به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، تمام ویروسها دارای جهش هستند و ویروس کرونا نیز از این موضوع مستثنی نیست. باتوجه به اینکه بیش از 15 ماه از درگیری جهان با ویروس کرونا میگذرد جهشهای مختلفی از آن در کشورهای مختلف مشاهده شده که هر یک از این جهشها ویژگیهای متفاوتی از خود نشان دادهاند.
برای نخستین بار ویروس جهش یافته کرونا در ماه اکتبر در آفریقای جنوبی شناسایی شد و بعد از آن در جنوب شرقی انگلیس شیوع پیدا کرد. این ویروس جهش یافته بر خلاف نوع اولیه ویروس که بعد از 14 روز علائم خود را نشان میداد، در مدت سه روز بیمار را از پا میاندازد. بعد از این نوع گونههای جدید دیگر در کشور برزیل نیز شناسایی شد که جهشهای بیشتری داشته و میزان مرگ و میر بالایی داشتند.
همچنین ماه گذشته نیز نوعی از ویروس جهش یافته در کشور هند شناسایی شد که نسبت به سایر ویروسها سرعت انتقال و میزان مرگ و میر بیشتری دارد. باتوجه به اینکه بعد از شناسایی ویروس جهش یافته انگلیسی به سرعت در تمام کشورها شیوع پیدا کرد احتمال شیوع ویروس هندی نیز دور از ذهن نیست.
البته کارشناسان معتقدند شیوع ویروسهای جهش یافته میتواند سبب خنثی کردن اثر واکسن کرونا در کشور شوند که همین موضوع نشان میدهد که حتی کسانی که واکسن تزریق کردهاند نباید نسبت به رعایت موارد بهداشتی بیاهمیت باشند.
در همین راستا پرویز قزلباش رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان در جمع خبرنگاران با بیان اینکه تاکنون جهشهای متفاوتی از ویروس مشاهده شده است، اظهار داشت: جهشهایی که در ویروس ایجاد میشود سبب تغییر در رفتار ویروس شده و میزان بیماریزایی را تحت تاثیر قرار میدهد. گونههای مختلف جهش یافته ویروس در کشورهای برزیل، آفریقا، انگلیس و هند شیوع پیدا کرد که هرکدام دارای ویژگیهای خاصی بودند و در مدت زمان کوتاهی نسبت به نوع اولیه ویروس علائم خود را نشان میدهند.
وی در ادامه افزود: همانگونه که ویروس اولیه ابتدا از چین در کل جهان منتشر شد و بعد از آن ویروس جهش یافته انگلیسی نیز در تمام دنیا شیوع پیدا کرد امکان شیوع ویروس هندی نیز دور از انتظار نیست. ویروس هندی جهش بیشتری داشته و همچنین براساس اخباری که منتشر میشود میزان مرگومیر بالایی دارد. اما خوشبختانه تاکنون در استان زنجان نمونهای از این ویروس مشاهده نشده و همچنان راه مقابله با انواع ویروسها، رعایت اصول بهداشتی است.
این مسئول ادامه داد: هر لحظه امکان شیوع ویروس هندی در کشور و استان زنجان وجود دارد و بنابراین نباید حتی کسانی که واکسن تزریق کردهاند نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی بیتقاوت باشند.
رئیس دانشگاه علومپزشکی استان زنجان با اشاره به واکسیناسیون عمومی تصریح کرد: در حال حاضر واکسیناسیون افراد بالای 65 سال در حال انجام است و روند واکسیناسیون با سرعت قابل قبولی انجام میشود. وقتی انواع جدید ویروس شیوع پیدا میکند، رفتار واکسنها در مقابل ویروس متفاوت است و امکان دارد موثر باشد و یا تحت تاثیر جهش قرار گرفته و تاثیر چندانی نداشته باشد.
وی در ادامه گفت: وظیفه ما تزریق هر واکسنی است که در دسترس قرار دارد چرا که واکسن سبب تحریک سیستم ایمنی میشود و میتواند بدن را در مقابل ویروس مقاوم کند. با این حال امیدواریم واکسنهای موجود ایمنی لازم را در مقابل جهشها داشته باشند.
قزلباش با اشاره به آمار بیماران بستری و سرپایی عنوان کرد: تعداد 89 هزار و 109 نفر تاکنون بر اساس یافتههای آزمایشگاهی در استان زنجان مبتلا به ویروس کرونا شدهاند. شب گذشته تعداد 133 نفر بهشکل سرپایی و 17 نفر به صورت بستری به تعداد بیماران افزوده شد و همچنین دو نفر در اثر ابتلا به بیماری کرونا فوت کردند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در حال حاضر تنها راه مقابله با هرگونه جهش بیماری رعایت پروتکلهای بهداشتی و تزریق واکسن به افرادی که واجد شرایط دریافت واکسن هستند، میباشد. باتوجه به اینکه روند کاهش بیماری را در استان شاهد هستیم، هرگونه بیتوجهی به رعایت اصول بهداشتی امکان خیز مجدد بیماری را میسر میسازد.
با تمام این تفاسیر آنچه که مسلم است امکان شیوع ویروس جهش یافته هندی نیز مانند انواع جهش یافته ویروس که در گذشته شاهد شیوع آنها بودیم دور از ذهن نیست. با این حال امیدواریم مسئولان کشوری تمهیدات لازم را برای جلوگیری از انتشار ویروس جهش یافته هندی در کشور داشته باشند.
انتهای پیام/ ع