خبرگزاری فارس گچساران- ندا نعمتی- اگر جنگل و درخت و البته بلوطها را از استان کهگیلویه و بویراحمد بگیریم میراثی برای آیندگان استان باقی نخواهد ماند چرا که گذشتگان کمی با انصاف تر از نسل کنونی این سرمایه بزرگ و میراث طبیعی را برای ما به جای گذاشتند تا به چشم خود بلوطها این اسطورههای صبوری را ببینیم و البته آنها را صحیح و سالم به نسل بعدی تحویل دهیم.
استان کهگیلویه و بویراحمد بنا به گفته استاندار و سایر مسئولان مرتبط و البته بنا به آمار رسمی ۱۵ هزار کیلومتر مربع وسعت دارد که ۹۰ درصد از این وسعت پوشیده از جنگل و مرتع است.
جنگل و درختان بلوط تنها در یک نقطه و یک شهرستان و یک منطقه از استان دیده نمی شود بلکه در همه مناطق کهگیلویه و بویراحمد از سردسیر تا گرمسیر جنگلهای بلوط چشمنوازی میکند.
مردمان این دیار از گذشتهها احترام خاصی برای درختان بلوط قائل بودهاند زیرا در روزگارانی که دولتها به این مردم اجحاف میکردند و حتی نان خالی در سر سفره مردم این استان نبود اما درختان و جنگلهای بلوط قوت قالب مردم یعنی نان را در سفره آنها میگذاشتند.
از میوه درخت بلوط نوعی آرد و خمیر تهیه و سپس به مانند نان پخته می شود که به آن کلگ میگویند و البته در این زمانه که نعمت فراوان شده مردم استان از نان بلوط به عنوان خوراک اعیانی استفاده می کنند که علاوه بر مصرف خوراکی به لحاظ درمانی نیز داروی بسیار شفابخش برای امراض گوارشی است.
زنان روستایی در حال تهیه نان از میوه بلوط
از اینها که بگذریم به روزهای بحرانی کنونی میرسیم که عده ای از خدا بی خبر و سودجو برای منفعت طلبی و سودجویی خود جنگلهای بلوط را هر روزه به عمد آتش میزنند و این سرمایههای طبیعی استان اندک اندک در حال از بین رفتن است.
متأسفانه دولتها خواسته و ناخواسته در از بین رفتن درختان بلوط و جنگلهای چشمنواز استان نقش موثری داشتهاند زیرا مماشات در برابر سودجویان و اجازه دادن برای دست بردن در جنگل ها باعث شده که امروزه کار از قطع درختان به آتش زدن جنگلها رسیده و سودجویان متخلف به راحتی جنگلها را برای رسیدن به منافع خود که همان زمینخواری از نوع کثیف آن است آتش میزنند.
در کنار برخی مردمان سودجو رد پای بعضی از مدیران منفعتطلب نیز در زمین خواری ها دیده می شود که در سالیان گذشته تاکنون از این دست مدیران کم نداشتهایم مدیرانی که در دل جنگل ویلا احداث میکنند و با دور زدن قانون و ارتباطات ناسالم بخشی از اراضی را به نام خود کردهاند و برای همین است که سودجویان با دیدن مدیران متخلف پا را فراتر گذاشته و برای دستاندازی در جنگلها به آتش زدن آنها روی میآورند.
در استان کهگیلویه و بویراحمد تصرف غیرقانونی و چنگ اندازی به روی داشتههای ملی و بیتالمال تنها به جنگل خواری منتهی نمیشود بلکه در سال های اخیر از قبرستان خالی گرفته تا پل خواری و جاده خواری و کوهستان خواری و رودخانه خواری نیز دیده شده است.
از سوی دیگر بیتدبیری دولتها در حفاظت از جنگل ها باعث ایجاد چنین وضعیتی شده؛ بنا به گفته حسن حکمتیان مدیرکل منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد ۵۳ درصد از اراضی این استان را جنگلها و ۳۷ درصد آن را مرتع تشکیل میدهند.
این استان حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار مساحت داشته که یک میلیون و ۴۲۶ هزار و ۳۰۰ هکتار یعنی معادل با ۹۰ درصد آن پوشش جنگلی و مرتعی است.
بنا به گفته مدیرکل منابع طبیعی استان به ازای هر ۲۰ هزار کیلومتر مربع از اراضی ملی یک قرقبان دارد در حالی که میانگین کشوری برای حفاظت جنگلها و مراتع یک قرقبان به ازای ۷۰۰۰ هکتار است یعنی هر قرقبان این استان ۱۳ هزار هکتار اضافه بر توان خود حفاظت میکند که کاری سخت و البته نشدنی است.
به گزارش فارس هر چند دستگاه قضایی استان کهگیلویه و بویراحمد از گذشته و البته بیش از همیشه در دوره فعلی با زمین خواری و سودجویی برخورد کرده اما مماشات و سهل انگاریهای گذشته باعث شده در حال حاضر وضعیت به چنین روزی برسد و مراتع و جنگلهای استان روزانه در آتش خشم و کینه برخی افراد سودجو بسوزد.
آتش سوزی در جنگل های استان تنها در یک یا دو نقطه حادث نمیشود بلکه از یاسوج گرفته تا زیلایی و از لنده گرفته تا بهمئی و گچساران تا باشت و حتی در شهرستان دنا و شهر سیسخت در دامن قله دنا چنین وضعیتی حاکم است.
سال گذشته بود که جنگلهای مناطق گرمسیری استان به خصوص منطقه حفاظت شده خائیز یکی از مهمترین زیستگاههای حیات وحش جنوب کشور در آتش خاکستر شد.
امسال نیز با تراژدی کوه نارک در گچساران و خامی در باشت روبرو هستیم اما دلیل آتش سوزی ها در جنگل های استان کهگیلویه و بویراحمد چیست که باید علت آن را در چندین و چند موضوع خلاصه کرد.
بنا به گفته مسئولان استانی و شخص مدیرکل منابع طبیعی استان؛ بیش از ۹۰ درصد عامل آتشسوزیها منشاء انسانی دارد که البته ۶۰ درصد از این ۹۰ درصد عمدی به نظر میرسد.
اختلافات قومی و قبیلهای و تلاش برای زمین خواری از راه سوزاندن جنگل و مرتع و روشن کردن آتش توسط چوپانان و شکارچیان، زغال گیری در دل جنگل و دهها مورد دیگر از دلایل انسانی آتش زدن به خرمن جنگلهای استان کهگیلویه و بویراحمد است.
همچنین معاون سابق عمرانی استاندار میگفت که در این استان 26 نقطه مستعد آتش سوزی وجود دارد که در صورت هرگونه غفلت از این نقاط درختان انبوه و جنگلهای مستعد سوختن دچار حریق میشوند همچنان که این روزها جنگل کوه نارک به گونهای رقتبار در آتش میسود و هنوز بعد از چند روز تلاش تا این ساعت موفقیتی حاصل نشده است.
انتهای پیام/