در ایام کرونایی از غذاهای طبخ شده در منزل استفاده کنید

بهداشت نیوز چهارشنبه 26 آذر 1399 - 11:12

به گزارش بهداشت نیوز، دکتر زهرا اباصلتی در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه در حال حاضر ویروس کرونای جدید موجب بیماری کووید- 19 گردیده که این روزها در کشور ما و سایر کشورهای جهان شایع شده است، عنوان کرد: این بیماری دارای طیف خفیف تا شدید است و می تواند نشانه هایی مانند سرماخوردگی، تب، سرفه، گلو درد، تنگی نفس، آبریزش بینی و سایر مشکلات تنفسی و گاهی علائم گوارشی مثل تهوع، استفراغ و یا اسهال را به همراه داشته باشد.

وی بیان کرد: کلیه گروه های سنی می توانند تحت تاثیر ویروس کرونا قرار گیرند؛ اما سالمندان، مبتلایان به بیمارهای قلبی- عروقی، پرفشاری خون، دیابت، آسم و مشکلات تنفسی و کبدی، مبتلایان به نقص سیستم ایمنی و مادران باردار بیشتر در معرض خطر ابتلا به کووید-19 هستند.

رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد  با اشاره به اینکه مراقبت از گروه های پر خطر و پیشگیری از ابتلادر این افراد کاملا ضروری است، عنوان کرد: دوره نهفتگی ویروس کرونا حدود 7-2 روز است و گاهی حدود 14 روز طول می کشد؛ در این دوره ویروس عامل بیماری در بدن فرد وجود دارد ولی هنوز علائم بیماری ظاهر نشده است ولی می تواند از فرد آلوده به دیگران منتقل شود.

دکتر اباصلتی با اشاره به اینکه ویروس عامل این بیماری می تواند در اثر تماس نزدیک با بیمار و از طریق ترشحات دهان و بینی در حین سرفه و عطسه شخص بیمار که در فضا پراکنده می شود به فرد سالم منتقل شود، اظهار کرد: هم چنین در اثر تماس دست ها با سطوحی که آلوده به این ترشحات هستند و تماس دست آلوده با دهان، بینی و چشم ها بیماری منتقل می شود؛ با شناسایی به موقع افرادی که دارای علائم بالینی کووید-19 هستند و انجام اقدامات پیشگیرانه می توان از انتقال آلودگی به سایر اعضای خانواده جلوگیری نمود.

وی با اشاره به اینکه اصول تغذیه خانواده در پیشگیری و کنترل بیماری کووید-19 با افزایش ابتلا به بیماری نوپدید کووید-19 در جهان و تعطیلی بسیاری از مراکز تجاری، اداری، دانشگاه ها، مدارس و مهدهای کودک و ایجاد قرنطینه خانگی جهت شکستن زنجیره کرونا، بیشترافراد خانواده در خانه به سر برده و والدین نیز مشغول مراقبت از فرزندان، تهیه غذا و سایر امور منزل هستند، اظهار کرد:  تغذیه مناسب در حفظ سلامتی افراد و تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با بیماری ها به ویژه بیماری کووید – 19 نقش موثری دارد.

دکتر اباصلتی بیان کرد: حتی در قرنطینه خانگی و احتمال دسترسی ناکافی به برخی از مواد غذایی از یک سو و احتمال افزایش مواد غذایی حاوی چربی، قند و نمک به دلیل مصرف زیاد تنقلات نامناسب از سوی دیگر، خانواده می تواند با یک مدیریت مطلوب تغذیه از یک رژیم غذایی متعادل و سالم برخوردار گردد.

رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد  با اشاره به اینکه قرنطینه خانگی زمان مناسبی برای انتخاب و تهیه غذاهای سالم و با ارزش تغذیه ای مناسب می باشد که می تواند ضمن کاهش هزینه غذای خانواده، در ایجاد عادات غذایی سالم و انتخاب مواد غذایی مناسب، متنوع و مغذی نقش موثری داشته باشد، اظهار کرد: اولویت بندی در مصرف مواد غذایی بر اساس ماندگاری آنها ،  ابتدا از مواد غذایی تازه وآنهایی که عمر نگهداری آنها کمتر است استفاده کنید. اگر موادغذای تازه، به ویژه میوه ها، سبزی ها و لبنیات کم چرب در دسترس خانواده است، مصرف آنها را در اولویت قرار دهید.

وی عنوان کرد: از سبزی های منجمد نیز با رعایت کامل اصول بهداشتی می توانید در طی دوره های طولانی تر استفاده کنید، توجه داشته باشید که ویروس کرونا در دمای انجماد از بین نمی رود. بنابراین قبل از فریز کردن سبزی ها الزم است دست ها را به دقت با آب و صابون شسته و در شرایط کامل استریل ظروف آماده سازی و بسته بندی هم شسته و ضدعفونی شوند.

دکتر اباصلتی با اشاره به اینکه برای جلوگیری از هدر رفتن مواد غذایی، ممکن است لازم باشد یک ماده غذایی را برای یک وعده غذایی دیگر منجمد کنید، ادامه داد: خرید مواد غذایی مناسب از غذاهایی با ارزش غذایی بالا که عموما مقرون به صرفه و در دسترس اند و ماندگاری بیشتری دارند در زمان قرنطینه استفاده کنید.

رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد  با بیان اینکه میوه و سبزی های تازه و ماندگار مانند انواع مرکبات مانند پرتقال، گریپ فروت، موز، نارنگی، لیمو ترش و لیمو شیرین گزینه های خوبی برای نگهداری در خانه هستند که ویتامین ها و املاح معدنی مورد نیاز بدن را تامین می کنند، گفت: از سبزی هایی مثل سیر، پیاز و زنجبیل هم که ماندگاری خوبی دارند می توان بعنوان طعم دهنده غذاها استفاده کرد  علاوه براین حبوباتی مانند انواع لوبیا، نخود، عدس، ماش، لپه و سایر حبوبات منابع خوبی از پروتئین گیاهی، فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی هستند و می توان از آنها برای تهیه انواع خورش ها، سوپ ها و آش های محلی وسالاد استفاده کرد.

