علیرضا نجفی در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه روند پژوهش در کشور نسبت به گذشته رشد بیشتری داشته است، اظهار کرد: البته این رشد به اندازه ای که باید باشد نیست.
وی افزود: عوامل مهمی دست به دست هم دادهاند تا این اتفاق بیفتد که از جمله این عوامل به تحریم های ظالمانه، مشکلات اقتصادی، شرایط خاص حاصل از گسترش بیماری کووید ۱۹ و نبود ارتباط مناسب دانشگاه، صنعت و جامعه می توان اشاره کرد.
معاون آموزشی پژوهشی مؤسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی استان اصفهان از مهمترین پیشرفت های پژوهشی کشور را افزایش سهم ایران از تولید علم در دنیا، افزایش پژوهشگران متخصص و برجسته ملی و بین المللی، افزایش کمی و کیفی مراکز رشد، پارکهای علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان در کنار مراکز پژوهشی تخصصی نام برد.
نجفی مهمترین چالش پیش روی کشور در زمینه پژوهش را مسئله محور نبودن پژوهش دانست و گفت: فعالیت ها در دانشگاه ها بیشتر آموزش محور است تا پژوهش محور. ارتباط صنعت با دانشگاه و جامعه جهت حل مشکلات اساسی کشور کمتر از میزان مورد نظر است. سرمایهگذاری مناسب از طریق مراکز و سازمان های مربوطه در زمینه پژوهش انجام نمی گیرد و به متخصصان دانشگاهی اعم از استاد و دانشجویان تحصیلات تکمیلی اعتماد کافی نمی شود.
وی ادامه داد: پژوهش باید مسئله محور و تقاضا محور باشد تا بتوان بین جامعه و صنعت پژوهش محور ایجاد کرد. به پژوهش باید اعتماد کنیم و به دید سرمایه به پژوهش نگاه کنیم تا بتوانیم با رفع مشکلات شاهد شکوفایی هرچه بیشتر جامعه و صنعت باشیم.
نجفی تاکید کرد: به سهم پژوهش در توسعه کشور با تامین منابع مالی باید توجه بیشتری داشت. تاکید بر پژوهش های مربوط به علوم پایه و علوم انسانی باعت پیشرفت هر کشوری خواهد شد و سرمایه گذاری در پژوهشگاههای تخصصی جهت رفع نیاز جامعه و صنعت مورد نیاز است.
وی با اشاره به اسناد بالادستی در حوزه پژوهش و فناوری کشور، آب، فناوری اطلاعات و ارتباطات، محیط زیست، عمران و حمل و نقل درون و برون شهری، سلامت و امنیت غذایی، کشاورزی و منابع طبیعی، انرژی، مدیریت اقتصاد و بازرگانی، فرهنگ و تمدن اسلامی ایرانی، علوم انسانی، رفاه و تامین اجتماعی و دفاع از امنیت ملی و سیاست خارجی از اولویت های مهم کشور برشمرد.
معاون آموزشی پژوهشی مؤسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی استان اصفهان در پاسخ به این پرسش که جای چه پژوهشهایی در کشور خالی است؟ اظهار کرد: پژوهش هایی نیاز داریم که بیشتر کاربردی باشد و در کمک به رفع خودکفایی حاصل از تحریمهای ظالمانه، به اقتصاد و تولید کشور بتوانند کمک کند. پژوهش های دانش بنیان که منجر به خودکفایی و افزایش بهره وری ملی شوند می توانند جایگزین مناسبی بر اقتصاد مبتنی بر نفت باشد.
نجفی تاکید کرد: تحریم ها فرصتی ایجاد کرده که از طریق آن باید بتوانیم با تبدیل دانش به فناوری و در نتیجه به ثروت برسیم.
وی با اشاره به تاثیرات منفی بیماری کووید ۱۹ در تمام بخشهای آموزش عالی کشور به خصوص حوزه پژوهش، روند در جهت بهبود پژوهش را استفاده بیشتر از سامانه های مجازی جهت برگزاری کنفرانس های ملی و بین المللی دانست که می تواند به پژوهشگران کمک کند تا ارتباط بیشتری در خصوص انتقال دانش و تجربه داشته باشند.
معاون آموزشی پژوهشی مؤسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی استان اصفهان افزود: همچنین با کاربردی کردن بیشتر پژوهش ها با استفاده از پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد و شرکت های دانش بنیان می توان به خوبی از محدودیت های ایجاد شده به خاطر این بیماری منحوس پلی به سوی پیشرفت پژوهشی در کشور قدم برداشت.
نجفی به پژوهشگران و دانشجویان توصیه کرد که در هر شرایطی دست از تلاش برای رسیدن به اهداف مورد نظرشان کوتاهی نکنند و از محدودیت بیماری کووید ۱۹ و تحریم ها به عنوان فرصتی برای نشان دادن قابلیت های خود حداکثر استفاده را داشته باشند، زیرا که همه این ها مشکلات موقتی هستند. البته به شرطی که دیدگاه شان را تغییر دهند و با توجه به شرایط جدید به دنبال راه حل های جدید باشند و پژوهشهای خود را به سمت رفع نیازها و حل مسائل کشور و همچنین تامین نیازهای جامعه سوق دهند.
وی اضافه کرد: همیشه در حوزه هایی موفق بوده ایم که از پژوهش و نتایج آن استفاده کرده ایم، بنابراین باید در حوزه های جدید و اساسی پژوهش داشته باشیم تا با ترکیب آن با آموزش بتوانیم بیشترین تاثیر را بر جامعه خود داشته باشیم.
انتهای پیام