به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، استاد سیدوحید شاهابراهیمی که در برنامه «اینجا چراغی روشن است» رادیو گفتوگو سخن میگفت، خود را قطرهای کوچک از تنبور نوازی زاگرس و کرمانشاهان معرفی کرد و گفت: درویش امیر حیاتی از قدمای تنبور نوازی منطقه صحنه است و دهستانهای صحنه نیز نقاط کانونیِ موسیقی و تنبور نوازی هستند. ایشان فردی پر شور و حال بود و در 80سالگی نیز همچنان میخواند و در مقامی موسوم به سیدخاموش –قرن هفتم- کار میکردند.
شاه ابراهیمی با بیان این پیشینه مختصر از موسیقی نوازیِ تنبور در غرب کشورمان گفت: منطقه صحنه از نقاط کهن است که گور دخمه در آن جای دارد و متعلق به مادهاست. البته این گوردخمه به شیرین و فرهاد موسوم است ولی افراد محلی معتقدند این منطقه متعلق به قبر کیکاوس شاه است.
وی گوردخمهای دیگر را متعلق به دوره هخامنشیان معرفی کرد و ادامه داد: در چند سال اخیر تپهای دیگر در منطقه صحنه یافت شده که به اواخر پارینه سنگی باز میگردد و وقتی به سمت بیستون حرکت میکنیم، غار شکارچیان را مشاهده میکنیم که روایتهای شفاهی بسیاری در این منطقه وجود دارد.
شاه ابراهیمی افزود: وقتی خسروپرویز با بهرام چوبینه درگیر بود، از سمت اروپاییها به او کمک شد و شیرین را همراه با خود به کرمانشاهان و قصر شیرین آورد و داستانهایی موسوم بدین مطلب است که فرهاد در فراغ شیرین، دیوار تراشی را در بیستون ایجاد کرد.
وی با اشاره به این داستان و اسطورههای ایرانی، به نقش و تاثیر گذاری آن در مقامهای مختلف موسیقیایی اشاره کرد و گفت: شیرین و فرهاد به صورت منظومهای مقامی توسط یکی از اساتید ما خوانده میشد؛ به گونهای که این مقام در منطقه صحنه به تاریخی جدی و کهن باز میگردد.
کوهی هم موسوم به «هژیر» از شخصیتهای شاهنامه در این منطقه قرار دارد و حتی قلعه هژیر در بالای این کوه قرار گرفته که در 5 کیلومتری شهرستان صحنه واقع شده است.
وی با بیان این مطلب به نقش موسیقی شاهنامهای و حماسی در حوزه تنبور نوازی اشاره کرد و افزود: در تنبور مقامهایی جای گرفتهاند که شکلی مذهبی دارند و یا جزئی از موسیقی اقوام بوده و در ساز تنبور ورود یافتهاند.
شاه ابراهیمی همچنین تنبور را دارای در هم آمیختگی شگفت آوری با سایر وجوهِ موسیقی کردی عنوان کرد و افزود: بخشهایی از مناطق لک نشین و ایلام، مریوان و کرمانشاه هم در محدوده موسیقیِ کردی جای میگیرد. ریتم در همه این نوع موسیقیها مشترک است.
انتهای پیام/