روح الله بیات در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اولویتهای اقتصادی پیش روی رییس جمهور منتخب، اظهار داشت: اولویتهای اقتصادی باید در زمینههای مختلفی از جمله کسب و کار، اشتغال پایدار، جهت دهی نقدینگی به سمت تولید، اصلاح سیستم مالیاتی، شفاف سازی در بخشهای مختلف اقتصادی و در نهایت جراحی در سیستم بانکی صورت بگیرد.
وی افزود: رییس جمهور منتخب باید دغدغه رشد جمعیتی را به صورت جدی داشته و در این زمینه متمرکز باشد و ضمن ارایه برنامه، بتواند رشد آن و نرخ باروری را به نزدیکی عدد ۲ برساند، عددی که در حال حاضر به کمتر از ۱.۷ رسیده و باید در این زمینه اقدامی فوری صورت گیرد.
به گفته این دانشیار اقتصاد دانشگاه بینالملل امام خمینی (ره)، رشد جمعیت به راحتی امکان پذیر نبوده و در این راستا ازدواج و اشتغال جوانان دغدغه مهم و اساسی بوده که باید بتوان زمینههای لازم را برای رفع این ۲ مساله مهم فراهم آورد.
بیات با اشاره به اینکه نمیتوان افرادی که شغل ندارند را به سمت ازدواج سوق داد، تصریح کرد: سیستمهای تشویق جمعیتی باید طبیعیتر از آن چیزی که در مجلس سال ۱۴۰۰ اعمال شده، دنبال شود چرا که با تسهیلات ۷۰ میلیون تومانی تحول جدی در زمینه ازدواج به وجود نمیآید و جهت دهی یارانهای و بحثهای مختلف انگیزشی باید صورت بگیرد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه یارانه باید براساس جمعیت بازطراحی شود، یعنی خانوادهای که فرزند جدیدی به دنیا آورد یارانه آن خانواده به میزان قابل توجهی افزایش یابد، افزود: یارانهها باید برای گروههایی که به کشور در بحث موتور توسعه، که جمعیت است کمک کند، تعلق پیدا کرده و دولت پول ملت را در بخش دیگری هزینه نکند و تنها براساس جمعیت خانوار، مبلغ را هم افزایش دهد.
وی اضافه کرد: در این زمینه نیز کسانی که اظهارات غیر قابل باوری را درباره یارانه کردهاند باید به سرعت شناسایی شده و برای آنها جریمه اعمال شود تا بدین وسیله تحول لازم در نظام یارانهای جهت نظام انگیزشی جمعیت شکل بگیرد.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه اولویت مسکن هم باید برای کسانی باشد که میخواهند ازدواج کنند، تصریح کرد: به صورت کلی باید ۲ مساله اساسی در کشور، یعنی موضوع شرایط آب و هوایی و خشکسالی و همچنین جمعیت دغدغه اصلی رییس جمهور منتخب باشد.
وی با اشاره به وجود ۱۰ تا ۱۲ میلیون جمعیت مجرد کشور، اظهار داشت: سن ازدواج این قشر روز به روز بالاتر رفته و امید به زندگی نیز در بین آنها کاهش پیدا کرده و به همان میزان هم نرخ زاد و ولد و باروری در کشور کاهش پیدا میکند.
بیات ادامه داد: پنجره طلایی جدیدی را میتوان برای جمعیت ایجاد کرد و با استفاده از فرصتهای مناسب ایجاد شده عقب افتادگی حوزه جمعیتی را جبران کرد و جمعیت را نیز تا یک دهه آینده به اندازه لازم جهش داد تا به مرز ۱۰۰ میلیون نفر برسد.
دانشیار اقتصاد دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) در خصوص اولویتهای اقتصادی رییس جمهور منتخب در حوزه بینالملل، گفت: یک امر مغفول در حوزه دیپلماسی کشور که به شکل ناقصی نیز در دوره دولت کنونی وجود دارد، معاونت دیپلماسی اقتصادی است که کار چندان اساسی هم در این زمینه صورت نگرفته و باید این مساله مورد توجه جدی قرار بگیرد.
این مسوول اضافه کرد: در مورد اقتصاد بین الملل باید دقت کرد که دستگاه وزارت امور خارجه که پرهزینه نیز هست، چگونه در امر تجارت و مالی بینالملل نقش آفرینی کرده و در ارتباط با امکان ایجاد بازار و گشایش ارتباطات تجاری و تامین مالی نقش آفرینی میکند و اینکه منابع مالی دنیا را چگونه متوجه اقتصاد کشور و کالاهای ایرانی خواهد کرد.
وی اظهار داشت: وزارت امور خارجه در ۱۰۰ کشور جهان نمایندگی دارد و باید تجدید نظر اساسی در این تعداد از نمایندگیها و همچنین میزان مبادلات اقتصادی صورت بگیرد.
دانشیار اقتصاد دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) تاکید کرد: دستگاه وزارت امور خارجه همچنین نیروی انسانی زیادی در کشورهای مختلف دارد و این موضوع باید ساماندهی شده و براساس تجارت متقابل با کشور هدف، نیروی انسانی در آن کشور وجود داشته باشد.