به گزارش روز دوشنبه ایرنا، بیش از یک ماه (از ۲۸ آوریل/ هشتم اردیبهشت) از آغاز نخستین اعتراضهای مردم به اصلاحات مالیاتی دولت به ریاست جمهوری ایوان دوکه میگذرد اما نه تنها شدت این اعتراضات تضعیف نشده بلکه شکل خشونتآمیزتری به خود گرفته است. تا جایی که ساختمان دادگستری شهر «تولوآ» واقع در جنوبغربی این کشور به طور کامل در آتش خشم معترضان سوخت و آوار شد.
در حالی که دولت کلمبیا در مذاکره با «کمیته ملی بیکاری» به عنوان یکی از مجموعه های هدایت کننده جنبش های گسترده کلمبیا، با مسامحه باعث طولانی شدن مسیر گفت وگوها و رسیدن به راهکار مناسب شده بود، تداوم اعتراضات به کشتار و خشونت کشیده شد.
وزارت دارایی کلمبیا برآورد کرده است که اعتراضات و مسدود کردن جاده ها تاکنون بیش از ۲.۶۸ میلیارد دلار به این کشور زیان وارد کرده و موجب کمبود شدید مواد غذایی و سایر اقلام مورد نیاز و افزایش شدید قیمتها شده است.
به گزارش تارنمای سازمان ملل، از جمعه گذشته (هفتم خرداد) تا کنون دستکم ۱۴ نفر در جریان اعتراضها در شهر کالی که از آغاز تجمعها به عنوان کانون اعتراضات شناخته میشد، جان خود را از دست داده و بیش از یکصد نفر زخمی شده اند. هر چند دولت از اعمال قوانین مالیاتی جدید عقب نشینی کرد اما نارضایتی و خشم شهروندان کلمبیا از سایر معضلات کشور همچون آتش زیر خاکستر، شعلهور شده است.
نهادهای بین المللی، سرکوب و کشتار معترضان به فقر و خشونت توسط نیروهای امنیتی در کلمبیا را در پی بحران همه گیری کرونا که به جان باختن ده ها نفر منجر شده، محکوم کردند.
«میشل باچله» کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد ضمن ابراز نگرانی از وقایع شهر کالی، آغاز تحقیقات مستقل پیرامون کشته شدگان اعتراضهای این شهر را خواستار شد.
به نوشته تارنمای فارسی دویچه وله، تصاویر منتشر شده از کلمبیا در هفتههای اخیر از حضور نظامیان ارتش در خیابانها تا معترضین خشمگین نشان داد که جامعه کلمبیای امروز از یک طرف متشکل از مردمانی است که از فقر گسترده و مشکلات داخلی به ستوه آمده اند و از طرف دیگر دولتی که از تاریخ ۵۰ ساله جنگ داخلی، شدیدترین رویه و اعمال خشونتها برای سرکوب اعتراضات را آموخته است.
تظاهرات علیه تظاهرات!
نبود هر گونه موفقیتی از دستیابی به تفاهم، توافق، مذاکره و صلح بین طرفهای درگیری تا جایی ادامه یافته است که به گزارش خبرگزاری افه، سیودومین روز اعتراضات، گروه سومی از جامعه کلمبیا را به نمایش گذاشت. هزاران نفر از شهروندان سفیدپوش کلمبیا دیروز یکشنبه با حضور در خیابانهای شهرهای مختلف این کشور خواهان پایان دادن به اعتراض و خشونت یک ماهه حاکم بر احوال جامعه شدند.
رسانهها از این حضور گسترده مردم با لباس سفید و پرچمهای کلمبیا به عنوان «موج سفید» نام بردند. کلائودیا یکی از شهروندان کلمبیایی که در این تظاهرات شرکت کرد به افه گفت: ما نه با خشونت و اغتشاش موافقیم، نه با اعتصابهای سراسری ضد دولتی. ما نمیتوانیم بپذیریم که این اعتراضهای اجتماعی بتواند ابزاری برای تحمیل برنامه ای سیاسی به جامعه شود.
بحران اجتماعی، دردی مضاعف بر بحران اقتصادی
بحران اجتماعی در حالی گریبانگیر کلمبیا شده است که به نوشته تارنمای پژوهشی کونِکتاس، شیوع ویروس کرونا علاوه بر اینکه بیش از ۸۸ هزار نفر را به کام مرگ کشانده، معضل فقر در این کشور را تشدید کرده است. بر اساس اطلاعات موسسه ملی آمار کلمبیا، از دو میلیون و ۴۰۰ هزار نفری که در شرایط فقر از تامین سه وعده غذایی در روز محرومند، یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر در دوران کرونا به این وضعیت اسفبار دچار شده اند.
بر اساس اطلاعات این مرکز، از آغاز شیوع ویروس کرونا، سه میلیون و ۵۰۰ هزار نفر در شرایط فقر قرار گرفته اند. کلمبیا همچنین در سال ۲۰۲۰ کاهش ۶.۸ درصدی تولید ناخالص داخلی را تجربه کرد.