فرجام مترو غرب تهران، تقریبا هیچ/ بیمارستان شهریار، طولانی‌ترین پروژه عمرانی تاریخ جمهوری اسلامی

خبرگزاری فارس جمعه 25 تیر 1400 - 12:14
فرجام مترو غرب تهران، تقریبا هیچ/ بیمارستان شهریار، طولانی‌ترین پروژه عمرانی تاریخ جمهوری اسلامی

به گزارش خبرگزاری فارس از شهریار، حسین حق‌وردی نماینده مردم قدس، شهریار و ملارد در مجلس در جلسه مجمع نمایندگان استان تهران با فرمانداران و ائمه جمعه غرب استان تهران در سالن جلسات فرمانداری شهریار اظهار کرد: عدم تناسب سرانه با جمعیت شهرستان‌های شهریار، قدس و ملارد بسیار مشهود است و در حوزه نمایندگی نیز اگر این منطقه داراری ۵ نماینده در مجلس باشد، به میانگین کشوری نزدیک می‌شود.

وی با اشاره به اینکه ۲۰ سال است افزایش نماینده نداشته‌ایم، افزود: بایستی در دوره فعلی با کمک نمایندگان استان تهران، تعداد نمایندگان حوزه مشق افزایش پیدا کند و این ظلم روا داشته شده به مردم جبران شود.

نماینده مردم شهریار، قدس و ملارد با اشاره به جمعیت حدود ۲ میلیون نفری این ۳ شهرستان، بیان کرد: در حال حاضر مردم این منطقه آنطور که باید و شاید در تعیین سرنوشت خود سهیم نیستند و حوزه انتخابیه‌ای داریم که با جمعیت ۵۰ هزار نفر یک نماینده دارد و این منطقه با حدود ۱ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر دارای یک نماینده است.

حق‌وردی گفت: در زمینه بهداشت، سرانه کشوری برای هزار نفر، ۲.۲ تخت بیمارستانی تعریف شده و حال در غرب تهران این رقم کمتر از ۰.۵ تخت است و یک بیمارستان ۱۶۰ تختخوابی در قدس افتتاح شده و یک بیمارستان در ملارد با همین ظرفیت در حال تکمیل و تجهیز است.

وی با اشاره به اینکه بیمارستان ۳۱۳ تختخوابی امام خمینی(ره)، کلنگ‌زنی شده در دوره ریاست جمهوری مرحوم هاشمی رفسنجانی شاید به عنوان طولانی‌ترین پروژه عمرانی در تاریخ جمهوری اسلامی شناخته شود، ادامه داد: با احتساب این ۳ بیمارستان، سرانه درمانی کماکان به ۱ تخت نرسیده و ۰.۷ تخت می‌شود.

نماینده مردم حوزه مشق خاطرنشان کرد: در حوزه امنیت، طبق میانگین ناجا برای هر هزار نفر ۲.۲ نفر مامور درنظر گرفته شده که در غرب تهران به ازای هر ۵ هزار نفر یک نفر پلیس داریم که باعث شده زیرساخت‌های امنیتی مطالبه جدی مردم باشد.

حق‌وردی با اشاره به کمبود کلانتری در قدس، شهریار و ملارد و استیجاری بودن مراکز انتظامی، گفت: هر ساله ۱۳ هزار نفر به جمعیت دانش‌آموزی این ۳ شهرستان اضافه می‌شود که هر ساله نیاز به ۴۰۰ کلاس درس جدید می‌شود که در عمل با توجه منابع موجود امکان‌پذیر نیست.

وی با اشاره به تردد روزانه ۳۰۰ هزار سفر میان شهریار و تهران ادامه داد: در حوزه حمل و نقل ریلی یا مترو غرب تهران هنوز فکری نشده و در حمل و نقل جاده‌ای دیگر گنجایش این حجم خودرو را ندارد.

نماینده مردم شهریار، قدس و ملارد در مجلس اضافه کرد: تامین آب برای اراضی زراعی این ۳ شهرستان با مشکل مواجه است و لذا برخی لکه‌های صنعتی از دهه‌های قبل در این منطقه شکل گرفته اما دولت آن‌ها را به عنوان منطقه صنعتی به رسمیت نشناخته و این مناطق را کشاورزی می‌داند.

حق‌وردی با اشاره به وجود ۱۳ لکه صنعتی در شهرستان‌های غرب تهران و نیاز به تصویب در هیات دولت، تصریح کرد: برای مترو و انتقال آب نیازمند اختصاص ردیف اعتباری هستیم و آنچه برای غرب تهران مصوب شده قطار حومه‌ای است که برای فاز اول حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز است که تا به امروز در بودجه و ردیف‌های اعتباری دیده نشده است.

انتهای پیام/ش/س

منبع خبر "خبرگزاری فارس" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.