بورینگ کمپانی هایپرلوپ وگاس را به دنبال ورشکستگی مونوریل شهر گسترش می‌دهد

دیجیاتو چهارشنبه 26 آذر 1399 - 21:32
شرکت حفاری ایلان ماسک یعنی «بورینگ کمپانی» از گسترش سیستم حمل و نقل زیرزمینی لاس وگاس به دنبال ورشکستگی مونوریل این شهر خبر داد. بورینگ کمپانی می‌خواهد دو تونل جدید یکی به طول ۱۶ کیلومتر برای متصل کردن منطقه معروف ... The post بورینگ کمپانی هایپرلوپ وگاس را به دنبال ورشکستگی مونوریل شهر گسترش می‌دهد appeared first on دیجیاتو.

شرکت حفاری ایلان ماسک یعنی «بورینگ کمپانی» از گسترش سیستم حمل و نقل زیرزمینی لاس وگاس به دنبال ورشکستگی مونوریل این شهر خبر داد.

بورینگ کمپانی می‌خواهد دو تونل جدید یکی به طول ۱۶ کیلومتر برای متصل کردن منطقه معروف «لاس وگاس استریپ» به مرکز شهر و همچنین فرودگاه بین المللی مک‌کاران (McCarran) و تونل دیگر برای وصل کردن هتل‌ها و مراکز تفریحی شرکت Caesars Entertainment حفر کند.

تونل‌های جدید سفر سریع السیر از مرکز کنوانسیون لاس وگاس (محل نمایشگاه CES) به مرکز تفریحی Mandalay Bay را در مدت زمان تنها ۳ دقیقه امکان پذیر می‌کنند، این در حالیست که در حالت معمول چنین سفری در اوج ساعات ترافیک حدوداً ۳۰ دقیقه طول می‌کشد.

بورینگ کمپانی نقشه حفر تونل‌های جدید را تسلیم مقامات شهرستان «کلارک» کرده است. تصمیم این شرکت به گسترش هایپرلوپ لاس وگاس تنها چند روز پس از خرید مونوریل این شهر توسط اداره کنوانسیون و بازدید کنندگان لاس وگاس (LVCVA) رخ می‌دهد.

مونوریل لاس وگاس مارس ۲۰۲۰ و همزمان با شروع پاندمی کرونا تعطیل شد و حدوداً شش ماه بعد (سپتامبر) اعلام ورشکستگی کرد. آژانس LVCVA پس از خرید مونوریل شهر لاس وگاس توافقی که حفر تونل در مسیر آن را ممنوع کرده بود از بین برد، بدین ترتیب بورینگ کمپانی مجوز گسترش هایپرلوپ را بدست آورد.

بورینگ کمپانی در حال احداث هایپرلوپ اصلی خود زیر مرکز کنوانسیون لاس وگاس (LVCC) است. این شرکت و مقامات لاس وگاس امیدوار بودند این سیستم ژانویه ۲۰۲۱ و همزمان با برگزاری نمایشگاه CES به بهره‌برداری برسد، اما مجازی شدن نمایشگاه به خاطر کرونا بهره‌برداری از آن را احتمالاً تا تاریخ نمایشگاه بعدی (ژانویه ۲۰۲۲) به تأخیر خواهد انداخت.

بورینگ کمپانی بودجه ساخت هایپرلوپ LVCC را از مقامات شهر لاس وگاس گرفت، اما بودجه گسترش آن، در صورت دریافت مجوز، به شکلی دیگر تأمین خواهد شد. آنطور که در گزارش آمده، بورینگ کمپانی هزینه حفر تونل اصلی را باید خودش پرداخت کند و هتل‌ها و دیگر مراکز تفریحی که در مسیر تونل قرار داشته و مایل به داشتن ایستگاه هستند، باید هزینه ساخت آن را بپردازند.

منبع خبر "دیجیاتو" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.