در انواع ظروف آشپزی از آلومینیوم استفاده می شود و میتوان آنرا با فناوری پیشرفته، هاردآنادایز کرد. اما چرا این جنس برای ظروف پخت و پز مناسب است و چه خاصیت هایی دارد؟ این فرآیند از واکنش فلز با غذاهای اسیدی جلوگیری می کند و یک سطح سخت و صاف را فراهم می کند که بسیار با دوام است. آلومینیوم گرما را به خوبی هدایت می کند و یک فلز مناسب برای آشپزی است. در نتیجه هاردآنادایز کردن آلومینیوم، در کنار انتقال حرارت بالا، سلامت غذا نیز حفظ می شود.
تکنولوژی هاردآنادایز به این معنی است که ماده ای مانند آلومینیا موجود در ظروف در معرض فرآیند الکترولیتی قرار گرفته است. در آنجا اکسیداسیون طبیعی کنترل شده است. این شامل غوطه ور شدن آلومینیوم در یک وان شیمیایی و استفاده از جریان الکتریکی بر روی آن است که باعث جلوگیری از تولید اکسید از زنگ زدگی روی آلومینیوم می شود. این لایه اکسید آلومینیوم را سخت کرده و آن را در برابر خوردگی مقاوم می کند.
هاردآنودایز، فرایند استفاده از ولتاژ بالا و درجه حرارت پایین است که منجر به ایجاد یک پوشش می شود که ظروف را سخت تر و با دوام تر می کند.
استفاده از ظروف پخت و پز هاردآنادایز
آلومینیوم هاردآنادایز شده کاربردهای زیادی برای محصولات مصرفی و مصالح ساختمانی صنعتی دارد. این ماده سبک، بادوام، مقاوم در برابر خوردگی و مقاوم در برابر نمک نیز در ساخت تجهیزات الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرد. ظروف پخت و پز که با استفاده از تکنولوژی هاردآنودایز ساخته شده اند، سطح پخت و پز بسیار پایدارتری نسبت به سایر ظروف دارند.
فواید و معایب استفاده از ظروف هاردآنادایز
ظروف هاردآنادیز کاملا ضد خط و خش هستند. به تازگی مخترعی ایرانی با اختراع غذاپز تنوری همه کاره و با استفاده از تکنولوژی هاردآنادایز این ظروف را با کیفیت بالا و با برند ناخ تولید کرده است.
داخل سه قطعه غذاپز تنوری ناخ (قابلمه،ماهیتابه،وک)، برای آشپزی لذت بخش با استفاده از زیرسازی های استاندارد و دولایه بهداشتی نچسب، پوشش داده شده و بدنه های بیرونی انها برای مقاوم بودن در برابر حرارت زیاد تنور، هاردآنادایز شده است و باقی ظروف ان هاردآنادایز شده است. باتوجه به کاهش مصرف سوخت تا 50% و کاهش زمان پخت تا 20% در غذاپزتنوری همه کاره، کاربرد فراوانی در طبیعت و پیک نیک ها با استفاده از اجاق سفری یا زغال طبیعی دارد.
این اختراع علاوه بر داشتن تمامی کارایی های ظروف پخت و پز در خود، ضمن اشغال فضای کم در آشپزخانه و بی نیاز شدن از خرید انواع وسایل پخت و پز جاگیر و گرانقیمت، امکان پخت و پز انواع غذاها را نیز با سلایق و روش های متنوع به سادگی فرآهم می کند. در عین حال ارزش مواد غذایی با پخت پز در سرویس ناخ به خوبی حفظ می شود.
در دیگر ظروف هارد آنادایز ممکن است برخی از مواد غذایی به سطح آن بچسبند و باعث دردسر در شستشوی آن شود. استفاده از این نوع ظروف آشپزی برای غذاهای مایع و خورشت ها عالی است.
نحوه نگهداری ظروف هاردآنادایز
حتی با اینکه ظروف هاردآنادایز شده از دوام بالاتری برخوردار هستند، باید از آنها نگهداری صحیح شود و از طریق ماشین ظرفشویی شسته نشود.
اگرچه غذاپز همه کاره تنوری ناخ بر خلاف سرویس های پخت و پز دیگر با اینکه امکاناتی چون داشتن دو تنور، سبد بخارپز، توری گریل، تابه وک و ماهیتابه و قابلمه دارد، طوری طراحی شده است که فضای بسیار کمی در آشپزخانه اشغال کند و تمام نیازهای آشپزی را برطرف کند.
آلومینیوم که به طور خاص تصفیه شده است، دو برابر بیشتر از فولاد ضد زنگ است. در حالی که می توانید چندین قطعه را روی هم قرار دهید، دقت کنید که وسایل سنگین را روی ظروف آلومینیومی نگذارید.
خطرات سلامتی
این نگرانی وجود دارد که با پخت و پز با ظروف آلومینیومی در بازار، خطرات بالقوه برای سلامتی وجود داشته باشد و احتمال رها شدن یون های مضر در مواد غذایی بیشتر است. به دلیل نگرانی هایی که می تواند مضر باشد، مردم از استفاده از آن ناراحت هستند. به همین دلیل باید از ظروف پخت و پز هاردآنادایز که به عنوان ظروف سلامت نیز نام برده می شود و از ازاد کردن هرگونه یون های مضر به مواد غذایی جلوگیری میکند، استفاده کرد. اگرچه این ظروف به نسبت ظروف پخت و پز معمولی قیمت بیشتری دارند، اما بادوام تر و سلامت تر هستند.
ظروف آلومینیومی هاردآنودایز برای طبخ مناسب تر هستند. با این حال، قابلمه های معمولی ساخته شده از آلومینیوم غیر آنادیز شده (یا آنهایی که دارای خراش هستند) می توانند یون های منفی را وارد مواد غذایی مصرفی شما می کنند. به همین دلیل استفاده از ظروف آلومینیومی هاردآنادایز به جای ظروف آلومینیومی بسیار بهتر است. مراکز کنترل بیماری خاطر نشان می کنند که به طور متوسط افراد بالغ بر 7 تا 9 میلی گرم آلومینیوم در مواد غذایی مصرف می کنند که به دلیل ترکیبات آلومینیوم اضافه شده در حین پخت و پز است. با اینکه بدن انسان کمتر از 1٪ آلومینیوم خورده شده را جذب می کند. زیرا نوشیدن آب نیز یکی دیگر از منابع رایج آلومینیوم است.