به گزارش الف به نقل از مرکز مطالعاتی المستقبل، از زمانی که «جو بایدن» رئیسجمهوری جدید آمریکا نزدیک به دو ماه قبل قصد خود را برای پایان دادن به حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان اعلام کرد عقبنشینی این نیروها از افغانستان آغاز شده است. در این میان برخی کارشناسان معتقدند توجه آمریکا در حال حاضر بیشتر متمرکز بر شرق آسیا برای رقابت با چین به عنوان برجستهترین چالش ژئوپلیتیکی که در قرن حاضر در مقابل ایالات متحده قرار دارد،است.
المستقبل نوشت، در همین راستا اخیراً وبسایت مجله آتلانتیک در مقالهای تحت عنوان «خروج از افغانستان چگونه بر روابط ایالات متحده با چین تاثیر می گذارد» به بررسی استدلالهای کسانی که طرفدارعقب نشینی آمریکا از افغانستان و تقویت رقابت آن با چین هستند پرداخت و سپس این استدلالها را رد کرد؛ چرا که معتقد است سیاست آمریکا در مقابل افغانستان از نظر نظامی و دیپلماتیک با مشکلات زیادی مواجه خواهد شد و بنابراین واشنگتن نمیتواند روابط خود را با پکن در چارچوب یک قدرت بزرگ تقویت کند.
بر اساس این گزارش، در وهله اول باید اعلام کرد که نیاز به جلب توجه و تواناییهای ایالات متحده مهمترین اولویتهای سیاست خارجی این کشور است که از جمله مهمترین آنها رقابت با چین به شمار می رود. از اینرو بدیهی بود که بایدن دو ماه قبل تصمیم به خروج دائمی نیروهای آمریکایی از افغانستان گرفت تا مداخله ایالات متحده در یک جنگ بی پایان را محدود و در نهایت توجه خود را متمرکز بر چین کند. باید توجه کنیم این اولین بار نیست که دولت ایالات متحده تصمیم میگیرد تا حضور خود را در خاورمیانه با هدف تمرکز بر شرق آسیا کاهش دهد.
در ادامه این مقاله آمده است، اما دلایلی که دولت آمریکا برای خروج نظامیانش از افغانستان به منظور افزایش رقابت با چین ترویج می کند قانع کننده نیست. با توجه به اختلاف نظر میان طرفداران و مخالفان تصمیم این کشور برای خروج نظامی از افغانستان موافقان این تصمیم 3 استدلال ارائه دادند که بر اساس آنها دولت ایالات متحده قادر خواهد بود رقابت خود را با پکن تقویت کند. دلایل آنها این است که در وهله اول با این کار فرصتی برای استفاده مجدد از تجهیزات نظامی آمریکا که در افغانستان بود در محیط اقیانوس آرام فراهم می شود. همچنین دیپلماتهای آمریکایی می توانند از باتلاق افغانستان فرار کرده و توجه خود را متمرکز بر چین کنند. علاوه بر آن عقبنشینی نظامی از افغانستان دولت آمریکا را قادر میسازد میلیاردها دلاری که در این کشور هزینه میکرد را صرف رقابت با چین کند.
طبق گزارش مذکور، اما آنهایی که این استدلال را رد میکنند معتقدند که ایالات متحده برای داشتن نقشی موثر در قبال چین به تجهیزات و نیروهای نظامی خود در افغانستان نیازی ندارد و حضور نیروهای آمریکایی در کابل قبل از ریاست جمهوری بایدن کاهش یافته بود و بنابر این توازن قدرت جهانی تغییر چندانی نخواهد کرد. بر این اساس اگر وزارت دفاع آمریکا قصد دارد برتری نظامی در حال فرسایش آمریکا در منطقه اقیانوس آرام را تقویت کنند این موضوع باید از اولویتهای اصلی آن باشد و طبیعتاً نیازی به تجهیزات و نیروهای آمریکایی که از کابل خارج میشوند نباشد.
این مرکز مطالعاتی افزود،علاوه بر این بر خلاف وعده هایی که آمریکا به ملت افغانستان در خصوص حمایت از آنها داده بود هدف دولت ایالات متحده توقف درگیری و کشتار در افغانستان نیست و علاوه بر آن نمی تواند مانع انجام عملیات های تروریستی در افغانستان شود. اخیراً وزارت خزانه داری آمریکا گزارشی منتشر کرده که بر اساس آن، گروه تکفیری تروریستی القاعده در همکاری با طالبان بوده و قصد نفوذ گسترده به داخل افغانستان را دارد.
المستقبل در ادامه نوشت، همچنین دولت آمریکا نمیتواند از عقب نشینی نیروهای امریکایی از افغانستان سود مالی به دست بیاورد؛ زیرا پیشبرد این هدف بسیار توهم انگیزانه به نظر می رسد به ویژه اینکه دولت آمریکا مجبور به صرف هزینههای بیشتری در افغانستان خواهد شد. در همین راستا بایدن وعده داده که سالانه میلیاردها دلار حمایت مالی از ارتش افغانستان به عمل بیاورد و پیشنهاد کرده که بودجه اختصاص یافته برای حمایت از دولت افغانستان افزایش یابد. همچنین پایگاه های نظامی آمریکا و نیروهای آمریکایی که در هر کشور همسایه مستقر خواهند شد و نیز هواپیماهای آمریکایی که مجبورند مسافت زیادی را تا افغانستان طی کنند نیاز به صرف هزینه های زیادی دارند.
در پایان این گزارش آمده است، علاوه بر همه اینها دولت آمریکا متعهد شده که واشنگتن پس از عقب نشینی کامل از افغانستان با اتخاذ یک استراتژی جدید برای مقابله با تروریسم میتواند با تهدیدهای تروریستی در افغانستان مقابله کند. این استراتژی اساساً مبتنی بر مقابله با گروه های تروریستی در داخل خاک افغانستان از طریق انجام عملیات های هوایی از کشورهای همسایه است. اما باید توجه کنیم که این استراتژی وزارت دفاع آمریکا را ملزم به تهیه هواپیماهای بیشتر و اختصاص آنها برای مقابله با تروریسم درافغانستان میکند؛ چرا که این موضوع به حضور مداوم هواپیماها جهت کشف و نظارت بر اهداف نیاز دارد که هواپیماهای آمریکایی نمی توانند این کار را انجام دهند زیرا نیاز به سوخت زیادی دارند. همچنین متحدان ایالات متحده در خاورمیانه نیز امکانات لازم برای حمایت از آمریکا در این زمینه را ندارد. به طور کلی حوادث تاریخ خاورمیانه همیشه نشان داده که نمیتوان انتظار بهترینها را داشت. همچنین برنامه های دولت های قبلی آمریکا در خاورمیانه همیشه برخلاف چیزی بوده که این کشور وعده داده است.