دکتر اباصلتی با اشاره به اینکه نان و غلات تهیه شده از آرد سبوس دار ، سنگک و جو، برنج، ماکارونی سبوس دار، رشته ها، جو و گندم کامل پوست نگرفته ماندگاری طولانی دارند و به راحتی می توان آنها را تهیه کرد، ابراز کرد: نان را می توان برای استفاده های بعدی، در فریزر نگهداری نمود، اما قبل از مصرف لازم است کاملا حرارت دیده و داغ شود که در صورت آلودگی احتمالی به ویروس کرونا، آن را از بین ببرد.

وی با بیان اینکه میوه های خشک و مغزها ، آجیل و انواع مغزهای خام، بو داده و بدون نمک که منبع خوبی از پروتئین و ریزمغذی ها هستند می توانند هم به عنوان میان وعده های غذایی سالم استفاده شوند، اظهار کرد: تخم مرغ منبع بسیار خوبی از پروتئین و مواد مغذی است و برای پیشگیری از انتقال آلودگی به ویروس کرونا توصیه می شود به جای تخم مرغ عسلی، از تخم مرغ آب پزو سفت که کامال پخته شده استفاده نمایید.

دکتر اباصلتی با اشاره به اینکه شما می توانید با مواد غذایی در دسترس غذاهای جدیدی را تهیه و امتحان نمایید، ادامه داد: غذاخوردن اعضای خانواده با یکدیگر یک شیوه مناسب برای ایجاد عادات غذایی سالم و تقویت روابط خانوادگی است. تا آن جا که می توانید فرزندان خود را در تهیه غذا مشارکت دهید.

وی ادامه داد: کودکان کوچک تر می توانند در شستن و آماده سازی مواد غذایی کمک کنند،  فرزندان بزرگ تر هم می توانند به چیدن سفره یا میز غذا کمک کنند. تا حد امکان سعی کنید به عنوان یک خانواده در کنار هم غذا میل کنید. این امر می تواند در کاهش اضطراب کودکان در این شرایط استرس زا کمک کند.

رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد  با بیان اینکه ایمنی مواد غذایی پیش نیاز برای تامین امنیت غذایی و یک رژیم غذایی سالم است، گفت: هنگام تهیه غذا برای خود و دیگران، پیروی از اصول بهداشت فردی و رعایت اقدامات بهداشتی برای جلوگیری از آلودگی مواد غذایی و بیماری های ناشی از غذا اهمیت بسیاری دارد.

وی اظهار کرد: حفظ تعادل و تنوع غذایی در ایام کرونایی از اهمیت بالایی برخوردار است از همین رو باید از همه گروه های منابع غذایی به شکل متعادل استفاده کرد؛ استفاده از مواد غذایی پر نمک موجب تحریک سیستم ایمنی بدن و تضعیف آن می شوداز همین رو باید در مصرف غذاهای کنسرو شده و انواع فست فودها و تنقلات شور را کاهش داد .

دکتر اباصلتی با تاکید کاهش مصرف قند، شکر، نوشابه ها و انواع مواد غذایی ونوشیدنی های شیرین ، کاهش مصرف انواع دسرها، شکلات ها، شیرینی ها، آب نبات ها، مرباها و کیک ها و جایگزین کردن اب و شربت های سنتی کم شیرین در رژیم غذایی از اهمیت بالایی برخوردار است، ابراز کرد: کاهش مصرف چربی ها و روغن ها ،  استفاده از روش های بخارپز، آب پز، تنوری و کبابی به جای سرخ کردن مواد غذایی ، استفاده از حداقل روغن در تهیه غذا ،  استفاده از انواع روغن مایع مانند کلزا، ذرت، سویا، کنجد یا روغن آفتابگردان برای طبخ غذاها ، نیز در سلامت سیستم ایمنی بدن موثر است.

دکتر اباصلتی با اشاره به اینکه در صورت امکان در تمام وعده های غذایی سبزی ها، میوه ها، حبوبات و غذاهای سبوس دار را انتخاب کنید، بیان کرد: از نان های تهیه شده با آرد سبوس دار، برنج قهوه ای، ما کارونی سبوس دار، جو و گندم  بیشتر در این ایام استفاده شود همچنین هر فردی در روز باید به طور معمول هشت لیوان آب و مایعات مناسب جایگزین آن را دریافت کند؛ آبرسانی مناسب برای حفظ سلامتی و تقویت سیستم ایمنی بدن ضروری است.

وی با بیان اینکه برای مصرف کافی مایعات می توان برش های خیار، نعناع، لیمو یا پرتقال را به لیوان آب اضافه نمود، اضافه کرد: به دلیل داشتن قند زیاد در نوشابه ها و نوشیدنی های شیرین مانند نوشابه های صنعتی، آب میوه های صنعتی و شیرهای طعم دار مصرف آنها موجب تحریک سیستم ایمنی و تضعیف آن می شود را محدود کنید.

دکتر اباصلتی تاکید کرد: انجام فعالیت بدنی در شرایط قرنطینه خانگی، در تقویت سیستم ایمنی بدن اهمیت دارد؛ بزرگسالان باید روزانه 30 دقیقه و کودکان یک ساعت فعالیت بدنی داشته باشند در صورت امکان، یک فیلم ورزشی آنلاین پیدا کنید، یوگا انجام دهید یا از پله ها بالا و پایین بروید.

منبع خبر "بهداشت نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.