، تدوین برنامه توسعه  اقتصادی و اشتغالزایی روستایی با همکاری گروه توسعه روستایی، طرح های مقاوم سازی شرکت برق و گاز و مدل سازی ناپایداری شیوه های خاکی و سنگی، بررسی آسیب های اجتماعی و خودکشی روانشناسی و جامعه شناسی را از جمله طرح های پژوهشی در حال اجرای استان ذکر کرد.

راهکارهای افزایش ارتباط دانشگاه با صنعت

رئیس دانشگاه یاسوج عنوان کرد: برای شکل گرفتن اصولی ارتباط دانشگاه با صنعت کارشناسان و مدیران میانی و جزء  دستگاه های اجرایی باید مشارکت کنند.

وی اضافه کرد: برای شکل گیری ارتباط بین دانشگاه و صنعت هر ساله مدیران دستگاه های اجرایی می توانند برای رفع مشکلات با استفاده از توان پژوهشگران دانشگاه های استان اقدام کنند.

عریان بیان کرد: رسانه های ارتباط جمعی نیز می توانند با تلاش درباره به مطالبه عمومی تبدیل کردن ارتباط بین دانشگاه و صنعت به تحقق این مقوله مهم کمک کنند.

وی با یادآوری این نکته که دانشگاه یاسوج که پیش از این بر اساس رتبه بندی مؤسسه تایمز، در بین دانشگاه‌های جامع کشور به عنوان برترین دانشگاه شناخته شده بود امسال توانست عنوان دومین دانشگاه جامع برتر ایرانی در بین دانشگاه‌های جوان دنیا را به دست آورد افزود: ظرفیت های خوبی برای ارتباط بین دانشگاه و صنعت دارد.

تکلیف های قانونی برای افزایش ارتباط دانشگاه با صنعت

استاندار کهگیلویه و بویر احمد درباره این موضوع می گوید: اقدامات خوبی در پارک علم و فناوری استان رخ داده و کارهای خوبی نیز در حال انجام است.
حسین کلانتری تاکید کرد:همه دستگاه های اجرایی کهگیلویه و بویراحمد موظفند هرگونه طرح علمی و مطالعاتی خود را در اختیار دانشگاه های استان به ویژه دانشگاه مادر (دانشگاه یاسوج) قرار دهند.

وی این موضوع را یک مصوبه قانونی اعلام کرد و گفت: واگذاری طرح های مطالعاتی دستگاه های اجرایی استان به غیر از دانشگاه های کهگیلویه و بویراحمد ممنوع است.
وی تصریح کرد: در صورتی که برای عملیاتی کردن این طرح ها نیاز به استفاده از ظرفیت سایر دانشگاه های خاص کشور باشد باید قرارداد آن در استان منعقد شود و این مطالبه از کانال دانشگاه های استان پیگیری و اجرا شود.

کلانتری تاکید کرد: اگر هر یک از دستگاه های اجرایی از این مصوبه تخلف کنند با آن دستگاه برخورد می شود.

افزایش بودجه پارک علم و فن آوری

رئیس پارک علم و فن آوری کهگیلویه و بویراحمد گفت: در دو سال اخیر با پیگیری های استانداری بودجه این پارک تا حدود ۲ برابر نسبت به گذشته افزایش یافته است.

 سید شمس الدین هاشمی با اشاره به جهت دهی تسهیلات اشتغال روستایی برای به کارگیری جوانان مستعد در این پارک افزود: در این پارک جوانان پر انرژی پای کار هستند که بهره بری از این تسهیلات منجر به اشتغالزایی پایدار آن ها خواهد شد.

رئیس پارک علم و فن آوری کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: پارک علم و فناوری استان نخستین پارکی بود که قبل از تاسیس ردیف بودجه گرفت و ایجاد آن سال۱۳۸۶به تصویب رسید.

هاشمی ابراز داشت: هم اینک ۲۶۳ نفر بصورت پاره وقت و تمام وقت در این پارک مشغول به کار هستند.

وی تاکید کرد: در زمان حاضر ۲۹ شرکت در حوزه های فناوری اطلاعات، داروسازی و انرژی های نو ماشین آلات، قطعات الکترونیکی و دیگر حوزه ها در این پارک مشغول فعالیت هستند.

هاشمی گفت: فضایی که به این پارک اختصاص یافته حدود ۶ هکتار است اما برای اینکه پارک علم و فن آوری استان بتواند به درجه دو ارتقا یابد حداقل به ۲۰ هکتار زمین نیاز دارد.

وی عنوان کرد: توسعه فضاهای فیزیکی برای پارک علم و فناوری از اهمیت زیادی برخوردار است که می طلبد مسئولان متولی در این زمینه همکاری لازم را داشته باشند.

پارک علم و فناوری کهگیلویه و بویراحمد جز جوانترین پارک های کشور است که در سه سالی که از افتتاح این پارک می گذرد اقدامات خوبی در آن انجام شده و فناوران و صاحبان ایده نیز به خوبی از آن استقبال کرده اند.

منبع خبر "ایرنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.