مؤسساتی نظیر جی دی پاور در این زمینه پیشتاز بوده و میتوان با اعتماد به گزارشهای آنها که از طیف وسیعی از مشتریان و خریداران به دست آمده، تصمیمگیری نمود. در ایران نیز شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران که یک موسسه خصوصی است این وظیفه را برعهده دارد.
معیارهای شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد برای تعیین سطح کیفیت خودروها از طریق بازرسی در خط تولید شرکتها با هماهنگی و اجازه آنها و به سفارش وزارت صنعت و معدن و تجارت و بررسی مواردی چون پیشرانه، سیستم تعلیق، تزئینات داخلی و خارجی و صداهای غیرعادی میشود. هرچند این روش نسبت به ارزیابی از خریداران و شمارش عیوب خودروهای فروخته شده در بازههای زمانی خاص از قابلیت اعتماد پایینتری برخوردار است اما به هر جهت میتوان تا حدود زیادی همین ارزیابی را نیز به عنوان مرجع پذیرفت و از آن برای تشخیص میزان کیفیت محصولات خودرویی داخلی استفاده کرد.
در گزارش این شرکت، رده کیفی خودروها با ستارههایی از یک تا پنج به نمایش در میآید. متأسفانه در این گزارشها خبری از نمرههای منفی خودروها و همچنین نوع عیوب کشفشده آنها نیست. بنابراین مشخص نمیشود که وزن ستارههای دریافتی یا از دست رفته بیشتر بر اساس سیستمهای فنی و مکانیکی بوده یا تزئیناتی و رفاهی و این اشکالات و عیوب با چه هزینهای و به چه صورتی قابل رفع است. بعلاوه مشخص نیست که محصول خروجی از کارخانه در بازه زمانی مثلاً سه ماهه، چه مشکلات و معایب جدیدی را بروز خواهد داد.
طی اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ خودروهای ذیل تولید شده و مورد بررسی قرار گرفتهاند.
در هر بخش، تنها به ذکر نام باکیفیتترین و بیکیفیتترین خودروها و تعداد ستاره کیفی آنها میپردازیم. اطلاعات تکمیلی و جزئیات را نیز در جداول موجود مرور میکنیم.
کیفیت خودروهای سبک:
۱. وانتها
باکیفیتترین: —
بیکیفیتترین: وانت نیسان زامیاد/ یک ستاره کیفی
۲. سواری
باکیفیتترین: دنا پلاس توربو اتوماتیک / پنج ستاره کیفی
بیکیفیتترین: ام وی ام X۳۳S / دو ستاره کیفی
در جدول ذیل همچنین مقایسه سطوح کیفیت خودروهای داخلی بازار را مشاهده مینمایید.
کیفیت خودروهای سنگین:
مسافری
باکیفیتترین: ایسوزو سحر / پنج ستاره کیفی.
کامیونت
باکیفیتترین: ایسوزو / پنج ستاره کیفی
کامیون (باری-کمپرسی)
باکیفیتترین: ایسوزو NPR۷۵M / چهار ستاره کیفی
کشنده
باکیفیتترین: کشندههای نیو فوتون / فاو J۶ / سیتراک / چهار ستاره کیفی