استان اردبیل امسال در تولید بذر گندم دچار چالش اساسی است

ایرنا چهارشنبه 12 خرداد 1400 - 15:18
اردبیل - ایرنا - معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل اعلام کرد: این استان امسال به علت بروز خشکسالی شدید و خسارت جدی مزارع دیم، در تولید بذر گندم دچار چالش اساسی است.
استان اردبیل امسال در تولید بذر گندم دچار چالش اساسی است

احمد شهریار روز چهارشنبه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا با بیان این که طی ۲ سال اخیر فرایند تولید بذر گواهی شده در استان اردبیل به علت پیامدهای خشکسالی دچار چالش جدی شده است، گفت: پیش‌بینی می‌شود که استان اردبیل در خصوص بذر گواهی شده دیم برای کاشت در سال زراعی پیش رو با کسری مواجه خواهد شد.

وی از کشاورزان گندم‌کار استان اردبیل خواست که اگر در سال زراعی جاری ارقام گواهی شده و یکدست گندم کشت کرده‌اند، محصول برداشت شده را برای تامین نیاز بذری خود نگه دارند.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل همچنین بیان کرد: در سال زراعی جاری برنامه تولید بذر در ۲۸ هزار هکتار از مزارع گندم استان در قالب ۱۵ شرکت تعاونی به اجرا درآمده ولی خشکسالی شدید، موجب خسارت و کاهش تولید بذر در این اراضی شده است.

وی با اشاره به تدوین برنامه تولید بذر گندم در استان اردبیل در افق ۱۴۰۴ اظهارکرد: طبق برنامه باید در ۴۵ درصد از اراضی دیم و ۶۵ درصد از اراضی آبی استان اردبیل، بذر اصلاح شده و دارای گواهی تولید شده در استان کشت شود.

شهریار اضافه کرد: هم‌اکنون بذر گواهی شده گندم تولیدی در استان در ۴۰ درصد از مزارع دیم و ۱۰۰ درصد مزارع آبی استان اردبیل کشت می‌شود.

وی همچنین گفت: امسال در کشت گندم و محصولات کشاورزی استان اردبیل سال پرتنشی محسوب می شود چرا که کل استان دچار کاهش جدی و کم سابقه بارندگی و بروز خشکسالی شده و در پی کمبود بارش، کسری آب منابع پشت سدهای استان نیز بسیار جدی است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل افزود: بارندگی در استان به شکل کم سابقه‌ای کاهش یافته به طوری که در اسفندماه سال گذشته و فروردین و اردیبهشت ماه امسال بارش استان اردبیل به شدت کم شده و تنها در فرودین ماه ۱۳ میلیمتر بارندگی ثبت شده در حالی که میزان بارش بلند مدت این ماه ۴۳ میلیمتر بوده است.

وی بیان کرد: تولید گندم بویژه در مزارع دیم استان بستگی مستقیمی به بارش اسفند، فروردین و اردیبهشت ماه دارد و با کاهش بارندگی در این ماه‌ها، تولید محصول کاهش یافته و علاوه بر این، میزان افزایش دما در فروردین ماه هم بیش از یک درجه بیشتر از میانگین بلند مدت بوده است.

وی همچنین روزهای بادخیز در سه ماه اخیر را در سطح استان اردبیل پرتعداد اعلام کرد و ادامه داد: این امر سبب کاهش رطوبت خاک و گیاه شده و بر شدت خسارت به مزارع دیم افزوده است.

به گزارش ایرنا، برداشت گندم از مزارع دیم منطقه مغان و خرید محصول استحصالی کشاورزان مناطق گرمسیری شمال استان اردبیل آغاز شده است ولی بر اساس پیش بینی کارشناسان، به علت بروز خشکسالی، میزان تولید محصول گندم در این استان در سال جاری ۲۰۰ هزار تن کمتر از میانگین سالانه خواهد بود.

امسال در سطح ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان اردبیل محصول گندم کشت شده و برداشت این محصول از مزارع دیم و آبی شمال استان اردبیل در شهرستان‌ بیله‌سوار آغاز شده است.

پیش‌بینی می شود که امسال ۳۵۰ تا ۴۰۰ هزار تن گندم در استان اردبیل تولید شده و از این میزان، ۲۵۰ هزار تن محصول به قیمت تضمینی خریداری و روانه سیلوهای استان شود.

امسال ۱۹۲ هزار هکتار از مزارع گندم استان بیمه شده که و با آغاز فصل برداشت، کارشناسان بیمه در حال ارزیابی میزان دقیق خسارت خشکسالی به مزارع گندم استان هستند.

در سال زراعی جاری خشکسالی حادی در کل کشور حادث شده و در استان اردبیل نیز با استناد به آمار و اطلاعات متقن، میزان بارش‌ها در فصل زمستان گذشته در مقایسه با مدت مشابه سال ماقبل، حدود ۳۰ درصد کاهش داشته است.

وزش مستمر بادهای گرم جنوبی یا گرمیج در سال زراعی جاری در استان اردبیل همچنین موجب افزایش دما به میزان ۲ درجه، تبخیر آبهای جاری، کاهش آب سدها، خشکیدگی خاک، تبخیر و تعرق بیشتر گیاهان و در نهایت ایجاد تنش آب در خود گیاهان کشتزارها و بیشتر شدن میزان خسارت شده است.

این خشکسالی کم‌سابقه و کمبود بارش بر مراتع استان نیز اثر منفی گذاشته و موجب شده که رویش علوفه و غنای گیاهی مراتع و چراگاه‌های استان نیز دچار خسارت شود و به طور یقین این وضعیت در تامین علوفه دام سبک و سنگین و نیز تولید گوشت در استان تاثیر منفی و جدی خواهد گذاشت.

سالانه ۷۵۰ هزار هکتار از اراضی استان اردبیل کشت می‌شود که ۲۷۰ هزار هکتار آن اراضی آبی و ۴۸۰ هزار هکتار نیز جزو اراضی دیم است.

محصول گندم با حدود ۳۰۰ هزار هکتار، بیشترین سهم اراضی کشت محصول کشاورزی در استان اردبیل را دارد.

استان اردبیل کمتر از یک درصد مساحت ایران را دارد ولی با تولید سالانه ۴.۵ میلیون تن انواع محصول کشاورزی، چهار درصد تولیدات کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است.

اردبیل در تولید بسیاری از ارقام از جمله رتبه اول تولید عدس، رتبه اول تولید کلزا، رتبه دوم تولید سیب زمینی، رتبه سوم تولید عسل، رتبه پنجم تولید چغندر قند، رتبه هفتم تولید حبوبات و رتبه هفتم تولید گندم و جو را دارد.چ

منبع خبر "ایرنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.